TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Evcil hayvanlar karne hediyesi olmamalı

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Köse, anne ve babaları uyarıyor

Haber Giriş Tarihi: 19.01.2017 16:47
Haber Güncellenme Tarihi: 19.01.2017 16:47
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Evcil hayvanlar karne  hediyesi olmamalı

Evcil hayvanlar karne

hediyesi olmamalı

 

 

ÖZEL HABER

Serhat ŞANLI

ADANA(İLKHABER) - Bugün 2016-2017 eğitim ve öğretim yılının ilk döneminin son günü. Karne günü geldi. Ebeveynler de çocuklarına alacakları hediyenin ne olacağının peşine düştü. Kimileri giyim, oyuncak, tatil gibi seçenekler sunarken, kimileri de kedi, köpek gibi evcil hayvanları karne hediyesi olarak alıyor.

Ebeveynleri karne hediyesi konusunda uyaran, Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, çocuklarına kedi köpek gibi evcil hayvanların karne hediyesi olarak alınmaması gerektiğini söyledi.

Ailelerin aldıkları evcil hayvanlara bir hafta sonra bakamayacaklarını anladıklarında sokağa bıraktıklarını belirten Köse;

‘’Bugün okullarda karneler veriliyor. Vatandaşlarımız çocuklarını sevindirmek için hediye almaları güzel bir şey aslında fakat tercih ettikleri hediyeleri alırken dikkat etsinler. Çocuklarına kedi köpek gibi evcil hayvanları karne hediyesi olarak alan aileler var. Bunlar ev içerisinde hayvan beslemenin zorluklarını görünce de sokağa bırakmaktadırlar. Hayvanlar çocuklara alınacak bir bisiklet ya da oyuncak değildir. Hayvan beslemek ciddi bir iştir. Evinizde bir canlı olduğunu unutmadan almalısınız." dedi.

Her geçen gün sayıları artan sahipsiz sokak hayvanlarının ciddi bir sorun olduğuna değinen Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse;

‘’Sokak hayvanları konusu çok ciddi bir sorun. Hayvanlar kısırlaştırılarak, artan popülasyonun önüne geçilebilir. Sokak hayvanlarını yok edelim demiyorum. Canlıların yaşama hakkı var. Asıl mesele, sokak hayvanlarının popülasyonunu azaltmaktır. Bunun yolu da kısırlaştırmaktan geçiyor. Çünkü sokaklarda başıboş gezen çok hayvan var. Yiyecek bulmada bile sorun yaşıyorlar. Yollarda araçların altında kalıyorlar. Çoğu sokak ortamına ayak uyduramıyor ve ölüyor. Sokak hayvanlarını her kesin sevmesi, beslemesi, onlara iyi davranması gerekir.

Karne hediyesi olarak tercih edilmemelidir. Lütfen evcil hayvan alanlar onlara çip takalım. Sahiplenenler de çiple sahiplensinler. Karne hediyesi olarak kediyi köpeği alıp, sonra bakamayıp bir hafta sonra sokağa salıyorlar. Bunun önüne geçilebilmesi için cezai yaptırımların olması gerekiyor. Hayvanlar çocuklara alınacak bir bisiklet ya da oyuncak değildir. Hayvan beslemek ciddi bir iştir. Eğer bakamayacaksanız, kesinlikle karne hediyesi olarak evcil hayvan almanın bir anlamı yoktur.

Hayvan barınakları konusunda ilçe belediyelerinin duyarlı olması gerekir. Biz Veteriner Hekimler Odası olarak ne yapabiliriz. Büyükşehir belediyesine barınaklar devredildi fakat ilçe belediyeleri de elini taşın altına koymalılar. Hayvan barınakları sayısı arttırılmalıdır. Yeteri kadar veteriner hekim istihdam edilmeli ve kısırlaştırma faaliyetleri yapılmalıdır. " dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.