TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Acı çekmeden beste yapılmıyor

Bir yandan eğitim hayatını sürdüren bir yandan da Adana ve Gaziantep arasında mekik dokuyan genç yeteneklerden Uğurcan Kazan, “Melodi ve notalarla süslü bir yolda yürümek bana çok daha büyük bir mutluluk vereceğinden konservatuar sınavlarına girip o yolda yürümeyi tercih ettim.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2017 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2017 17:40
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Acı çekmeden beste yapılmıyor

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

ADANA (İLKHABER)-Eğitim almadan da belli noktalara gelmiş birçok insan var müzik piyasasında ama bunların ne kadar tutarlı ve kalıcı oldukları tartışılır” diyor. Kazan’a göre beste yapabilmenin en önemli unsuru ise acı çekmek.

Seni tanıyabilir miyiz?
28 yaşında 4 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğuyum, ilk ve ortaokul öğrenimimi Adana’da, lise eğitimimi İzmir’de tamamladım. İlk üniversite hayatımın başladığı Manisa’da aktif olarak sahne yapmaya başladım ve sonra okuduğum bölümün yanlış olduğunu düşünüp Adana’ya döndüm. Birkaç yıl Adana’da sahne aldıktan sonra konservatuar sınavlarına girdim. Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Bölümü’nü üçüncülükle kazandım. Şu an halen Gaziantep’te okumakla beraber aynı zamanda Adana ve Gaziantep’te sahne programlarım devam etmekte.

Müziğin aynı zamanda eğitimini alıyorsun. Ancak eğitim almadan da iyi noktalara gelmiş isimler var. Müzikte eğitim şart mıdır ya da ne tür artıları vardır?
Çok klişe bir söz olacak ama kesinlikle her konuda '' Eğitim şart '' 
Her insanın ilgilendiği ve yaptığı işle ilgili eğitiminin olması gerektiğini düşünüyorum. İlk olarak Manisa Celal Bayar Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü’nü kazanmıştım fakat müziğe olan aşkım daha ağır bastığından bırakmak zorunda kaldım. Çünkü her insan bildiği ve sevdiği işi yapmalı bence. Melodi ve notalarla süslü bir yolda yürümek bana çok daha büyük bir mutluluk vereceğinden konservatuar sınavlarına girip o yolda yürümeyi tercih ettim. Eğitim almadan da belli noktalara gelmiş birçok insan var müzik piyasasında ama bunların ne kadar tutarlı ve kalıcı oldukları tartışılır. Kalıcı ve iz bırakan birçok sanatçının müzik eğitimini ama önce ama sonra kesinlikle aldıklarını biliyorum. Piyasada müzik adına hiç bir şey bilmeden bu işten ekmek yiyen birçok insan olmasına nazaran eğitimini alıp hiç bir şey yapamayan insanlar da çok. Bazı şeyler Allah vergisidir eğitimle olacak bir şey değil. Allah’ın verdiği yeteneği eğitimle birleştirerek kalıcı işler çıkarmak kaçınılmaz.

Ne tarz ortamlarda söyledin, sahnede iyi olmak için neler gerekli?
Genelde genç ve dinamik kitleye sahip olan mekanlarda sahne aldım. Popüler müziği seven dinlerken bir şeyler alan dinlerken bana bir şeyler katan bir kitle vardı hep önümde. Sahnede iyi olmak için öncelikle bir vizyonunuz ve tarzınız olmalı, eğitim yine her konuda ve durumda olduğu gibi sahnede de önemli bir etken. Yaptığınız işi bilerek yapmak önemli. Bütün bunların yanında en önemlisi sahnedeki enerjiniz ve duruşunuz. 

Bir müzik yarışmasına da katıldın o atmosferi bize anlatır mısın?
10 yıla yakındır sahne alıyorum ama oranın enerjisi ve heyecanı anlatılacak bir durum değil. Orası aldığınız sahneyle ya da tecrübeyle hiç bir alakası olmayan dediğim gibi anlatılacak bir ruh hali değil . Aşırı yoğun bir enerji ve heyecan var ve bunu belli etmemeye çalışmak sizi daha zor bir hale sokuyor. Yani öyle koltukta mandalina soyarken yorum yapanların o sahnede adını soyadını bile söyleyemeyeceği bir platform.

Çok sayıda müzik yarışması oldu ve çok sayıda birinci çıktı. Ancak hiç birini hatırlamıyoruz. Bu kadar fazla izlenen müzik yarışmalarının ve oradan çıkan gençlerin iki gün sonra unutulmasının nedeni nedir?
Bu yarışmalar yapımcılar için ve televizyon sektörü için büyük bir pazar. Bu yarışmalar müzikle uğraşan insanların kendilerini gösterebildikleri ulusal çapta tanınmalarını sağlayan bir platform. Yarışma sizi sadece belli bir cemiyetin ve ortamın içine girmenize olanak sağlıyor gerisi sizin kabiliyet ve enerjinize bağlı. Yarışmalara kendisini kaptıran çok insan var tabi sonunda aşırı bir mutsuzluk yaşıyorlar ama bu sadece bir dönem hayatlarının belli bir bölümünü kapsayan hatırlanacak güzel anılarının olduğu bir dönem. Kalıcı iz bırakan sanatçıların çoğunun yarışmalarla alakaları yoktur. Çünkü 3 günde tanınan 3 günde yok olur. Emek verip o basamakları tek tek ve emin adımlarla çıkmak bana daha mantıklı geliyor.

Bestelerin var mı ne tarz besteler yapıyorsun?
Bestelerim var, genelde kendi tarzımda besteler yapıyorum. Ama baya meşakkatli bir iş beste yapmak o acıyı çekmeden o besteler ortaya çıkmıyor ortaya. Yoğun acı çektiğim dönemlerde çok daha fazla beste yapıyorum ve Sezen Aksu, Yıldız Tilbe gibi büyük sanatçıların bestelerinden de anlaşılacağı gibi o acıları nasıl çektiklerini nasıl dayandıklarını aklım almıyor.

Genç jenerasyondan beğendiğin isimler kimlerdir?
Son zamanlarda tarzı ve şarkılarıyla beğendiğim isimlerin başında İlyas Yalçıntaş ve Edis geliyor, bunun yanında Buray, ve Oğuzhan Koç güzel ve kalıcı işler yapıyorlar.

Örnek aldığın sanatçılar kimlerdir?
Tarzı ve sahnesiyle Berkay, besteci kişiliği ve yorumuyla Tan Taşçı, 
pop müziğe yön veren en büyük yapı taşı Sezen Aksu,  tarzı ve besteleriyle Sıla 

Günümüzde müzik sektörü daha çok dijital ortamda yer buluyor. Albüm satışları yok denecek kadar az. Bu artı bir durum mudur eksi bir durum mudur?

Bu durum müzikten para kazanan ve emek veren insanlar için büyük bir eksi fakat dinleyenler için büyük bir artı. Bu konuda üreten insanlara daha çok iş düşüyor çünkü tüketim çağında olduğumuz için her şey çok çabuk tüketiliyor.

Bundan sonraki hedeflerin nelerdir?
Hayalleri ve hedefleri olmayan bir insanın yaşayan bir ölüden farksız olduğunu düşünüyorum. Benim de hedeflerim ve hayallerim doğrultusunda projelerim var tabi ki bu yolda bana eşlik eden aynı zamanda menajerliğimi yapan abim Kutsal Kazan, aldığım kararlarda bana yol gösteren yaşam koçum Mehmet Ali Çiçekçi ile beraber yaptığımız istişareler doğrultusunda öncelikle 2 yıllık Akdeniz bölgesinde olan kitlemi organizasyonlar ve sahne programlarımla beraber genişletip daha sonrasında İstanbul’da kalıcı işler yapmak var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.