TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yabancı ressamlar Adana’yı resmetti

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı resim sergisi açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2017 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2017 17:45
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yabancı ressamlar Adana’yı resmetti

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) -17 farklı ülkeden 77 ressamın katılımıyla gerçekleşen 1. Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı kapsamında ressamlar 4 gün boyunca Adana’yı gezerek gözlemlerini yaptı. 4 gün sonra ise ressamlar Adana Kültür Merkezi olarak kullanılan Tarihi Kız Lisesi’ne binasında, kentin tarihi, doğal ve kültürel güzelliklerini çeşitli tekniklerle resmetti. Ressamların yaptığı resimler 75. Yıl Sanat Galerisi’nde düzenlenen resim sergisinde sergilendi. Her ressamın Adana ile ilgili en az iki resim yaptığı öğrenildi. Serginin açılışını ressamlarla birlikte Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü yaptı.

ÇALIYTAYI DEVAM ETTİRECEĞİZ

Başkan Sözlü, gerçekleşen 1. Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı’nın ülkeler arasında münasebetlerin geliştirmesi konusunda önemli bir adım olduğunu anlattı. Sanat çalıştayı bundan sonra ki sürelerde de devam edeceğini işaret eden Başkan Sözlü, “Bizlerin görevi seçilmiş olduğumuz 5 yılın içerisinde inanmış olduğumuz değerler bütününe hizmet etmektir. Biz görevde olursak o yıllarda yine devam ettireceğiz. Elbette böyle bir çalışmayı da bu memleketin çocukları devam ettirmeye değer olarak göreceklerdir. Başka vilayetlerimizde de bu çalışmalar yapıldığında kardeşlerimizin bulunduğu ülkelerle ülkem, devletim adına münasebetlerin gelişmesi, kültür köprüsüyle bir gönül köprüsünün açılması ve bir gelecek zamanlarda da ülkelerimiz arasında iyi münasebetlerin geliştirilmesi konusunda katkı koyacaktır” dedi.

ÇALIŞTAYA EV SAHİPLİĞİ YAPMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYUYORUZ

Çocukluğu döneminde SSCB coğrafyasında Türk dünyasında yaşayan soydaşlarının isimlerini sportif müsabakalarda duyduklarını hatırlatan Sözlü, her zaman bir gün bu coğrafyada yaşayan soydaşları ile buluşma hayalleri kurduklarının altını çizdi. Başkan Sözlü, Türk dünyasında yaptıkları ziyaretlerin, turistik olmasının ötesinde inandıkları idealler ve değerler bütünün bir parçasını ifade ettiğini belirtti.  Bu konuda şoven olmaya gerek olunmadığını kaydeden Başkan Sözlü, “Toprakları fethetmeye gerek yok ama gönüller birleştiği zaman sınırlar aradan kalkıyor. İşte gönülleri birleştiren birleşmesine müsaade eden, bize bu fırsatı veren Cenabı Allah'a şükrediyoruz. Çalıştaya katılan sanatçıların her biri kendisini ispatlamış ustalardır.  Böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz.” diye konuştu.
 
AÇILIŞ KURDELESİ KESİLDİ

Konuşmanın ardından serginin açılış töreni gerçekleşti. Açılış kurdelesini Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana İl Müftüsü Hasan Çınar ve çalıştaya katılan ressamlar birlikte kesti. Ardından ise çizilen resimleri Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana İl Müftüsü Hasan Çınar ve sergiye katılan ressamlar birlikte gezdi.

RESSAMLAR DUYGULARINI BASINLA PAYLAŞTI

Ressamlarda çizdikleri resimleri gazetecilere anlattı. Kimi canlı yayınla yerel televizyon kanallarına duygu ve düşüncelerini anlatırken, kimide gazete ve ajans muhabirlerine Adana gözlemleri ve çizdiği resimler hakkında bilgiler verdi.

ADANA’YI HERKESE TAVSİYE EDECEĞİM

Kıbrıstan gelen ressamlardan Hikmet Uluçay, Adana’nın simgesi olan portakal ağaçlarını ve marul, lahana tarlalarını resmetti. Adana’yı çok beğendiğini herkese tavsiye edeceğini anlatan Hikmet Uluçay, gazetemizle şu görüşleri paylaştı; “Kıbrıstan geldim. Burada çok güzel bir misafirperverlikle karşılaştım. Her gittiğimiz lokantalarda bol bol Adana Kebabı yedik. Bize çok ilgi gösterdiler. Çevresi çok güzel, Adana ovası müthiş. Etraftaki tarihi kaleler çok iyi . Oralara gittim çok memnun kaldık. Benim Adana’ya ilk gelişim. Daha önce Kıbrıstan hava yoluyla Adana inmiştik. Ama o zaman geceydi. Şehrin içerisine girmemiştik. Doğrudan Ankara’ya gittik. Ama şimdi geldim gördüm. Adana’ya gelmeyi herkese tavsiye ederim. İklimi de çok güzel, temiz pırıl pırıl bir şehir. Portakal çizmemin sebebi Adana portakal yeri. Caddeler bile turunç dolu, portakal dolu, o nedenle çizdim. Başka bir resmim daha var. Herkes en az 2 resim yaptı. Ama o şuanda burada değil. O fotoğrafımda da Çukurova’yı çizdim. Sürülmüş marul, lahana tarlalarını hep tek renkler. Onu da getireceğim göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
 

BU ANI RESMETMEK İSTEDİK

Ressam Mehmet Sağ ise, şalvar ve kasketiyle karpuz kesen bir Adanalıyı esme taşıdı. Kendisinin 3 tane resim yaptığını dile getiren Sağ, “Güzel Adana’mızın maddi ve manevi zenginliklerini bilen bir insan olarak 3 tane resim yaptım. 2 tanesi kendi tarzım. Burada ki yaptığım çalışmada verimli topraklardan elde edilen karpuzumuza yer vermekte. Bir Adanalının şalvar ve kasketiyle karpuz keserken ki anı. Bu anı resmetmek istedik” diye konuştu.

ÇOK GÜZEL TEPKİ ALDIK

Ressam Perihan Dikilitaş ta, çalıştayın her şeyden önce Adana için sanat adına yapılmış bir proje olduğunu düşündüğünü aktardı.Perihan Sağ, “Umarım ki ileri ki yıllarda bu projenin devamı sağlanır. Çünkü kent tarafında da çok güzel bir tepki almaya başladı. Umarım ki bu tepki önümüzde ki yıllarda da artarak devam eder” şeklinde konuştu.

30 OCAK’A KADAR AÇIK KALACAK

1. Uluslararası Türk Dünyası Sanat Çalıştayı, Türkiye, Azerbaycan, Karadağ, Kazakistan, Arnavutluk, Başkurdistan, Bosna Hersek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Hırvatistan, Dağıstan, , Kosova, Makedonya, Özbekistan, Sırbistan ve Tacikistan’dan toplam 77 ressamın katılımıyla gerçekleşen ve Adana’yı resmeden yazarlara ait resimlerin yer aldığı sergi 30 Ocak tarihine kadar 75. Yıl Sanat Galeresi’nde açık kalacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.