TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

3 saatlik eylem trafiği felç etti

Adana’nın çarşı merkezinde ki trafik sorunu her geçen gün büyürken, son olarak Adana’nın Seyhan İlçesi Tarihi Büyük Saat kulesinin yer aldığı cadde olan Ali Münif Yeğenağa Caddesi üzerinde bulunan esnaflar iş yapamadıkları gerekçesiyle eylem yaparak, caddelerinin tekrar toplu taşıma trafiğine açılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2017 18:11
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2017 18:11
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
3 saatlik eylem trafiği felç etti

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Yaklaşık 3 saatlik eylemin ardından yolun trafiğe açılması için mahkemeye başvurulacağı öğrenildi.

Kentte sabah saatlerinde bir araya gelen esnaflara, dolmuşçularda destek verdi. Dolmuş kooperatifine ait araçlar sürücüleri tarafından kontak kapattı. Yol üzerinde bırakılan araçlar nedeniyle, cadde tamamen kullanılamaz hale geldi. Belediye yetkililerinin gelmesiyle burada esnaflar, dolmuş sürücüleri arasında bir süre görüşme yaşandı. Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek ve bağlı dolmuş kooperatif duraklarının başkanları alana gelerek görüşmelere dahil oldu. Ancak yapılan tüm görüşmeler Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) kararı nedeniyle açılmadı.

İŞLER DURMA NOKTASINA GELDİ

Toplu taşıma araçlarının alternatif yol güzergah kullandıkları için bölgeye gelen insan sayısının azaldığını anlatan esnaflar, işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi. Yıllardır Büyük Saat civarındaki ayakkabı üretimi yaptığını belirten Devrim Şenses, esnaf olarak kiraları ve vergiler ödemekte zorlandıklarını, doların yükselmesi üzerine işlerinin daha da azaldığını söyledi.  Şenses, bazı esnafların da iş yapamadığı gerekçesiyle kepenk kapattığını dile getirdi.

ARA SOKAKLARI KULLANIYORLAR

 4 yıldır güzergahları değiştirilen dolmuş şoförleri ise yol kapandıktan sonra, çarşı içerisinde daracık sokaklardan yollarına devam ettiklerini belirtti. Bu dar sokaklarda uzun trafik kuyruklarının yaşandığını saatinde gidecekleri yerlere ulaşamadıklarını vurgulayan şoförler, caddenin bir an önce trafiğe açılmasını istedi.

SÖZÜTEK: MİNÜBÜSLERİN GEÇMESİNE İÇİN VERİLMELİ

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nihat Sözütek, Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve Büyükşehir yetkilileri ile telefon görüşerek, güzergahın tekrar minibüslerin kullanımına açılmasını talep etti.   Nihat Sözütek, burada yaptığı açıklamada caddenin hafif ticari araçların geçişine izin verildiğini ancak dolmuşu esnafının geçişine izin verilmeyerek, dar olan ara sokaklarda geçmelerine zorlandığını dile getirdi. Sözütek, “Biz bu güzergahtan sadece minibüsler, taksiler, küçük araçlar geçsin diyoruz. Bu araçlar zaten küçük araç B sınıfı ehliyetle kullanılıyorlar. Sabahtan akşama kadar buradaki esnaflar biliyor ki buradan kamyonlar geçiyor. Araç geçişine kapalı sadece taksi ve hususi araçlara açık burası. Bizde diyoruz ki esnaf sıkıntılı iş yapamıyor. Hem esnafın işi görülür hem de Adana’nın tarihi varlıkları ön plana çıkar. Ara sokakları kullanacaklar ama zaten artık iş yapamayan esnaf dükkanlarını kapatıp gittiler.” dedi.

MAHKEMEYE BAŞVURULACAK

Tüm girişimlere rağmen sorunun çözülmediğini aktaran Sözütek, sorunun çözümü için mahkemeye  başvuracaklarını kaydetti.

DEMİR: UKOME’NİN BURADA ALDIĞI KARAR YANLIŞ

Dolmuş Kooperatif başkanlarından olan Mehmet Demir ise, “Esnaflar komple iflas etme durumuna gelmiştir. UKOME’nin burada aldığı karar yanlıştır. Esnaflar mağdur durumdadır. Bu yolun kullanılması lazım. Otobüs geçsin demiyoruz zaten minibüs geçsin. Buradaki esnaf bunu istiyor. Yanlış kararlar almışlar. Bu yanlıştan dönsünler.” diye konuştu.

YOLLARI TRAFİĞE KAPATARAK EYLEM YAPTILAR

Eylemlerine devam eden esnaflar ise, bu kez 5 Ocak Meydanı civarında ki yolları trafiğe kapattı. Araçları durduran ve önüne geçerek oturma eylemi yapan kişiler uzun süre kent trafiğinin kilitlenmesine neden oldu. Otobüsler ve diğer araçlar yolun kapanması nedeniyle ters yöne girerek kapatılan yoldan ayrıldı. Bunun üzerine Çevik Kuvvet Polisleri ve zabıta ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı.

ARAÇLARIN ALTINA YATTILAR

Uzun süre yaşanan trafik sıkıntısının ardından polisler yol kapatan kişileri uyararak, yolu açmamaları halinde müdahale edeceklerini söyledi. Bunun üzerine bir süre daha yolu kapatan kişileri çevik kuvvet polisleri süpürerek yol kenarına geçmelerini sağladı. Bazı kişilerin araçların yoldan geçmemesi için araçların altına yattıkları görüldü. Yaklaşık 3 saat süren eylemin ardından kalabalık gruplar alandan ayrıldı. Normal seyrine kavuşan trafiğin ardından ise sürücüler rahat bir nefes aldı.

112 TRAFİKTE ZOR İLERLEDİ

Öte yandan, 112’ye ait Acil Servis aracı kent merkezinde yaşanan yoğun trafiğe takıldı. Sürücülerin yol vermek istediği ambulans yoldan geçmekte büyük zorluk yaşadı. Yoğun trafikten zorda olsa kurtulan 112 aracı Çakmak Caddesi’ne girerek hızla gideceği yola devam etti.

2012 YILINDA KAPANMIŞTI  
Kentin en işlek noktalarından olan Ali Münif Yeğenağa Caddesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 2012 yılında restorasyon çalışmaları nedeniyle araç trafiğine kapatılmıştı. Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin aldığı kararla cadde otomobil trafiğine açılmış, ancak altyapı problemleri öne sürülerek minibüs, otobüs gibi toplu taşıma araçlarının kullanımı yasaklanmıştı.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.