TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Muhasebe Haftası kutlandı

Adana Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) tarafından Muhasebe Haftası nedeniyle bir dizi etkinlik düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2017 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 01.03.2017 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Muhasebe Haftası kutlandı

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) - Adana Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası  üyeleri, Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı ve çeşitli derneklerin katılımı ile Atatürk Parkı içerisinde tören düzenledi. Adana Büyükşehir Belediye Bandosu işliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Atatürk büstüne çelenkler bırakıldı. Daha sonra ise burada bir açıklama yapan Adana Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Farsak, mesleklerin de yaşanan sorunlara ve  Muhasebe  Haftası hakkında değerlendirmelerde bulundu.  Mali Müşavirlik mesleğinin  toplumun tüm kesimlerine tanıtılması amacıyla 1-7 Mart Muhasebe Haftası olarak kutlandığına dikkat çeken Farsak, “Üst Birliğimiz TÜRMOB çatısı altında, 77 Mali Müşavir Odası, 8 Yeminli Mali Müşavir Odası olmak üzere 105 Bin’i aşan  Mali Müşavir, ülke genelinde faaliyet göstermektedir.  Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler, işletmelerimizin gelişimi için çalışan, ekonominin kaydını tutan, mali danışmanlık yaparak memleketin her köşesinde hizmet sunmaktadır” dedi.

27 YIL ÖNCE YASAL STATÜSÜNE KAVUŞTU

Başkan Ali Farsak, 27 yıl önce yasal statüsüne kavuşan Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik mesleği kurumlaşma sürecini tamamlandığını söyleyerek, “Ülkemizin iktisadi hayatının vazgeçilmez bir kurumu haline gelmiştir. İş dünyasındaki, ekonomik gelişmeleri izliyor, yapıcı görüş ve düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz. Hazırladığımız raporlarla, ekonomimizin daha güçlü gelişmesine, iş dünyasının  küresel dünyayla yerini güçlendirmesine katkı sunuyoruz.” diye konuştu.

MESLEKİ SORUNLAR

Mesleki sorunları hakkında da bilgiler veren Başkan Ali Farsak, sorunları şöyle sıraladı. “İşletme defteri tutan mükelleflerin  beyannamelerinin  bağlı bulundukları odaları tarafından da gönderilebileceği düzenlenmiştir. Beyanname düzenleme ve gönderme yetkisinin sadece mali müşavirlere verilmesi. Beyanname imzalatma zorunluluğu kapsamı  dışında bırakılan mükelleflerin beyannamelerinin de imzalatma kapsamına dahil edilmesi. Kurumlar arası bilgi paylaşımının yetersizliği  ile ilgili sorunların çözümü için kurumlar arasında ortak bilgi havuzunun oluşturulması. Düzeltme amacıyla verilen Ba-Bs formları için özel usulsüzlük cezası uygulanması. Meslek mensuplarına yüklenilen müteselsil sorumluluk hükümlerinin  yeniden gözden geçirilmesi. Ölüm ve ağır hastalık halinin, mücbir sebep sayılması yönünde meslek mensupları ile ilgili düzenleme yapılması. Bağımlı çalışan meslek mensuplarımıza, mühendislerde olduğu gibi mesleğin zorluğu ve riskleri dikkate alınarak  bir asgari ücret belirlenmesi. E-Defter tabi mükellefin Maliye Bakanlığı’na berat gönderme işleminin kaldırılması. KDV oranlarımızın yüzde 8’e düşürülmesi ya da tevkifata tabi olması. Beyanname verme sürelerinin yeniden düzenlenerek makul seviyelere getirilmesi.”

HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Başkan Farsak sözlerini şöyle sürdürdü; “Toplumdaki defter tutan ve beyanname veren iş insanı algısını değiştirerek, mali danışmanlık ve denetim misyonuyla ekonomimizin önemli bir paydaşı olduğumuzu daha çok his ettirmek istiyoruz. Hazine ile mükellef arasına köprü görevi  gören, ülkemizin güçlü ekonomisi için güçlü bir mali müşavirlik, kurumunun varlığına inanan, bu inançla Serbest Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir meslektaşlarımızın Muhasebe Haftasını kutluyor ülkemiz ve meslektaşlarımız için daha hayırlı olmasını diliyoruz”

TUNALI: KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR

Adana Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Tunalı, Mali Müşavirler’in meslek olarak vergi idaresiyle  mükellef arasında çok önemli bir köprü görevi gördüğünü belirtti. Başkan Tunalı, “Bu köprü o kadar sağlam ki  haftalarımız bile neredeyse aynı tarihlerde kutlanıyor. İçinde bulunduğumuz hafta aynı zamanda bizim içinde vergi haftası. Biz bu anlamda meslek mensubu olarak hepinizi bir aile olarak görüyoruz. Bu kapsamda tüm mali müşavirlerimizin meslek mensuplarımızın haftalarını kutluyorum. Mali müşavirlik mesleği meslek yasasının çıkmasından sonra, tarihten bugüne kadar aslında çok geçmişi uzun olamayan ama şuan ki gelmiş olduğu kurumsal yapı itibariyle çok oturmuş  bir meslek olarak görüyorum. Bazı mesleklerin 50 yılda, yüz yılda gelebildikleri yerlere mali müşavirler çok kısa bir zamanda gelmiş. Biz idare olarak karşımızda çok kurumsal rafine olmuş stabilize bir meslek grubu olarak görüyoruz mali müşavirleri. Bu kapsamda TÜRMOB çatısı altında çok güzel faaliyetler yapılıyor, hem de yerelde Adana”da çok güzel çalışmalar yapılıyor.” ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından Atatürk Parkı’ndaki tören sona erdi. Muhasebe Haftası kutlamaları çeşitli ziyaretler ve etkinliklerle hafta sonuna kadar devam edecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.