TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Polen alerjisine dikkat

İlkbaharın gelmesi ile birlikte uyanan doğa beraberinde yoğun bir polen salar. Bu polen, insanlarda alerji vakalarına neden olur.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2017 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2017 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Polen alerjisine dikkat

Polen alerjisine dikkat

Serhat Şanlı

(ÖZEL HABER)

ADANA (İLK HABER) - İlkbaharın gelmesi ile birlikte uyanan doğa beraberinde yoğun bir polen salar. Bu polen, insanlarda alerji vakalarına neden olur. Özellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında çok sık rastlanan polen alerjisi vakalarına karşı uyarıda bulunan uzmanlar, alerjisi olanların dikkatli olması gerektiğini söylüyor.

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dâhiliye Uzmanı Doç. Dr. Şakir Özgür Keşkek, polen alerjisiyle ilgili yaptığı açıklamada ilkbahar ile birlikte havaların ısınmaya başlamasıyla ortaya çıkan ve havaya yayılan polenler, alerjisi olan kişilerde, hapşırma, burun kaşınması, gözlerde kızarıklık ve gözlerde sulanma gibi rahatsızlıklara neden olabilir dedi.

Türkiye’nin ekilebilir önemli bir ovasını barındıran Çukurova’da özellikle narenciye ve diğer ürünlerin çiçeklenme dönemi olduğunu belirten Doç. Dr. Şakir Özgür Keşkek, bahar nezlesi, korunma yolları hakkında şunları söyledi;

Bahar kendini gösterdi. Çukurova’da büyük bir alana sahip narenciye, diğer meyve ağaçlarının çiçek açması, meyve, sebze ve diğer tarım ürünlerinin tam çiçeklenme dönemine girmekteyiz. Özellikle narenciye bahçelerinin çiçek açması ile birlikte tüm Adana’yı müthiş bir koku sarar. Ancak beraberinde yoğun bir polen akımı başlar.

Mevsimsel alerjik rinit dediğimiz, diğer adıyla bahar nezlesi ya da saman nezlesi bölgemizde rahat karşılaşılabilen alerjik hastalıklardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Küçük çocuklarda ve gençlerde daha etkili olmaktadır. Eğer bu dönemlerde kendinizi iyi hissetmiyorsanız, siz de bahar alerjisi olan kişilerden biri olabilirsiniz.

Peki, neden bahar nezlesi diyoruz? Bunun neredeyse tamamı bahar mevsiminde görülüyor. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması ile birlikte polenlerin etrafa yayılması sonucu solunum yolu ile aldığımız polenlerden etkilenmekteyiz. Bunun ile birlikte eğer alerjik bir yapısı da var ise, alerjik semptromlar, burun akıntıları oluşturur. Bunlar birlikte burunda tıkanıklık, sık sık hapşırmalar, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık, yaşarma, göz kaşıntısı ve bazen öksürük gibi durumlara neden olurlar. Eğer bu gibi durumlar ilerlerse nefes darlığı ve öksürük gibi sonuçlar ile de karşılaşılabilir.

Önlem alınmazsa ileri vakalarda baş ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, sinirlilik, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit veya astım gibi hastalıklara dönüşebilir.

Bahar dönemlerinde yaygın olan bahar nezlesi herkesi etkileyebilir ama gençlerde daha fazla görülür ve çocukluk döneminde görülmesi daha yaygındır. Fakat genellikle 40 yaşından sonra insanları pek etkilemez. Çünkü insanların 40 yaşından sonra solunum sistemi tam gelişmiş olur ve pek fazla etkilenmezler.

Bahar alerjisi çocukları daha çok etkileyebileceğinden, daha dikkatli olunmalıdır.

Ne yapmak gerekir?

Dikkat edilmesi gereken, özellikle bahar mevsiminde, bu tür ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durulmalı. Çiçeklerin açtığı dönemlerde; polenlerin yaygın olduğu açık alanlar, kırlar ve bahçelerden uzak durulup, kapalı ortamlar tercih edilmelidir.

Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları açık havaya çıkmayın. Spor yapmayın. Ancak ağız ve burnu kapatan maskelerle çıkabilirsiniz. Polen zamanı kapı ve pencereler kapalı tutulmalıdır.

Şikâyetleri olanlar bir sağlık kuruluşunda muayene ve alerji testleri ile tanı konulur. Gerekirse ileri kan testleri ile teyit edilir. Alerji düzeyi yüksek olanlara, şikâyetleri geçmeyenlere ilaç tedavisi yapılır. Eğer alerjik şikâyetler ilaçlarla geçmiyor ve giderek daha da artıyorsa aşı tedavisi uygulanabilir.’’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.