TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mühendisler teknolojiyi daha etkin kullanmalı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, İnşaat Yönetimi Çalıştayı düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2017 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2017 16:10
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mühendisler teknolojiyi daha etkin kullanmalı

Mühendisler teknolojiyi daha etkin kullanmalı

 

 

Serhat Şanlı

ADANA - TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, İnşaat Yönetimi Çalıştayı düzenledi. İMO Adana Şubesinden yapılan çalıştaya, İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ve Mersin, Antalya, Gaziantep, Hatay, İzmir, İstanbul, Manisa, Samsun, Niğde ve Elbistan’dan inşaat mühendisleri katıldı.

Gün boyu süren çalıştayda teknolojideki yeniliklerin takip edilmesi ve daha etkin kullanılmasına değinildi.

Açılış konuşmasını yapan İMO Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, özellikle son yıllarda hızla gelişen teknolojiyi inşaat mühendislerinin sektörde etkin bir şekilde kullanması gerektiğini söyledi.

Bu bağlamda üniversiteler, odalar ve inşaat sektörü iş birliğinin önemine vurgu yapan Kaya sözlerine şöyle devam etti;

‘’Dünyada özellikle 2000‘li yıllardan sonra yaşanan teknolojik gelişmelerin sonucunda inşaat projelerinde kullanıma uygun, oldukça etkin yönetim araçları geliştirilmiştir ve şüphesiz ki daha gelişkin seviyelere ulaştırma yolunda çalışmalar da devam etmektedir.

Bu noktada Odamıza ve biz inşaat mühendislerine düşen görev, bu gelişmelerin ortaya çıkardığı bilgi ve vizyonun ülkemizde etkin kullanımını sağlamaktır.

TEKNOLOJİ BİZE DAHA İYİ OLANAKLAR SAĞLAMAKTADIR

Eminim ki bizden önceki kuşaklar teknolojinin bugün geldiği noktayı hayal bile edemezlerdi. Bugünün yaşam koşullarında; inşaat yapılarında, tasarım aşamalarından itibaren teknolojik gelişmelerin ortaya çıkardığı çok fazla olanak kullanılabilmektedir. Artık Teknolojik olanakların yanı sıra tasarım ve uygulama aşamalarında; sosyolojik, psikolojik, ekolojik ve kültürel etkileşimlerin tümünün değerlendirilmesinin gerektiği koşullardayız.

İNŞAAT YÖNETİMİ BİLGİSİNİN ÖNEMİNİ BİLMELİYİZ

İnşaat yönetimi bilgisi; inşaat mühendislerine sağladığı kaynakların verimli kullanımı, kaliteli üretim imkânı, zaman yönetimi ve finansman tasarrufu ile mesleğimiz açışından önemli bir yere sahiptir. Hatta sadece inşaat mühendislerine değil, inşaat üretiminin tüm paydaşlarına katkı sağlamaktadır.

Bu nedenle üniversitelerde inşaat yönetimi eğitiminin niteliğinin artırılması ve konuyla ilgili akademik çalışmaların, bilginin ve araştırmaların paylaşılması önemlidir. Bu nedenle Oda, üniversite ve inşaat sektörü işbirliğinin sağlanması yönünde çalışmalar yürütülmelidir.

Akademik çalışmaların uygulayıcılarla paylaşılmasında, düzenlenen konferans, sempozyum ve kongrelerin şüphesiz ki çok önemli bir katkısı olmaktadır. Dolayısıyla inşaat mühendisleri odamızın biz şubeleri aracılığıyla düzenlediği organizasyonların işlevi büyüktür.

Bu amaçla Odamızca programlanan, İnşaat Yönetimi Kongrelerinin 7.cisi bu yıl Antalya ve Samsun Şubelerimizin ortak çalışmasıyla gerçekleştirilecektir. Adana Şube olarak düzenlediğimiz bugünkü Çalıştayın, Samsun’da gerçekleştirilecek olan kongreye verimli bir altyapı oluşturmasını temenni ediyorum.’’

 

Bilgi ve teknolojinin devamlı kendini yenilediği bir dönem olduğuna vurgu yapan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, mühendislerin bu bağlamda sürekli kendilerini yenilemeleri gerektiğini söyledi. İnşaat sektörünün sorunları ve çözüm önerileri hakkında da konuşan Cemal Gökçe açıklamalarına şöyle devam etti;

MÜHENDİSLERİMİZ GELİŞEN TEKNOLOJİ KARŞISINDA KENDİLERİNİ SÜREKLİ YENİLEMELİLER

Bugün bil ve teknolojinin sürekli yenilendiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu yeniliklere ayak uydurabilmek için iyi bir eğitim sürecinin yanında, güncel bilgilere ulaşmak için özellikle biz meslek insanlarının kendilerini sürekli yenilemeleri gerekmektedir.

Can ve mal güvenliği ile ilgili olarak hizmet üreten bir mesleğin insanları olarak, her yeni bilgiye ulaşmak ve bu bilgileri kullanılabilir kılmak gerekmektedir.

İŞÇİ VE İŞ SAĞLIĞI KONULARINDA DUYARLI OLMALIYIZ

Proje üretimi, inşaat yapımı ve denetlenmesi doğru bir şantiye organizasyonun yapılması, planlanması gibi konularda bilgili olmak gerekmektedir. Ayrıca işçi sağlı ve iş güvenliğinin sağlanması, yapı işletim sürecinin planlanması gibi ‘Yönetim’ süreci içerisinde bulunan konularda duyarlı olmak gerekir.

Genel olarak inşaat sektörü ve inşaat yönetim anlayışına baktığımızda ülkemizin yapım işlerinde önemli sorunların olduğu görülmektedir. Doğru bir şantiye yönetiminden, hukuksal sorunlara, işçi sağlı ve iş güvenliği konusundan, taşeron seçimi gibi konulara kadar ciddi sorunlar ile karşı karşıyayız. Ayrıca inşaat yönetimi konusundaki bilinçlenmenin, uygulama alanına yansıması da oldukça yetersizdir.

Bugün ülkemizde 2 bin 604 yapı denetim firması bulunmaktadır. 2012 yılında 22 bin 669 olan denetçi sayısı 2015 yılında 27 bin 411, 2016 yılında ise 28 bin 470’e çıkmıştır. Kontrol eleman sayısı 27 bin 484’ten 2018 yılı itibari ile 46 bin 373’e ulaşmıştır. Ayrıca 2016 yılında laboratuvar sayısı da 565’tir.

İŞ KAZALARINDA 1970 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İş kazalarına bakacak olursak, 2016 yılında iş kazalarında bin 970 kişi yaşamını yitirmiş ve bu iş kazaların üçte biri inşaat sektöründe ortaya çıkan ölümlü kazalardır.

İnşaat sektöründeki iş sağlı ve güvenliği konusunda ki eksiklikler yanı başımızda duruyorken, bilimsel ve teknoloji gelişmelerden de gerekli ölçüde yararlanılmamaktadır. Ayrıca iş kazalarını önlemek için gerekli harcamalardan kaçınılması, kaza ve ölümleri artırmaktadır.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TEHLİKE VE RİSKLER DAHA FAZLADIR

İnşaat sektörünün kendine özgü çalışma koşulları vardır. Hastalık yok, hasta var anlayışında olduğu gibi, her inşaatın özelliği bir diğerine göre farklıdır. İnşaat işçileri, endüstriyel sektörlerdeki işçiler gibi tek fabrikada çalışma imkânı bulamadıkları gibi, sürekli olarak bir projeden başka bir projeye geçmektedirler. Ayrıca bir inşaat projesi de aynı anda birden fazla işçi grubu çalıştığından tehlike ve riskler daha da artmaktadır.

PROJE YAPIMINDA DETAYLAR ÇOK ÖNEMLİDİR

Günümüzün gelişmiş teknolojilerinde, inşaat sektörüne yapılan yatırımların boyutları 20 yıl öncesine göre hayalleri aşan bir duruma gelmiştir. Modern yaşamın ihtiyaçlar, yapı fonksiyonlarının çeşitlenmesine ve inşaat projelerinden beklentilerin artmasına neden olmaktadır. Artık etkisini incelemeden bir alışveriş merkezi yapmak, ekolojik etkisini araştırmadan bir baraj planlamak, kent ile olan ilişkisini araştırmadan bir konut projesi geliştirmek, insan psikolojisini dikkate almadan ofis binaları yapmak doğru olmadığı gibi sürdürülebilir bir durum değildir.

ODAK NOKTAMIZ İNSANDIR

Bu kadar çeşitli ve karmaşık etkenler içerisinde planlanan bir işin en önemli sorunu kaynak sorunu ve yönetimi olduğunun altını çizmek gerekir. Bu kaynaklar para, zaman, iş gücü, malzeme, arsa, doğal kaynaklar olarak söylenebilir. Ancak bu kaynaklar arasında inşaat yapım sürecinin başından sonuna kadar var olan tek varlık insandır.

İNŞAAT YÖNETİMİ TÜM PAYDAŞLARIN BAŞARISINA BAĞLIDIR

İnşaat yönetiminin başarısı tüm paydaşların başarısına bağlıdır. Bu paydaşlar; Mühendisler, mimarlar, kent planlayıcıları, peyzaj mimarları, değerlemeciler, sosyologlar, avukatlar, muhasebeciler, finans kuruluşları, işletmeciler, halkla ilişkiler, yerel yönetimler, devlet kurumları ve son kullanıcılardır.

İnşaat sektörü ülkemiz açısından büyük öneme sahiptir. İnşaat sektörü barındırdığı 450 farklı alt sektör ile ülkemiz ekonomisinde yadsınamayacak bir kilometre taşı olarak görülebilir. Bu bağlamda yapım işlerini oluşturan inşaat projelerinin kalite, süre ve maliyet döngüsü içinde optimal bir çözüm ile gerçekleşmesi gerekir.‘’

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Adana Milletvekili ve aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan Zülfikar İnönü Tümer, oda ve derneklerin önemine değindi. Kendisinin de Adana İnşaat Mühendisleri Odası’na kayıtlı olduğu ve meslektaşlarının arasında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Tümer;

‘’Bugün burada olmak benim için bir onurdur. Hem bireysel özgürlüğümü, hem de ekonomik özgürlüğümü kazandığım ve beni ben yapan mesleğim ve meslek arkadaşlarımın arasında olmak benim büyük bir mutluluk oldu. Aslında bitirdiğim yılın mühendisiyim. Ben 1987 İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun oldum ve o yılın bilgileri ile sahalarda yer aldım. Bugün inşaat mühendisleri adalarının ne kadar anlamlı olduğunu görmekteyiz. Bitirdiğimiz üniversitelerin mesleğimizde sadece bir alt yapı oluşturduğunu ve o alt yapının üzerine ise ancak kendimiz ve üyesi olduğumuz İnşaat Mühendisleri Odası’nın bir şeyler eklediğini gördük. Bu anlamda odamız kuruluş ilkesinde olduğu gibi üyelerinin ekonomik, sosyal ve bireysel gelişimini sağlamak ve aynı zamanda topluma dayatılan ve dayatılmak istenen politikaları kendi bilgi alanları içerisinde incelemek, irdelemek ve topluma anlatmak gibi bir görevi var.

ADANA HALEN KEMT KİMLİĞİNE BÜRÜNEMEMİŞTİR

Odamız kendi üzerine düştüğü görevi yerine getirerek bu anlamda ülkenin sivil toplum örgütleri ile kalkınacağı bilinciyle hareket etmektedir. Yaşadığımız Adana halen bir kent olamamış ise yapılaşmasından hava kirliliğine kadar birçok sorun yaşıyor ise bunun en büyük nedeni yereldeki yöneti, onun bilgisi ve becerisi ile dünya bakışı ile ilgili bir kent dizayn etmesidir. Odalarımız kendi alanlarında birçok çalışmalar yaparak, görülen sorunlar ve çözüm önerilerini ilgili yerlere sundular. Ancak yetkili kişi kendi bakış açılarıyla kenti dizany etti.’’ Dedi.

Konuşmalarının ardından, Avukat Mustafa Çinkılıç ve İnşaat Yüksek Mühendisi Batu Atagündüz İnşaat Mühendislerinin hukuksal alanda karşılaştıkları konular hakkında bilgi verdi. Sonrasında İnşaat Mühendisi Cem Kafadar, katılımcılara Şantiye Tekniği ve Planlanması anlatıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.