TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Arabuluculuk” hukukta müthiş bir yöntem

Uyuşmazlıkların daha hızlı ve ekonomik çözümü için Arabuluculuk Sistemini Arabulucu Avukat Yasemin Tanır’la konuştuk. Hukuk sisteminde önemli kazanımlar sağlaması beklenen yeni bir yöntem olan Arabuluculuk Sistemi’ni anlatan Yasemin Tanır, avantajlarını sıraladı, kimlerin arabulucu olabileceğini anlattı. Bu konuda eğitim alan ve dünyadeki örneklerini ayrıntılarıyla inceleyen Yasemin Tanır, arabuluculuğun müthiş bir yöntem olduğunu dile getiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2017 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2017 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
“Arabuluculuk” hukukta müthiş bir yöntem

 

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

 

-Hukukta “Arabuluculuk Yöntemi” ne anlama geliyor? Nasıl uygulanacak?

 

--Uyuşmazlıkların çözümü için öncelikle mahkemeler kanalı ile yargısal yolla çözüm süreci aklımıza gelmektedir. Ancak yargılama sürecinin uzun olması, uyuşmazlıkların  uzmanlık gerektiren , karmaşık işlerden oluşması, en önemlisi de tarafların ilişkilerini muhafaza ederek iş ilişkilerine devam etme arzularının olmasından dolayı taraflar artık  yargısal süreçten/çatışmanın devamı ile  istedikleri sonucu elde edememektedirler. Bu ihtiyaçların varlığı sonrasında uyuşmazlık tarafları, yargıya alternatif çözüm yöntemleri geliştirmiştir. Bu bağlamda, Türk Hukukunda 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu (HUAK) 22.06.2012 tarihinde  Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.  HUAK’ta bir çok çağdaş hukuklarda benimsenmiş olan ve uyuşmazlıkların yargısal yollar yanında dostane ve barışçıl metotlar kullanılarak çözümü için öngörülmüş hükümler bulunmaktadır. Bu Kanunun yayınlanması ve yürürlüğü sonrasında Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği  de 26.01.2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu  Yönetmelik  gereğince sadece hukukçular arabuluculuk için gerekli eğitimleri alıp yazılı ve sözlü sınavda başarı kazandıktan sonra Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığına sicile kayıt yaptırarak 15 Kasım 2013 tarihinden bu yana hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk çözüm yöntemi uygulanmaya başlanmıştır. Ben 74 nolu sicil ile Arabuluculuk Daire Başkanlığına bağlı bir arabulucu olarak Kasım/2013 den bu yana arabuluculuk yapmaktayım.

 

-Vatandaş, her türlü anlaşmazlıkta, ilgili mahkemeye başvurmadan sorunlarını çözebilecek mi, yoksa spesifik konularda mı bu yöntem uygulanabilecek?

 

--Hukuki uyuşmazlıkların tamamı arabuluculuk ile çözüme elverişli olmamakta, tarafların serbest iradesi ile çözümlenebilecek uyuşmazlıklar arabuluculuk yolu ile çözümlenmektedir. Örneğin, alacak davaları, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyetinden doğan uyuşmazlıklar, iş uyuşmazlığından doğan davalar, ticari davalar, tüketici davaları sayılabilir.  

-Anlaşmazlığa düşen iki tarafın da arabuluculuk yöntemiyle uzlaşmaya yanaşması gerekiyor mu, bir tarafın istemesi yeterli mi? 

--Arabuluculuk gönüllülük esasına dayalı bir kurum olmakla taraflardan her ikisinin de bu çözüm yolunu tercih etmesi gerekmektedir. Ancak Avrupa ülkelerinin bir kısmında yeni bir sistem olması nedeniyle belli tür davalarda arabuluculuk zorunluluğu getirilerek, toplumun öncelikle bu kurumu tanıma ve seçme şansını yakalaması sağlanmaktadır.

Adalet Baklanlığının hazırladığı bir kanun taslağında ise "iş uyuşmazlıklarında arabuluculuk çözüm yöntemine öncelikle başvurma zorunluluğu" getirilmesi hedeflenmiştir.  Arabuluculuğun tanıtımı ve hedef kitlenin böyle bir hakkı kullanması için zorunluluk  bence öncelikle tüketici davalarında getirmiş olsa  uzun yıllar Tüketici Hakem Heyetlerinde beklenen ihtilaflar daha hızlı çözüme kavuşabilir. 

-Avukatlar bu yöntemde hangi konumda olacak? 

--Arabulucu olarakArabuluculuk Siciline kayıtlı olan hukukçular arabuluculuk yapabilecek, ayrıca taraflar arabuluculuk müzakerelerinde kendi vekilleri vasıtası ile de temsil edilebilecektir. Bu bağlamda arabuluculuk çözüm yönteminde avukatların devre dışı kalması mümkün değildir. 

 -Arabuluculuk yönteminin diğer ülkelerde örnekleri var mı? Nasıl sonuçlar alınıyor? Bizim toplumumuzun yapısına uygun bir sistem mi? 

DÜNYA TİCARETİNİN DEVLERİ TERCİH EDİYOR

--Arabuluculuk için gerekli eğitimi almadan önce dünyadaki uygulamalarını öncelikle inceledim. Arabuluculuk  tüm Avrupa ülkelerinde, ABD, Kanada, Avustralya ve özelliklede dünyanın yeni ticaret merkezi konumuna gelen Singapur, Hindistan’da da uygulanmaktadır.

Arabuluculuk; müzakere taraflarının istemediği, tarafların menfaatine olmayan hiçbir anlaşmanın yapılmadığı, kazan&kazan metodu üzerine kurulu bir sistem olduğundan dünya ticaretinin devlerini  tercih ettiği bir sistemdir. Ayrıca arabuluculuk gizlilik esasına dayalı  olduğundan taraflar bu müzakerelerde kullandıkları argümanları uyuşmazlık çözüme kavuşmadığından mahkemelerde ileri süremeyecektir. 

-Arabuluculuk yönteminin kazanımları nelerdir? 

UZLAŞI KÜLTÜRÜNE KATKI KOYACAK

Arabuluculuk, hızlı ve ekonomik bir yöntemdir.  Davalar mahkemelerde en az 3-4 yıl içerisinde sona erdiğinden taraflar arasında husumet giderek derinleşmekte, toplumun uzlaşı kültürü ortadan kalkmaktadır. Arabuluculuk yönteminde ise hem ekonomik hem de hızlı bir yöntem olduğundan kimi zaman birkaç saat içinde kimi zaman da bir kaç hafta içerisinde çözüme kavuşulmaktadır. Toplumun uzlaşı ve barış kültürünü geliştirmek adına arabuluculuk müthiş bir modeldir. 

-Suistimale açık yönleri var mı bu yöntemin? 

Arabuluculuk güven esasına dayalı bir sistem olmakla etik kuralları ile örülmüş bir kurumdur. Etik kuralların ihlali halinde Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri  Genel Müdürlüğü tarafından meslekten ihraç edilme yaptırımı dahil suistimali önleyici yaptırımlar bulunmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.