TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çukurova'da Karpuz Fideleri Toprakla Buluştu

Türkiye'de en erken karpuz ekimi ve hasadının yapıldığı Adana'da, karpuz fideleri toprakla buluştu. Türkiye’de karpuz hasadı ilk olarak Adana’da kumluk alana sahip Tuzla bölgesinde yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2017 16:49
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2017 16:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çukurova'da Karpuz Fideleri Toprakla Buluştu

Çukurova'da Karpuz Fideleri Toprakla Buluştu

Serhat Şanlı

ADANA (İLKHABER) - Türkiye'de en erken karpuz ekimi ve hasadının yapıldığı Adana'da, karpuz fideleri toprakla buluştu. Türkiye’de karpuz hasadı ilk olarak Adana’da kumluk alana sahip Tuzla bölgesinde yapılıyor.

İlk olarak Ocak ayında ekimine başlanan karpuz, Adana'da yoğun olarak Akyatan Lagünü civarında kumluk alanda yetiştiriliyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara gelen işçiler özenle hazırladıkları toprağı fideler ile buluşturup, gübreliyor. Ardından ekim için yapılan karpuz fideleri yağmur ve doluya karşı korumak için üzeri sera naylonu ile kapatılıyor.

Adana'da yıllık yaklaşık 800 bin ton üretilen karpuz, tarla ürünleri içinde yöresel olarak en erkenci ürün olması sayesinde üretici için önemli gelir kaynağına sahip.

Karpuzun Çukurova için önemli bir ürün olduğunu belirten Seyhan Ziraat Odası 2.nci Başkanı Cahit İncefikir, Türkiye'nin ilk karpuz ekilen ve hasat edilen bölgesinin Adana olduğunu söyledi.

Türkiye’de üretilen yaklaşık 4 milyon ton karpuzun yüzde 20'sinin Adana’dan karşılandığını ifade eden İncefikir, açıklamalarına şöyle devam etti:

‘’Adana'da geçtiğimiz yıl yaklaşık 130 bin dekar alana karpuz ekimi yapıldı. Bu ekim ile üretilen karpuzdan yaklaşık 800 bin ton ürün elde edildi. İlimiz ile en yakın üretim rakamına sahip Antalya'dan iki kat fazla karpuzu çiftçimiz üretmektedir.  Yöremizde üretilen karpuzun dönüm başına verimi de Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Adana’da ortalama dekardan 6 ile 6,5 ton arası ürün elde edilmektedir. Karpuzun erkenci olması, sezonda piyasaya nakit para girişi sağlamaktadır. Üreticimizin eline erken sıcak para geçmektedir. Karpuz bu yönden çiftçimiz için ekonomik olarak büyük önem taşımaktadır. Üreticilerimiz büyük bir çabayla erkenci karpuz fidesi ekimlerine başladılar. Erkencilerden sonra hasat edilen ve kumul bölgeleri dışında ekimi yapılan karpuz ekimi devam etmektedir. İnşallah doğal afetsiz bir sezon geçiririz ve güzel bir üretim sonunda ülke tüketimine sunulmak üzere son derece kaliteli ürün yetiştiririz. Çiftçimizin emeği boşa gitmez.

Ayrıca üreticilerimiz karpuzda erken hasada dikkat etsinler. Çünkü karpuz üretiminin önündeki en büyük sorunlardan biri de erken hasattır. Çünkü karpuz tam yetişmeden hasat edilirse kalitesiz bir ürün ortaya çıkar ve bu, ülkenin tarımsal üretim ve hasılasına zarar verir.

Ayrıca kış mevsiminde tezgâhlarda ya da seyyar satıcılar tarafından karpuz satıldığını görmekteyiz. Bunlar üreticilerimize zarar vermektedir. Dışarıdan ithal edilen karpuzların türü, kullanılan ilaçların neler olduğu, bakımlarının nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Ayrıca günlerce tezgâhlarda durmaktadır ve tazeliği muammadır. Karpuz yaz meyvesidir. Mevsiminde tüketilmesi daha doğrudur. Vatandaşlar aldıkları bu ürünlerde istedikleri aroma ve tadı alamamaktadır. Karpuzdan soğumaktadır. Ayrıca fiyat piyasasını çok etkilemektedir. Hasat zamanı geldiğinde, üreticilerimizin ürünleri daha ucuza düştüğünden, artık ekimden vazgeçmektedirler. Bu tür satışların engellenmesi gerekmektedir. Daha sağlıklı, daha güzel kendi ürünümüz dururken, yabancıların ürünlerini tercih etmek yanlıştır. Ülkemizin parası dışarı gitmesin, kendi üreticimiz kazansın.’’

Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda karpuz üretimi yapan Emin Doğan, artık çiftçilerin bilinçlendiğini söyledi. Çiftçilerin eskiden aşılı dedikleri karpuz ekimi yaptıklarına değinen Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:

‘’Bu yıl 400 dekar karpuz ekimi yaptım. Yarısı erkenci, diğer yarısı da geç mahsul edilen karpuz çeşididir. Karpuz hasadını geniş zamana yaymak üreticiler için daha avantajlıdır. Çünkü herkes aynı anda hasat ederse ürün çokluğundan zarar eder, hem de bir anda piyasadan biter. Çiftçilerimizde bilinçlendi. Artık çiftçilerimiz orjinale en yakın olan anaç türler yetiştiriliyor. Ürünlerde çok iyi kalite ve lezzet elde edilmektedir. Halkımız tatlıyı seviyor. Adana karpuzuna güvenin, rahatlıkla tercih edebilirsiniz.’’

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.