TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AKAMDER icraatlarıyla sevindiriyor

AKAMDER ve Mustafa Karslıoğlu, hem iş dünyasında, hem de sosyal alanda Adanalıların gönlünü fethetmeye devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2017 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2017 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
AKAMDER icraatlarıyla sevindiriyor

AKAMDER icraatlarıyla sevindiriyor

 

 

 

Şubat ayı içinde hayata geçirilen ve yoğun katılımın sağlandığı Adana İnşaat Fuarı geride kaldı.  Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) fuarın amacına uygun gerçekleşmesi ve daha fazla kurum, kuruluş ve kişinin katılımı için büyük çaba sarfetti. AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu ile fuardaki AKAMDER damgasını ve derneğin diğer faaliyetlerini konuştuk. Mustafa Karslıoğlu sorularımızı her zamanki alçakgönüllü üslubu ile cevapladı fakat ortaya çıkan tablo, derneğin etkinliğini ve Adana’ya olan katkısını bir kez daha ortaya koydu.

 

Adana; Mustafa Karslıoğlu’nu, AKAMDER Başkanı ve başarılı bir işadamı olarak tanıyor fakat kimsesiz ve suça itilmiş çocukların da hamisi ve devletten sonraki en büyük destekçisi olduğunu unutmamak gerek. Başkan Karslıoğlu’nu bugün bu özelliğiyle de gündeme taşımak istedik. O bunu dile getirmek istemese de, yapılanların ortaya konulmasının diğer kurum, kuruluş ve şahıslara örnek teşkil edecek olması açısından, arzumuzu olumlu karşıladı.

 

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

 

-Adana İnşaat Fuarı 2017’de AKAMDER’in varlığını hissettik. Hangi oranda ve ne tür bir destek verildi fuara?

 

-TÜYAP Bölgede İnşaat Fuarı’yla Adana’ya verdiği önemi ortaya koyuyor.  Özellikle son 4 yıl başarı grafiğini artıra artıra geldiler. Kendilerinin ifadesi “Sizlerin desteğiyle oldu” diyorlar. Biz de elimizden geldiği kadarıyla bölgesel bazda fuarın reklamını yapmaya çalıştık.

Gaziantep, Mersin, Kahramanmaraş, Altalya’dan müteahhitlerimizi çağırdık. İş yapan çözüm ortaklarımızı çağırdık. KKTC Müteahhitler Birliği’ni çağırdık. KKTC İnşaat Mühendisleri Odasını çağırdık. Çağ Üniversitesi, ÇÜ ile iş birliği ile fuar alanında konferans düzenledik.  Kıbrıs’taki iş olanaklarını masaya yatırdık.

TÜRKİYE’DEN KIBRIS’A GİDENLERE YÖNELİK OLUMSUZ DAVRANIŞLARIN NEDENİNİ SORDUK

Burada bir parantez açmak yerinde olur. Adana’ya fuar için davet ettiğimiz Kıbrıslı arkadaşlarımıza, Türkiye’den Kıbrıs’a giden Türklere neden ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığını sorduk. “Bir Rum geldiği zaman daha çok misafirperver olunuyor, Türkiye’den Türkler geldiğinde daha farklı davranılıyor. Neden böyle oluyor?” dedik. Bunun nedenini öğrenelim, ona göre Kıbrıs’ta devremülk konut almak isteyenlere yol verelim dedik. Böyle bir algının günümüzde olmadığını söylediler ve geçmişte böyle bir algının bulunduğunu kabul ettiler. Hatta oraya gittikten sonra bu konuyla ilgili demeç vermişler. Türkiye’den Kıbrıs böyle görünüyor diye. Fuarın bu şekilde de bir faydası oldu. Kıbrıs’ta 4 çeşit tapu varmış. Rum, Osmanlı, Cumhuriyet ve 1975’ten sonra olmak üzere. Bunların teke indirilmesi konusunda çalışma başlatmaları gerektiğini söyledik. Aksi halde yatırımların başlamasının mümkün olmayacağını, mevcut durumda edinilen meskenlerin burada geçmediğini, en azından bir ülkede 4 değişik tapu olmasının yanlış olduğunu söyledik.

 

-Fuar çok kalabalıktı ve nokta atışı faaliyetler vardı? Bunların gerçekleştirilmesindeki payınız ne orandaydı?

 

-Diğer illerdeki mühendis-mimar odalarıyla birlikte istişareli halde çalışmanın yöntemlerini, onların buradaki ihalelere bakış açısını, bizim buradaki ihalelere bakış açısını netleştirdik. Fuarımız bayağı kalabalık oldu. Bunda sanırım biraz bizim de katkımız vardı. Çorbada bizim de tuzumuz oldu.

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz’ün Adana’ya verdiği önem ve yeni bir fuarcılık anlayışıyla hareket edilmesi çok önemliydi.

Biz federasyonumuza kayıtlı tüm müteahhit birliklerini çağırdık. Konfederasyon Başkanımızı çağırdık. Katılımı sağlayınca 6 günlük, etkin, amacına uygun bir fuar oldu. İnşallah bundan sonra daha iyi olacak. Bir de bizim fuarların ayrı ayrı yerlerde yapılması hoş olmuyor. Bir bakıyorsun bir otelin salonunda fuar var. Böyle olmasındansa aynı çatı altında büyük fuarlar düzenlenmeli. Gidiyorsunuz herkes birbirini tanıyor. Körler sağırlar birbirini ağırlar. Hoş olmuyor. Oysa tek yerde, geniş bir alanda yapılmalı. Vatandaşın olmadığı yerde fuar amacına ulaşmıyor. Vatandaşı taşımamız gerek. Burada Adana Büyükşehir Belediye Başkanımızın çok büyük emekleri oldu. Ücretsiz otobüs seferleri düzenlendi fuara. Belediyelerimizin hepsi sahiplenince, Çukurova, Seyhan, Yüreğir, çok güzel bir fuar oldu. Adana’da ilk kez bu denli kalabalık bir fuar gerçekleşti.

 

-Adana’da inşaat sektörünün durumu nasıl? Temel problemlerin çözümüyle ilgili yol alınabildi mi?

 

-Ekonominin içinde bulunduğu durum her sektörü etkiliyor ama inşaat sektörünü daha fazla etkiliyor. Lomotif sektör inşaat sektörü. Burası etkilenince otomatikten çok sayıda sektör de olumsuzluklardan payını alıyor. Dış güçler rakamsal ayak oyunlarıyla ülkenin gidişatını etkilemeye çalışıyor. Özellikle Adana’da inşaat sektörü bir şişkinliğe, doyuma ulaşma noktasındaydı. Adana’da her taraf “yapsatçılarla”, tabiri caizse, diğer adıyla “satyapçılarla” dolu. İnşaat sektöründeki durağanlık inşallah önümüzdeki günlerde açılacak diye ümit ediyoruz. Olumsuzlukların düşüş aşamasına geldiği bir ortamdayız. Dolar düşüş aşamasına geçti. Ülkemiz yeni bir seçim dönemine geriyor. Referandumda evet de çıksa, hayır da çıksa ortadaki bir problem çözülecek. Herkes yoluna bakacak. Vatandaşımız bir karar verecek ve böylece herkes önüne bakacak, işine bakacak. Bu hepimiz için geçerli. Önümüzü görmüş olacağız.

REFERANDUMDAN SONRA YATIRIMLAR ARTAR

Örneğin gidip bir bankayla konuşuyorsun; “hele seçimi bir görelim” diyor. Bir projeye girmek istiyorsun, ortak konsorsiyuma girmek istiyorsun, bir ihaleye girmeyi amaçlıyorsun, adam dışarıdan, dış ülkeden buranın distribitörlüğü ile çalışan bir firmaysa, “ülkenizde seçim var, hele onu bir yapın” diyor. İnşallah ben ümitliyim, özellikle Adana’dan... Yeni yatırımlar, çok büyük devlet yatırımları, kamu yatırımları yapılıyor ve yapılacak. Nihat Özdemir yeni inşaat işi aldı, Adana’ya yeni bir ivme gelecek.  400 milyon liralık bir iş. İnşallah onun sözleşmesi yapılacak önümüzdeki günlerde. Bölgesel Havaalanı inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Sağlık Kompleksi bitmek üzere, 50’ye yakın okulumuz ihale aşamasında. Adana Büyükşehir Belediyemizin elinde bulundurduğu proje sayısı 2017 için çok fazla. Yatırımlarına hızlı bir şekilde devam ediyorlar. ASKİ’nin önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacağı onlarca projesi var, ENERJİSA’nın ihaleye çıkacağı onlarca projesi var, İçişleri Bakanlığının yüzlerce projesi var, DSİ’nin, Yatırım Koordinasyon İzleme Merkezi’nin projeleri mevcut. Tabii bu bütün illerde böyle ama Adana’da da aktif bir 2017 bekliyor bizleri.

 

-Yeni AKAMDER yönetimi nasıl bir çalışma yöntemi izliyor? Doğrudan temin ihalelerine çok önem verdiğinizi biliyoruz. Bu şeffaflığın sağlanmasına yönelik AKAMDER’in ne tür faaliyetleri var?

 

-AKAMDER kuruluşundan bu yana hem sosyal aktivitilerde var, hem de mesleki sorunlara değinmeye çalışıyor. Yeni yönetimimizi oluşturduk ve 15 kişilik bir yönetim kuruluna sahibiz artık. Herkes yönetim kurulundaki üye sayısını azaltırken biz çoğaltıyoruz. Çünkü birlikten kuvvet doğar sözüyle hareket ediyoruz. “Ben” olgusunu yıkıp, “biz” olgusunu ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Bunu da yaptıklarımızla başardığımız kanısındyım. Fererasyonumuz, konfederasyonlaştı. Bu yapıyı tamamladık. Şimdi de yeni, kendimize yakışan bir bina projemiz var. Önümüzdeki günlerde buna başlayacağız. Ziyaretlerimizi kamu kuruluşlarına yapıyoruz. Özellikle Adanamızın yüze yakın kamu kuruluşu var. Yeni gelen yöneticiler hemen tanıyorlar bizi, duyuyorlar. Çünkü Bakanlıkta da aktif bir hareket sağlıyor AKAMDER.

DOĞRUDAN TEMİN İHALELERİNİN ŞEFFAFLIĞI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bu ziyaretlerin amacı doğrudan temin ihalelerinin şeffaf yapılmasını sağlamak. Bunun böyle olması gerektiğini söylüyoruz. “Bununla ilgili bir alicengiz oyunu varsa, bunu biz çıkartırız” diyoruz. Adana’da; STK’larda, odalarda, kamuda son dönemde birleşme söz konusu. Her şey şeffaf olsun istiyoruz. “Bunu bu şekilde yapmazsanız yakanıza yapışırız” diyoruz. Kurum amirlerine böyle söylüyoruz. Onlar da gayet anlayışlı bir şekilde şeffaf yapacaklarını söylüyorlar. Biz de takip ediyoruz. Hem belediyelerdeki, hem diğer kamu kuruluşlarındaki ihaleleri inceliyoruz. Tabii bunu bir devlet erkanı gibi inceleme lüksümüz yok, haddimizi de biliyoruz ama “bir usülsüzlük, bir yolsuzluk olursa da biz buradayız” diyoruz. En azından basına haber veririz. En büyük yapacağımız şey budur. Devletin bütün istihbarat birimlerine haber veririz. O şekilde davranırız. Yeni yönetimimiz gayet iyi. Üye sayımız 120. Bir kaç çözüm ortağı üyemiz vardı ve onlarla yolumuzu ayırdık. Sadece müteahhit olanlar kalsın istedik. Yeni yönetim böyle karar verdi. Bu şekilde devam ediyoruz.

 

-AKAMDER sosyal aktivitelerin çok fazla içinde olan ancak bunu en az duyuran bir dernek. Örnek olması açısından bunların hiç olmazsa küçük bir bölümünü kamuoyuyla paylaşabilir miyiz?

 

SUÇA İTİLMİŞ VE KİMSESİZ ÇOCUKLARIMIZA DESTEK ÇOK ÖNEMLİ

-Lüks otellerde yaptığınız bir gecenin masrafıyla, onlarca suça itilmiş, kimsesiz çocuğa destek olabilirsiniz. Bunlar ayrı ayrı kurumlarda kalıyor biliyorsunuz. Çatı tek ama suça itilmiş çocuklar ayrı yerde kalıyor, kimsesiz çocuklarımız ayrı yerde kalıyor. Bunlara basit bir dokunuşla destek sağlanabiliyor. En basitiyle lüks oteller yerine, kendi dernek binamızda yaptığımız bir etkinlikle bunlar desteklenebiliyor. Benim AKAMDER’e yönetici olmamın nedeni zaten buydu. Bu felsefeyle AKAMDER’de etkin olmayı istedim. En azından müteahhitlerimiz bu konuda duyarlı ama güvenecekleri bir kurum istiyorlar ve böylece harekete geçtik. Müteahhitlerle yurt çocuklarını, kimsesiz çocukları aynı masada, yan yana oturtur, aynı tastan çorba içirirsek, ve onların çocuklarıyla kaynaştırırsak, hem oradaki çocuklarımıza, hem evdeki çocuklarımıza dünyanın üç günlük olduğunu daha iyi anlatır ve yaşadığımız günün, son gün gibi algılanmasına katkı koyarız dedik. Kimse kimseden değerli ve büyük değil. Dayanışma önemli ve bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Onlarla istişare halindeyiz. Bunların hepsini basına yansıtmak, söylemek hoş olmuyor. Bu röportajda da diğer dernek ve kuruluşlara örnek olsun ve sosyal problemlere daha hassas olunsun diye dile getiriyorum. Bir etkinliğinde yüksek meblayla bir sanatçı getireceğine, oraya ayırdığın bütçeyle buradaki çocuklara birebir dokunuş yapabilirsin. Devletimiz güçlü ve çocuklarımızın ihtiyaçlarını maddi manevi karşılıyor ancak o kadar çok gereksinimleri var ki! Bizim de bir ucundan tutmamız gerek.

DEMOKRASİ MİTİNGLERİNE KATILAN ÇOCUKLARIMIZ DUYGULANDIRDI

15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra AKAMDER demokrasi mitinglerinde öncü rol oynadı ve Adana’daki organizasyonu üstlendi. Oraya eline bayrağını alan herkes gelmiştir ama bu suça itilmiş çocuklar, kimsesiz çocuklar AKAMDER orada diye geldi. Onları görünce bizim büyük müteahhitler ağladı. Orada, yaptığımız işin doğru olduğunu bir kez daha gördük. Demek ki suça itilmiş bir çocuğu, demoksiye, ülkesine sahip çıkar hale getirmiş oluyoruz. Bu çocukları potansiyel suçlular olarak görüp, elimizi taşın altına koymazsak, yarın trafik ışıklarında, yolda, parkta otururken hepimizi olumsuz etkileyecek hareketler yapabilirler. Terör örgütlerinin en kolay av haline getirdiği çocuklar bunlar. Bunlara abilik, babalık, kardeşlik yapabiliyorsan sorunları azaltırsın. Bu çocuklar aralarındaki bir anlaşmazlıkta; “Mustafa abimi ararım şimdi sana gösterir” diyebiliyorsa, “sen suçlusun, sen haklısın” dediğimizde itiraz olmuyorsa, sana bu hakemliği vermişlerse bu AKAMDER’in başarısıdır.

DEZAVANTAJLI ÇOCUKLAR BÖLGESEL FUTBOL TURNUVASI

Önümüzdeki günlerde sorunlara yine bölgesel bazda bakacağız. Adana’ya sahip çıkıyoruz ama diğer illerdeki çocukları Adana’ya getirip bizimkilerle kaynaştıracağız. Buradaki çocukları oraya götüreceğiz. Bir halı saha turnuvasıyla onları kaynaştıracağız. Sporun birleştirici gücünü kullanarak onları bir araya getirmeyi planlıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.