TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bankacılar Adana’da buluştu

Bankacılara sorunlarını anlatan sanayiciler, darbe girişimine adı karışmayan firmaların da bankalarla kötü ilişkileri olmasından yakındı. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Maliye Bakanlığı tarafından kendilerine bildiren firmalar dışında bankaların herhangi bir firmayla birlikteliği reddetmesinin söz konusu olmadığını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.04.2017 19:27
Haber Güncellenme Tarihi: 04.04.2017 19:27
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Bankacılar Adana’da buluştu

ADANA (İHA) - Adana'da çok sayıda bankanın genel müdürü, iş adamlarıyla buluşarak ekonomik sorunlar ve çözüm önerilerini ele aldı. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, Maliye Bakanlığı'nın kendilerine bildirdiği firmalar dışında bankaların darbe girişimine adı karıştığı gerekçesiyle herhangi bir firmayla birlikteliği reddetmesinin söz konusu olmadığını vurgulayarak, “Bizim tüm firmalara yaklaşımımız aynıdır. Aksi sabit oluncaya kadar tüm firmalar darbenin dışında, kredilendirilmesi gereken, rekabet içerisinde olması gereken firmalardır” dedi. 

Adana Sanayi Odası ev sahipliğinde, Ziraat Bankası Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenoğlu, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Halil Aydoğan, QNB Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Şahinbaş, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Suat İnce, TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan ve TBB Kurumsal İletişim Sorumlusu Cemil Güler ile iş adamlarının katılımıyla 'Ekonomi İstişare Toplantısı' düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bankaların işletmelere yaklaşımları konusunda rahatsızlıklar bulunduğunu dile getirerek, ilk aşamada yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararnamelerin etkisiyle bankaların şirketlere karşı aşırı hassasiyet gösterdiğini dile getirdi.
Bu durumun kredi mekanizmasını olumsuz etkilediğini ifade eden Kıvanç, bu sıkıntılar fark edildikten sonra hükümetin 29 Ekim tarihinde 675 sayılı KHK ile bankacıların sıkıntı ve tereddütlerini giderecek yeni düzenleme yaptığını anımsattı.
Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan liste dışında yer alan gerçek ve tüzel kişilere sağlanan kredilerle ilgili banka ve finans kuruluşları ile çalışanlarının cezai sorumluluklarının ortadan kalktığına değinen Kıvanç, “Yapılan düzenleme ertesinde piyasalarda belirli bir düzelme görülse de, finans kesiminin önemli bir bölümünün şirketlere karşı olumsuz tutumları devam etmektedir” dedi.
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, hükümetin Eximbank kanalıyla şirketlere 5 ila 10 yıl arasında değişen vadelerde uzun dönemli yatırım kredisi kullanma imkanı sağlarken, bankaların bu tür kredilere yeteri kadar destek vermediğine de değinen Kıvanç, hükümet tarafından çıkarılan sicil affına da bankaların yeterince destek vermediğini kaydetti.
Ziraat Bankası ve TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın ise Maliye Bakanlığı'nın kendilerine bildirdiği firmalar dışında bankaların darbe girişimine adı karıştığı gerekçesiyle herhangi bir firmayla birlikteliği reddetmesinin söz konusu olmadığını anlatarak, “Bizim tüm firmalara yaklaşımımız aynıdır. Aksi sabit oluncaya kadar tüm firmalar darbenin dışında, kredilendirilmesi gereken, rekabet içerisinde olması gereken firmalardır. Biz o tarz yanlış yapmıyoruz. Sahada yapan arkadaşlar varsa bilelim, o arkadaşları da uyaralım. Böyle bir problem oldu kısa bir süre ama şimdi olmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Eximbank ve sicil affına yönelik de konuşan Hüseyin Aydın, “Eximbank ciddi imkanlar sağlıyor ama onlar kadar cömert olamamanın sıkıntılarını yaşıyoruz. Gayret göstereceğiz. Sicil affından dolayı kişinin krediye erişememesi diye bir durum söz konusu değildir. Sicil affı aradaki parametrelerden birisidir. Biz de rica ediyoruz, meslektaşlarımıza söylüyoruz. Mümkün olduğunca kredi nasıl verilir onun gayreti içerisindeyiz. Ekonomiler daraldığı dönemde bazen stoka çalışmak zorunda kalırsınız. Konjonktürel olduğu zaman da stoka çalışırsınız böyle dönemde taze kaynak yerine kredilerin yapılandırılması gerekebilir. Türk bankacılık sektörü, yapılandırmanın zimmetle cezalandırıldığı ülkemizde, 58 milyar liralık kredi bu yasal düzenleme yapılmadan kendisini yapılandırmış bir sektördür. Zimmet maddesi kaldırılmamıştır altta tali bir düzenleme yapılmıştır. Konjonktür gereği bankacılık yasalarına uygun bir şekilde bir kredinin yapılandırılmasının zimmet olmadığının alt notu düşülmüştür” ifadelerini kullandı.
Ziraat Bankası ve TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, yılın ilk 3 ayını son 5 yılın en büyük kredi hacmiyle açtıklarını sözlerine ekleyerek, sanayicilerin yatırım yapma, bankaların da kredi verme iştahı taşıdığını kaydetti.
Basına kapalı olarak devam eden toplantıda, iş adamları ile banka yöneticileri ekonomik sorunları ve çözüm önerilerini ele aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.