TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depresyonda mıyım?

Gerginiz, mutsuzuz, öfkeliyiz, yaptığımız şeyler eskisi kadar mutlu etmiyor artık…

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2017 16:17
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2017 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Depresyonda mıyım?

Depresyonda mıyım?

 

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

 

ADANA (İLKHABER)-Gerginiz, mutsuzuz, öfkeliyiz, yaptığımız şeyler eskisi kadar mutlu etmiyor artık… Çoğu zaman hepimizin içinde bulunduğu durumlardır bunlar. Peki tüm bu yaşadıklarımız depresyonda olduğumuzu gösteriri mi, depresyondan kurtulmanın yolları var mı? Hepsini Uzman Psikiyatrist Levent Soylu’ya sorduk.

Depresyon tam olarak nedir? Hangi durumlar depresyonda olduğumuzun bir göstergesidir?

Depresyon çoğunlukla her tür karamsarlık, mutsuzluk vs için kullanıldığından öncelikle tanımını netleştirmek istiyorum. Karamsarlık, eskiden zevk alınanlara karşı zevk alamama, uykusuzluk ya da aşırı uyuma isteği, iştahsızlık ya da aşırı iştah, değersizlik-suçluluk duyguları, konsantrasyon kaybı varsa özellikle ilk 2 belirtiden biri ve ek birkaç belirti varsa, bu belirtilerin süresi 2 haftayı geçiyorsa, iş, aile, toplumsal yaşamı ciddi etkiliyorsa sizde "tıbbi olarak tanımlanmış" depresyon vardır diyebiliriz.

 Depresyonla karamsarlık aynı şey midir?

Diyelim ki istemediğim bir işe girdim, sevdiğimden ayrıldım ve artık karamsarım, mutsuz hissediyorum, iş, aile ve toplumsal iletişimi idare ediyorum ya da edemiyorum? Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum, hayattan zevk alamıyorum, Her çatışma yaşadığımda öfkeyi kullanamayıp, "yaşamak istemiyor, kabuğuma çekiliyorum" . Bu tür durumlara, geçici depresif duygulanım, uyum bozukluğu, depresyona yatkın kişilik özelliği gibi tanımlar kullanıyoruz.

 Depresyonu geçiştiriyor muyuz sizce?

Sonuç olarak depresyonu tek bir kalıba sokup tıbbi bir hastalık gibi algılamak ve "her insanın yaşadığı ve belki de yaşaması gereken acı ve mutsuzluk dolu dönemleri" depresyon diye geçiştirip ilaçla baskılamak yanlış görünmektedir. Önerim en azından tek seans da olsa bu konuda psikoterapi desteği alın ve depresyon konusunda ne durumda olduğunuzu fark edin.

 

Ant depresanlar çözüm müdür?

Karamsarlık ya da isteksizlik ve bu iki belirtiye ek olarak  uykusuzluk, ya da aşırı uyuma isteği, iştah ve konsantrasyon bozukluklarından birkaç tanesi varsa ve bu belirtilerin süresi 2 haftayı geçtiyse depresyon tanısı koyuyoruz.  Kimi vakalar mevsimsel ve biyolojik özellikler gösterir ve ağır seyreder, belirgin bir stres etkeni bulunmaz. Ancak çoğu durumda hayatın doğal zorlanmalarına ve uyumsuzluklara yanlış depresyon tanıları konmaktadır. Mutsuz bir evlilik, iş stresi, maddi sorun benzeri bir sorun bazen insanlara baş edemeyecekleri hissini yaratıp geçici içe kapanmalara neden olabilir. Bir çok psikoterapist depresyonun özellikle öfke duygusunun baskılanması için bilinçaltının kullandığı bir savunma olduğu konusunda hemfikirdir. Bu gerçek göz önüne alındığında aslında düzeltilmesi gerekenin depresyon değil, yaşam ve yaşamın doğal uzantısı olan duygular olduğu ortaya çıkar. Örneğin İşiniz sizde depresif duygulanım yaratıyor ve siz işiniz konusunda risk alamıyorsunuz ve beyninizdeki sesler hep bu işi kaçırmamanız gerektiğini söylüyor, doktorunuz size antidepresan veriyor ve sizin yaşam ve potansiyel risk analizini yapmıyor. Sizde işe devam ediyorsunuz ve artık iş değiştirmek için yaşlısınız, ya da evlilik sorunu nedeniyle eşinize öfkelisiniz ve öfkeyi ifade edemediniz ve depresyondasınız; ilaçlarla depresyonunuz ertelendi ve üstüne 2 çocuğunuz oldu. Herşey daha kötü; zamanında evlilik terapisi almadınız ya da boşanamadınız. İşte bu yaygın örneklerde görüldüğü gibi depresyondaki her vakaya aynı gözlükle bakmak doğru bir yaklaşım olmaz.

Ne tür depresyon tedavileri vardır?

Tedavide; Psikoterapide Gestalt, bilişsel, analitik ve benzeri yöntemler kullanılır. Depresyonda işe yaramayan şemalar temizlenir, kişiyi depresyona hassas hale getiren yaşatmadığı kutuplar farkettirilir, öfke kullanma yeteneği geliştirlir, duygu tanıma çalışmaları, geçmişin ve bilinçaltının temizlenmesine yönelik çalışmalar yapılır. Uygun vakalarda ilaç tedavisi kullanılır.

Depresyon için genel anlamda önerileriniz nedir?

"Ana odaklı yaşamak" seçenek ve çıkış yolu sağlarken, geçmişi sürekli irdelemek kişiyi çaresiz ve kurban rolünde tutar.

Depresyonla " tutulan öfke" kardeş gibidir o nedenle öfke kontrolü ya da yönetimi konusunda bilgilenmek işe yarar.

Geçmişe karamsarlığa, soruna odaklanmak yerine çıkışa odaklanmak net pozitif sonuçlar yaratır.

Tıkanılan noktada beklemek kişinin daha çok umutsuz, karamsar ve değersiz hissetmesine neden olur o nedenle "hareket" olmadan hiç bir şey değişmez. Hareket edelim, yeni konumlar, yeni bakış açıları konusunda kendimizi istekli tutalım.

Depresyona has kısıtlayıcı şemalar hakkında bilgilenelim; hata yapma hakkımız olduğunu, sıradan olma hakkımız olduğunu bunların "hiçlik" anlamına gelmediğini bilelim. Her olayı kişiselleştirmeyelim.

İçimizde yaşatmaya korktuğumuz kutupları yargılamak yerine kucaklayalım; "Sıradan tarafımı, duyarsız tarafımı, aptal tarafımı, zayıf tarafımı seviyorum"

Çoğu depresyonlu "ya güçlüyüm, ya hiçim" şeması nedeniyle zorluklarla karşılaşınca ya da zayıf olma durumlarında depresif tabloya girerler. Yani kişi zayıf kutbunu da kabullenip yaşatmalı hemen güçlü bir duruş aramamalıdır.

Yapılan araştırmalarda günde 30 dakika ve üstü düzenli spor yapmanın depresyon oranını düşürdüğü bulunmuştur. O nedenle mutlaka spora zaman ayrılmalıdır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.