TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

METRO ZARARDA

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılı faaliyet raporu, Hüseyin Sözlü başkanlığında nisan ayı toplantısında Belediye Meclisi'nce görüşülerek kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2017 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2017 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
METRO ZARARDA

Serhat Şanlı

ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 2016 yılı faaliyet raporu, Hüseyin Sözlü başkanlığında nisan ayı toplantısında Belediye Meclisi'nce görüşülerek kabul edildi.

Belediyenin tüm faaliyetlerinin bulunduğu raporda, öz eleştiri de yapıldı. Raporun 'Kurumsal Kabiliyet ve Kapasitenin Değerlendirilmesi' bölümünde 'Zayıf Yönler' başlığının altında bazı eksikler sıralandı. Ayrıca en büyük borcun kent merkezinde 13 buçuk kilometrede ulaşım sağlayan Adana Metrosu'na ait olduğu açıklandı.

Raporda, kent genelinde otoparkların yetersiz olduğu ve bu konuda girişimlerin sürdürüleceği belirtildi. 6360 sayılı Büyükşehir Yasası'nın uygulanmasında kurumsal kapasite yetersizliği, birimler arası koordinasyon ve iletişim eksikliği, coğrafi ve kent bilgi sistemi ile e-devlet uygulamalarının olmaması, ulaşım sistemlerinin entegre olmaması yeni bağlanan ilçelerde altyapı sorunu olduğu belirtildi. Kentte yaşayanlar için sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlendiği ancak bunun arttırılması gerektiği vurgulanırken, İyi bir borç yönetimi politikası ile belediye borç stokunun azaltılmasının hedeflendiği ön plana çıkarıldı.

BELEDİYE VEKÂLETLE YÖNETİLİYOR

Denetleme raporunda ise üst kademe yöneticilerinin çoğunun vekâletle görevlendirme olduğu, teftişi yapılacak olanın aynı zamanda teftiş edene vekâlet ettiği belirtilerek, acilen bu konuda kurum içinde düzenleme gerektiği belirtildi. Örnek olarak ise, Genel Sekreter Yardımcısı görevinde olan kişinin aynı zamanda kendisini denetleyecek olan Teftiş Kurulu Başkanlığı'na vekâlet ettiği, bunun kanuna uygun, ancak etik olmadığı belirtildi. Ayrıca belediyenin kültür faaliyetlerini yürüten Altın Koza A.Ş.'nin harcamalarının çok yüksek olduğu vurgulandı.

GİDER GELİRDEN FAZLA

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin gider bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 83, gelir bütçesinin ise yüzde 68 olduğunun belirtildiği raporda, gelir - gider arasındaki denklik gözetilmeği için bütçenin açık verdiği belirtildi. 2015'te belediye personel sayısının 8 bin 927 iken, bu sayının 2016'da 9 bin 421'e ulaştığına da dikkat çekildi.

METRODA 4 MİLYON ZARAR

Büyükşehir Belediyesi 2016 Mali Yılı Denetim Raporu'na göre, en büyük borcun kent merkezinde 13 buçuk kilometrede ulaşım sağlayan Adana Metrosu'na ait olduğu belirtildi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde okunan rapora göre metroda zarar edildiği ancak bunun, sistemin inşası sırasındaki borçlanmadan kaynaklanmadığı belirtildi. Metronun 2016'da 12 milyon TL gelir getirdiği ancak, 16 milyon TL personel gideri olduğuna dikkat çekildi. 2015'te 10 milyon 916 bin 328, 2016 yılında ise 9 milyon 407 bin 328 kişiyi taşıyan metronun Belediyenin konusu olmaktan çıkıp Adana'nın sorunu haline geldiği, buna tüm siyasi parti yöneticileri ve milletvekillerinin çözüm bulması gerektiğine değinildi.

1O,3 KİLOMETRELİK İKİNCİ ETAP YAPILMADI

Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak zamanında inşaatına başlanan ve açılan davalar nedeniyle uzun yıllar bitirilemeyen Adana Metrosu'nun 13 buçuk kilometresi 533 milyon dolara mal olduğu belirtildi. 2014'te mevcut sisteme ek olarak planlanan 10,3 kilometre uzunluğundaki 2'nci etap projesinin maliyetinin ise 274 milyon 300 bin dolar olarak belirlendiğine vurgu yapıldı. Ekrem Tok Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nden başlayıp, merkez Yüreğir İlçesi Akıncılar Mahallesi'nde sona eren mevcut hat sonrası 10 buçuk kilometre daha ilave edilip, Balcalı Hastanesi'nin arkasında yapılacak yeni stadyuma kadar toplam 24 kilometreye ulaşılması için proje hazırlandı. Ancak şimdiye kadar herhangi bir inşaat çalışması yapılmadı.

Dış kaynaklı hazine garantili kredi kullanılarak 533 milyon dolara inşa edilen ve 11 yıllık inşaat aşamasının ardından 2010 yılında yolcu taşımaya başlayan Adana Metrosu'nun 2014'te açıklanan 711 milyon 518 bin lira borcu bulunuyordu. Sistemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devri defalarca gündeme geldi. Adana Metrosu'nun Bakanlığa devredileceğini ara ara açıklansa da, devredilmedi.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.