TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırmızı ete can verecek koyun

Türkiye’de sayısı bini geçmeyen, yağsız eti ve 140 kiloyu bulan ağırlığı ile görenleri etkileyen dorper cinsi koyunların sayısını arttırmak için besiciler kolları sıvadı. 4-5 aylık bir kuzuyu satın almak isteyenler ise 2 bin lira gibi bir rakamı gözden çıkartıyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.05.2017 14:06
Haber Güncellenme Tarihi: 03.05.2017 14:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kırmızı ete can verecek koyun

 BAYRAM BULUT/ ÖZEL HABER

 

ADANA (İLKHABER)-Türkiye’de sayısı bini geçmeyen, yağsız eti ve 140 kiloyu bulan ağırlığı ile görenleri etkileyen dorper cinsi koyunların sayısını arttırmak için besiciler kolları sıvadı. 4-5 aylık bir kuzuyu satın almak isteyenler ise 2 bin lira gibi bir rakamı gözden çıkartıyor.

Adana’ya dorper koyunların tanıtımı için gelen besicilerden İlyas Öztürk, bu koyunların sayısının arıttırılmasıyla yaşanan et sorununun da önüne geçebileceğini savundu. Gazetemize açıklamalarda bulunan İlyas Öztürk, 1940’lı yıllarda İngilizlerin kendi koçları olan Dorset Horn ırklarını Afrika’ya götürdüklerini belirtti. Bu koçların orada da  persiyan ırkı koyunla melezleme çalışması yapıldığını ve bu hayvanı elde ettiklerini dile getiren Öztürk, “Kombin et ırkı bir hayvan bu. Bizde burada kendimiz melezleme çalışmaları yapıyoruz. Bizim çalışmalarımız olarak merinos ve kıvırcıklarda denedik. Onlarda da güzel başarılı sonuçlar alınıyor. Randımanı yüzde 20-25 gibi diğer ırklarda arttırıyor. Diğer hayvanlara göre 120 günde kesime gelen hayvanlara nazaran bunlar 100 günde geliyor. Et oranında ki yüzdelik dilimine fazla bunların.” dedi.

KUZUDA 30 KİLO ET

50 kiloluk bir kuzu kesildiğinde 30 kiloya yakın et elde edildiğine dikkat çeken Öztürk, “50 kiloluk bir kuzuyu kestiğiniz zaman, 28 ila 30 kilo arasında kargas et elde edebiliyoruz. Kuyrukları çok ince kama bir kuyrukları var. Bunları 10 gün, 15 günlük kuzuyken lastik atıyoruz. Bu lastikler de hijyenik bir şekilde kuyruklarını döküyor. Kuzu doğduğu zaman sadece 10 gün, 15 gün anne sütüyle beslenir. Ondan sonra yavaş yavaş fenni yeme geçilir. Fenni yemde de belli bir kiloda, bizim uyguladığımız sistemi mesela söyleyeyim. Biz kuzuları 40’lı kilolara geldiği zaman sütten keseriz. Ondan sonra tekrar bakıma alırız. Ne amaçlı yapacaksak ona göre besisini yaparız.” diye konuştu.

CANLI HALDE İYİ PARALARA SITILIYOR

Canlı fiyatlarının bile çok iyi para ettiği koyunlardan biri olan dorper koyununu ciddi rakamlara satabildiklerini belirten Öztürk; “Bunlar zaten kesilecek hayvan değiller. Ayakta çok iyi paralara satıyoruz. Kesimlik yapılacaksa değişik şekilde yemlenmesi var bu koyunların, daha ileriye doğru koçluk ve anaç adayı yapacaksak, bunlara da ayrı besleme sistemi oluşturuyoruz. “ şeklinde konuştu.

ADANA’DA YAŞAYABİLİR

Adana’da bu hayvanlar yaşayabilir mi sorumuza ise İlyas Öztürk şöyle cevap verdi; “Hayvancılıkta en büyük  problem sıcaklık. Hayvanların altının sıcak olmasını, birde cereyanda kalmasına özel göstermek lazım. Eksi 30 dereceye kadar hiçbir şey olmaz. Adana şartlarında yaşayabilir. Çünkü bu koyunların geni Afrika kökenli olduğundan sıcağa dayanıklı hayvanlardır. Olur diye tahmin ediyoruz.”

TÜRKİYE’DE 1000 TANE DORPER VAR

Türkiye’de dorper koyunun toplamının en fazla bin adet olduğunu savunan Öztürk, “Bu türü Türkiye’de toplasanız toplam 1000 adet bulabilirsiniz. Bu rakamı sayı geçmez. Çiftçiler bu koyunlara rağbet gösteriyorlar ama koyun yok. Çoğaltıyoruz. Şuanda biz melezlemede yapıyoruz. Melezlediklerimizin dişilerini satıyoruz. Yanına da koç veriyoruz. Bu şekilde bir pazar oluşturduk. Birde önümüzdeki  sene Allah izin verirse kendi anaç sayımızı tamamlayacağız. Orijinal dorper dişi satışlarına da başlayacağız. Yetişmiş bir koyunun fiyatı yok bizde. Biz koyun olarak satmıyoruz. Kuzuyken satıyoruz. Erkeklerini 4 aylık 4.5 aylıkken 2 Bin TL’ye satıyoruz.” dedi.

ET SORUNUNA ÇÖZÜM OLABİLİR

İlyas Öztürk, bu koyunların çoğaltılması durumunda ülkede yaşanan et sorunun de önüne geçebileceğini aktararak, “Dorper koyunlar Türkiye’de ki et sorununa da çözüm olur. Çünkü şimdi daha değişik yerlerde, daha değişik ırklarla deneyenlerde var. Bir tane hayvanda denemiş, o bir sonuç değildir. Bir hayvanla alınan netice netice değildir. En azından bir 10 tane hayvan üzerinden denense, ortalama bir şey ortaya çıkar. Yani şimdi şöyle diyelim. Bizim elimizde bazı kuzular 45-50 kiloya dayanıyor. Bazıları 35 kiloda kalıyor. Bu tamamen ananın sütüyle aldığı besinle alakalı bir şeydir.” diye konuştu.

YAĞSIZ BİR ETE SAHİP

Yağ oranı düşük bir ete dorper koyunlarının sahip olduğunu anlatan Öztürk, “Yağ oranı çok düşük, kısa boylu oldukları için kemik yoğunluğu çok az. Diğerlerinde 14 kilo gibi bir kemik ağırlığı var bunlarda canlı et kilosu daha fazla. Bunların yağlılık oranları tamamen besiyle alakalı.” ifadelerini kullandı.

1 YAŞINDA 140 KİLO

Bir dorper cinsi koyunun 140 kilo gibi bir ağırlığa kadar ulaşabildiğini işaret eden Öztürk, “Bizde ortalama 40 -45 kiloluk kuzu kesilir.   Çukurova bölgesindeyse yetişkin hayvan kesiliyor. 1 yaşı bekleniyor. Bir yaşına kadar dorperi besi yapacağım derseniz 140 kiloya kadar çıkar bu hayvan. “ dedi.

DORPER KOYUNU BAKIMI NASIL YAPILIR?

Dorper Koyunu bakım maliyeti düşük, beslenmesi kolay, değişik koşullara kolayca uyum sağlayan, otlak konusunda seçici olmayan ayrıca sert koşullarda yaşamını sürdürebilen türlerden biridir. Dorper Koyunu parazitlere ve hastalıklara karşı dirençli olarak bilinmekte ve bu özelliği de korunması için tedavi ihtiyacını azaltmaktadır. Dorper Koyunu yapağısını (yününü) nispeten sıcak aylarda (ilkbahar sonu, yaz gibi) döker. Yünü deriden ayrılıp yere dökülür ve zamanla toprağa karışır. Yapağı sonbaharda havalar serinleyince tekrar uzamaya başlar. Yapağısını döktüklerinden kırlık arazilerde yetiştirilmeye uygun bir tür niteliğinde olup, yapağının kırpılması ve haşerata karşı ilaç kullanılma gereği duyulmamaktadır.

DORPER KOYUNU GELİŞİMİ

Dorper koyunu gelişim süreci şöyle;  Yaşına göre iyi kiloya sahip koyun idealdir. Çok küçük veya çok büyük bedenli hayvanlara karşı ayrımcılık uygulanmalıdır. Büyük hayvanların olağanüstü durumlarda vücut kitlesini muhafaza etme stresinden dolayı yeteri kadar verim vermediği kabul edilmektedir. Dorper orta beden ölçüsünde ve bedenine göre çok verimli bir koyun türüdür.

Doğan kuzular 100 günlük iken 40 kilograma ulaşabilmekte, karkas randımanı ise %55 civarında olmaktadır. Yapılan çalışmalarda hiçbir ek yemleme yapılmaksızın doğal mera şartlarında günlük canlı ağırlık artışı 250 gr olarak tespit edilmiştir. Koçlar 12 aylık  iken 90 kg  ve yetişkin yaşlarda 130 kilograma kadar ulaşabilmektedirler.”

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.