TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırmızıdan gelen mucize

İnsanların vazgeçilmezleri arasında olan domates gücünü güçlü bir antioksidan olan ‘likopen’ adlı bileşenden aldığı belirtildi

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2017 17:27
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2017 17:27
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kırmızıdan gelen mucize

Kırmızıdan gelen mucize

 

(ÖZEL HABER)

 

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – İnsanlar için en popüler sebzelerden biri olan domates, yüksek miktarda antioksidan içeriğiyle en faydalı gıdalar arasında da yer almaktadır. Hemen hemen her yemekte domates ve ya domates ürünü yer almaktadır. Ayrıca yazın gelmesi ile birlikte, açık doğal domates de sofralara gelmeye başladı.

Uzmanlar, yüksek oranda C vitamini, beta karoten ve E vitamini içeren domates kalp ve damar sağlığını korumak, kemikleri güçlendirmek ve kanseri önlemede tavsiye edilen gıdalar arasında geldiğini belirtmektedir.

Uzman Diyetisyen Fadime Şenses, doğanın bize sunduğu en sağlıklı hediyelerden birinin de domates olduğunu söyledi. Mutfaklarımızın vazgeçilmezi olan domatesin hem meyve, hem de sebze olduğuna değinen Şenses, ‘’Bu mucizevi besin aynı zamanda sağlıklı beslenmek isteyenlerin listesinde başrolde olmalı’’ dedi.

TAM BİR VİTAMİN DEPOSU

Sağlığımız için gerekli olan vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin olan domateste A,C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum, demir ve fosfor mineralleri içerdiğini belirten Uzman Diyetisyen Fadime Şenses sözlerine şöyle devam etti;

‘’Lif içeriğinin yüksek olması, glisemik indeksinin düşük yani kan şekerini yavaş yükseltmesi, kalorisinin düşük olması, vitamin ve mineral açısından zengin olması beslenmemizde yer vermemiz için başlıca sebepler.

KANSERİ ÖNLER

Domatese rengini veren likopen dediğimiz pigment çok özel bir maddedir. Likopen parlak kırmızı renk verir ve antioksidan özelliğinin yüksek olması nedeniyle birçok kanser türüne yakalanmayı geciktirerek koruyucu rol oynar.

ÇİĞ DOMATES ENERJİ VE SAĞLIK DEPOSUDUR

Çiğ domates suyunun içerdiği gıdalar başlı başına enerji ve sağlık deposudur. Domates magnezyum, demir ve fosfor gibi mineraller ile birlikte, A vitamini, K vitamini, vitamin B1, B2, B3, B5 ve B6 açısından da çok zengindir.

Peki domatesin içerindeki likopenden nasıl daha fazla faydalanabiliriz:

Domates diğer kırmızı renkli meyve sebzelerdekinden daha fazla likopen içeriğine sahiptir. Likopen yağda eriyen bir özelliğe sahip olduğu için yağ ile birlikte alınması sindirim sisteminden daha kolay emilmesini sağlayacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalarda domatesin pişirildiğinde vücut tarafından kullanılmasının daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Yani domatesin içerisindeki likopenden daha fazla faydalanmak istiyorsak pişirerek ve mutlaka yağ ekleyerek kullanmakta fayda var.

Tabii her şeyde olduğu gibi denge çok önemlidir. Bu işlemleri beslenmemize dahil ederken hem pişirme miktarının fazla olmamasına hem de yağ miktarının aşırı olmamasına dikkat etmemiz gerekir.

Mutfağınızda likopenden daha fazla faydalanmak için neler yapabiliriz;

Sabah kahvaltılarınızı dilimlenmiş domatesleri hafif fırınlayarak ve üzerine çok az zeytinyağı gezdirerek zenginleştirebilirsiniz.

Hazırladığınız tost ve sandviçin içerine çok az yağ ile sotelediğiniz domates püresini sürebilirsiniz. Pişirirken pürenin içerisine ekleyeceğiniz baharatlar (kekik, kuru nane) onu daha lezzetli hale getirecektir.

Hafta sonu kahvaltılarınızı zenginleştirmek için yumurtasız menemen hazırlayabilirsiniz.

DOMATES SUYU İÇİN

Ara öğünlerinizde domates suyu içebilirsiniz. Kalorisi düşük olduğu için kilo kontrolü yapanlar için ideal bir meyve suyu olabilir.

Sebze yemeklerinize domatesi yaz aylarında tazesini ekleyerek, kış aylarında ise salçasını veya konservesini ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.

Salatalarınızı taze veya kurutulmuş domates ile lezzetlendirebilirsiniz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.