TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan ayı fırsatçılık ayı değildir

Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili İncefikir, sıcakların artmasıyla sebze ve meyve rekoltesinde artış olmasının sevindirici olduğunu ifade etti, Ramazan ayı öncesinde denetimlerin artmasını istedi:

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2017 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2017 15:36
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Ramazan ayı fırsatçılık ayı değildir

Ramazan ayı fırsatçılık ayı değildir

 

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, havaların ısınmasıyla birlikte meyve sebze hasadının artması ve dolayısıyla fiyatlarının düşmeye başladığını, ancak Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde, denetimlerin artırılarak gıda spekülatörlerine fırsat verilmemesi gerektiğini belirtti.

Konu ile ilgili Adana Ticaret Odası'nda basın açıklaması yapan Hal Hakem Heyeti üyeleri adına konuşan Cahit İncefikir, bu yıl yaş meyve ve sebzede hava sıcaklıklarının artması ile birlikte, sebze ve meyve üretiminde yüksek rekolteler alınmaya başlandığını belirterek sözlerine şöyle devam etti;

ÜRÜNLERİ EN BOL OLDUĞU DÖNEMDEYİZ

‘’Bu yıl Ramazan ayı tam da meyve ve sebzede verimin en üst seviyede olduğu bir döneme denk gelmektedir. Çünkü sıcakların artması ile birlikte, hasat zamanı da geldi. Yani Ramazan ayını verimin en üst seviyelere çıktığı bir dönemde karşılayacağız.

AÇIK ÜRÜN HASADI BAŞLADI

Bu yıl yaş meyve ve sebzede hava sıcaklıklarının artması ile beraber gerek seracılıkta gerekse açık sebze ve meyve üretiminde ciddi rekolteler alınmaya başlandı. Bu üreticimiz için arz talep dengesinin karşılanması açısından memnuniyet verici bir durumdur.

Açık tarla hasadının başlaması ile birlikte, son günlerde domates fiyatlarının hem marketlerde hem de semt pazarlarında düştüğünü görmekteyiz. Bu düşüşün diğer sebze ve meyvelerde de yaşanacağını söyleyebiliriz.

Adana Hal Hakem Heyeti olarak üreticinin büyük bir emekle ürettiği ürüne yurttaşlarımızın daha makul fiyatlarla ulaşabilmesi ve sürdürülebilir bir tarım için üreticinin de hak ettiği karşılığı alabilmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

GIDA SPEKÜLATÖRLERİNE FIRSAT VERİLMESİN

Tüketicinin güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi ve üretimde istikrarın sağlanabilmesi için herkese görev düşmektedir. Bu kutsal ayda denetimler artırılarak gıda spekülatörlerine fırsat verilmemelidir. Bu noktada üretimin arttığı bir dönemde tüketicilerimizin de ihtiyaçları kadar alım yapması piyasadaki fiyat dengesi açısından olumlu olacaktır. Ramazan ayı fırsatçılık ayı değildir.

BU İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Ramazan yaklaşırken üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını Hal Hakem Heyeti olarak takip etmeye devam edeceğiz. Üreticiden tüketicinin sofrasına gelinceye kadar tüm tarafların sorumlu davranması gerekir.

FİYATLARDAKİ MAKAS KAPANMALIDIR

Bugün halde 1 buçuk ile 2 buçuk lira arasında fiyatı olan domates, market ve ya pazarlarda 5-6 liraya satılıyor. Arada büyük bir fark olduğunu görmekteyiz. Üretici-tüketici fiyatları arasındaki makasın kapanması gerekiyor. Bu makas kapanmadığı için üretici düşük fiyata ürün satarken, tüketiciler de daha pahalıya tüketmek durumunda kalıyor. Bu aradaki fark komisyonculardan kaynaklanmıyor. Çünkü komisyoncular devlet tarafından belirlenen sadece yüzde 8’lik bir fark almaktadır.

MARKET VE PAZARLAR DENETLENSİN

Sebze ve meyve fiyatlarının üretici ve tüketici arasındaki farkı çözmek için market ve pazarların denetlenmesi gerekmektedir. Denetlemeler yapılırsa aradaki farkın kapanacağını düşünüyoruz. Ayrıca vatandaşlarımız alış verişlerini, uzun vadeli değil de 1-2 günlük yaparlar ise arz ve talebi dengeleyecektir. Alışverişleri, toptan bir hale dönüştürmeyelim. Yani 1-2 günlük alışveriş yerine toptan, 1 aylık, 2 haftalık 3 haftalık alması bir şekilde de arz talep dengesini bozuyor. Oysaki marketler yerinde duruyor.

Hem üreticinin hem de tüketicinin korunması için tarım topraklarının amaç dışı kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini ve girdi maliyetlerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.