TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Maddeler gözden geçirilmeli

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Adana Şubesi üyeleri, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği değişikliği taslağına tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2017 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2017 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Maddeler gözden geçirilmeli

Maddeler gözden geçirilmeli

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)- Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Adana Şubesi üyeleri, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği değişikliği taslağına tepki göstererek basın açıklaması yaptı.

Çukurova Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi önünde toplanan çok sayıda öğrenci ve akademisyen grup adına basın açıklaması metnini Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Adana Şubesi Başkanı Profesör Doktor Meral Atıcı okudu. Hazırlanan taslağa ilişkin görüş ve önerilerinin olduğunu dile getiren Meral Atıcı, “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından tüm paydaşların görüşleri alınarak hazırlandığı belirtilen, ancak Türk PDR derneği de dahil çoğu paydaşın bilgisi dahilinde olmayan bu yönetmelik taslağına ilişkin görüşlerimizi, özellikle kabul edilemez bulduğumuz maddeler üzerinden ve spesifik olarak ele almayı uygun gördük.” dedi.

GÖRÜŞLER ALINMALI

Yasa tasarısının Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın önünde olduğunu ve onaylamadığını söyleyen Prof. Dr. Meral Atıcı, dernek merkezlerinin  bu taslağın tüm paydaşlarının  katılacağı bir çalıştayla  yeniden ele alınması  için Genel Müdür Celil Güngör, Müsteşar Yusuf Tekin ve Bakan İsmet Yılmaz düzeyinde iletişime geçerek çalışma ve çaba gösterme sürecinin devam ettiğini hatırlattı. Atıcı, Türk PDR Derneği Adana Şubesi olarak, her şeyden önce söz konusu yönetmelik taslağının hazırlanma aşamasında ve onaylanmadan önce PDR alanında bilimsel çalışmaları olan akademisyenler, bir sivil toplum kuruluşu olan derneklerinin, alanda çalışan okul psikolojik danışmanları ve eğitim sendikalarının görüşlerinin alınmasının daha doğru olacağını kaydetti.

AKADEMİSYENLERDE TEDİRGİN

Akademisyenlerinde bu konuda rahatsız ve tedirgin olduğunu anımsatan Atıcı, “mesleğimizle ilgili yaşadığımız bu ve benzeri sorunları, sıkıntılarımızı paylaşarak, birlikte çözüm önerileri üreterek, destek ve dayanışma içinde atlatabiliriz. Bunun için gücümüz var. Bunun için derneğimiz var. Bunun için derneğimiz çatısı altında bir araya gelebiliriz.” Dernek ne yapacak yada yapıyor dan” “hep birlikte ne yapabiliriz”e yönelik düşüncedir sanırım en büyük çözüm. “ dedi.

BAZI MADDELER BİRBİRLERİYLE ÇELİŞİYOR

Taslakta bulunan bazı maddelerin birbirleriyle çeliştiğini ileri süren Atıcı, “Sonuç olarak, MEB’in hazırlamış olduğu taslak içerisinde yer alan bazı maddelerin birbirleriyle çeliştiği, Anayasa, kanun ve yönetmeliklere aykırı olduğu görülmektedir. Taslakla yer alan “nöbet tutma”, “etüt ve boş derse girme”, “okul yönetimi tarafından verilen ve PDR alanına uygun olmayan ek görevleri yapma”, “çalışma saatlerinin arttırılması” gibi maddeler kabul edilemezdir. Daha önceki yönetmelikte yer alan   “Verilemeyecek Görevler” başlığı altındaki maddelerin kaldırılmış olması da psikolojik danışmanların asil görevleri olan öğrenciye doğrudan ve dolaylı hizmetleri verilmesini engellemekte, öğrenciyle bilirli  ilke ve tekniklere dayalı  olarak gerçekleştirilebilecek yardım ilişkisinin doğasında aykırılık taşımaktadır” diye konuştu.

 ÇALIŞTAY YAPILMASI TALEBİNİ YENİLEDİ

Çalıştay yapılması taleplerini yenileyen Profesör Atıcı, “Bu nedenle, taslağın PDR derneği, PDR alanındaki akademisyenler, alanda  çalışan psikolojik danışmanlar, MEB yetkilileri ve eğitim sendikalarının da katılacağı bir çalıştayda ele alınıp daha bilimsel, mesleki ve etik ilkelere uygun bör yönetmelik çalışması yapılmasını öneriyoruz. Ben dernek şu be başkanı ve alan akademisyeni olarak bu konuda her türlü yardım ve çabayı göstereceğime kendim ve yönetim kurulu arkadaşlarım adına söz veriyorum” ifadelerini kullandı.

 Açıklamanın ardından hatıra fotoğraflarının çekilmesiyle basın açıklaması sona erdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.