TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Göz alıcı projeler

Adana Ticaret Borsası Anadolu Lisesi’nde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2017 15:44
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2017 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Göz alıcı projeler

Göz alıcı projeler

 

 

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana Ticaret Borsası Anadolu Lisesi’nde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı düzenlendi.

Okul salonunda düzenlenen Bilim Fuarı’nda öğrencilerin birçok dalda hazırladığı projeler renkli görüntüler oluşturdu. Öğrencilerin aylarca araştırdıkları projeler büyük beğeni toplarken, projeleri görenler öğrencilere tam not verdi.

ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI

Çukurova İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Uçman, Okul Müdür Recep Aydar ve çevre okul müdürlerinin katılımıyla gerçekleşen Bilim Fuarı’nda özellikle dikkat çeken mutluluk ve üzüntü ağacı ismi verilen proje oldu. Bu proje için öğrenciler mutluluk ve üzüntü kelimelerinin neler olduğunu araştırdı. Araştırma sonucu öğrenciler, 258 tane mutluluk kelimesi, 373 tanede üzüntü kelimesinin olduğunu ortaya çıkarttı. Öğrenciler bu ağaçları da yaparak görsel olarak fuarda sergiledi.

AYLAR SÜREN BAŞARILI ÇALIŞMALAR

 Konuyla ilgili Fizik Öğretmeni olan ve aynı zamanda öğrencilerin projelerini hazırlamalarında danışman öğretmen görevi üstlenen Gülay Öztürk, bizlere projeler hakkında bilgiler verdi. Bilim fuarının okullarında 2. Kez yapıldığını anlatan Öztürk, “2 yıldır okulumuzda yapmaktayız. Yaklaşık 6-7 aylık bir çalışmamızın ürünü bu projeler. Çocuklar projeye katılarak bilimi daha çok sevmeye başladılar. Günlük yaşama daha çok uyarlanabilen, teknolojiyi takip edebilen, araştırmacı bir özelliğe sahip bir gençlik yetiştirmek amacıyla, Atatürk İlkelerine bağlı Cumhuriyeti’ne bağlı bir nesil yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.

20 PROJE YER ALDI

 Bilim Fuarlarında şuanda yaklaşık 20 projelerinin olduğunu anlatan Gülay Öztürk, “Bazı projelerde 2-3 öğrencimiz çalıştı. Projelerimiz arasında bilgisayar soğutucu masa, bilinçli ilaç tüketimi , Çukurova Bölgesi’nde yaşayan kuş türleri, birtakım yarışma ile ilgili projeler, 15 milyar yıllık  Kırşehir bölgesinden çıkartılan deniz kabuğu ve deniz yıldızı fosilleri bulunuyor. Çocuklara bu konuyu araştırma görevi olarak verdim ve araştırmasını yaptılar. Gezegenlerin hareketleri ile ilgili projemiz var. Yaklaşık 100 yıllık ninelerimizden kalan sabunlarımız var. 50 yıllık sabunlarımız var.  İngilizce kelimeleri sevdiren bir projemiz var. Filozoflar konuşuyor diye bir projemiz var. Felsefeyi sevdirmek için önemli bir proje bu.” diye konuştu.

KUMANDALI PERDE PROJESİ

Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü; “Karanlık projemiz var. Karanlık projemizde ise mağarada yaşayan Sokrates’in öğrencilerini ve bir takım insanların karanlıkta bir şey görmeden yaşadıklarını, dışarı çıkan ilk insanında aydınlığı görüp insanları özgürlüğe çağrışım yapmasını anlatıyor. Aydınlığı gören insanlar önce inanmıyorlar.  Fakat bir kişi bile olsak doğruyu söylemekten çekinmemiz gerektiğini  tek başına kalınsa bile doğruluktan vazgeçilmemesi gerektiğini vurguluyor projemiz. Karanlıkta erken kalmanın insanların üzerinde, özelliklede öğrenciler üzerinde ki etkisini anlatıyor. Kedilere neler öğretebiliriz projemiz var. Kolay perde elektronik perde projemiz var. Oturduğumuz yerde kumandayla perdemizi kolaylıkla açabiliriz.  Oyun konsolumuz var. “Pullar dünya mirasıdır” projemiz var. 1900’lerden kalma pul koleksiyonumuz var. Geçmişin bilgilerini değerlerini bu pullarda görebiliriz. Kadın cinayetlerinin sebepleriyle ilgili projemiz var.”

FLOZOFLAR KONUŞUYOR

Kemal Küçüksöğüt isimli öğrenci hazırladığı “Filozoflar Konuşuyor” projesini şöyle anlattı, “Bizim projemizin ismi “Filozoflar Konuşuyor”. Bizim buradaki amacımız tarihte iz bırakmış antik kent filozoflarının düşüncelerini zihinde canlandırarak felsefeyi etkili kılıp, öğrenmeyi daha kolay hale getirmek” 

MUTLULUK VE ÜZÜNTÜ AĞACI

Öğrencilerden Fatma Kılıç’ın araştırdığı mutluluk ve üzüntü ağacı projesi de büyük beğeni topladı. Fatma Kılıç isimli öğrenci, “258 tane mutluluk kelimesi, 373 tanede üzüntü kelimesi bulduk. Dilimizin üzüntüye daha yatkın olduğunu anladık ve bu sayede şairleri biliyoruz,  şiirlerini de biliyoruz ama daha çok araştırma yaptığımız için daha çok bilgiye sahip olduk. Kelime dağarcımızı arttırdık. “ ifadelerini kullandı.

40 ÖĞRENCİ, 8 ÖĞRETMEN

Okul müdürü Recep Aydan ise, 40 öğrenci ve 8 öğretmenle bu çalışmaları yürüttüklerini belirterek, “Okulumuz Adana Ticaret Borsası Anadolu Lisesi TÜBİTAK’ın katkılarıyla 4006 ile 20 proje ile açılışı yaptık. Projede 40 öğrenci ve 8 öğretmen görev aldı.  Açılışı Çukurova Şube Müdürümüz Mustafa Uçman teşrif ettiler. Diğer okul müdürlerimiz fuarımıza katıldılar ve beğenilerini bizlere bildirdiler. Öğrenciler uzun emekleri sonucunda bu ürünleri ortaya koydular.  Bu ürünler çocukların ilerideki fen anlamında yani teknolojik anlamda çocukların daha iyi şeyler üretebileceklerini göstermek istediler. Bu projelerin çocuklarımıza faydası olacaktık.” dedi.

KİMLER KATILDI?

Etkinliğe Çukurova İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Uçman, Okul Müdürü Recep Haydar, Okul Müdür Yardımcısı Raziye Aydın, Mehmet Yedikaya, Proje Yürütücüsü Gülay Öztürk, Okul Aile Birliği Başkanı Sonay Şanlı, üyeler Alpaslan Sönmez, Esra Uçar, Yasemin kanlı, İl MEM AR-GE sorumlusu Lalehan Doğan, Hacı Hatice Turgut Anadolu Lisesi Müdürü Abdil Erdal, Emine Nabi Menemencioğlu Anadolu Lisesi Müdürü Tekin Duran, Hacı Ahmet Atıl Anadolu Lisesi Müdürü Ali Sev ve müdür yardımcısı Ahmet Naim Kocamanoğlu, Piri Reis Anadolu Lisesi Müdürü Murat Koçer,  Şehit Temel Cingöz Lisesi Müdürü Ali Galip Temel, Tabipler Odası İlk Okulu Müdürü Osman Ersin Akkuş, müdür yardımcısı Arif Yılmaz, Ertan Çete,  Eğitim Birsen başkan Yardımcıları Süleyman S amsa, Yaşar Kılıçarslan, Metin İnce ve çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.