TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık için ‘Yoga’

Yoga eğitmenliği yapan Handan Eroğlu, günlük yapılan yoga egzersizleriyle daha sağlıklı yaşamanın mümkün olduğunu ve birçok hastalık riskinin de ortadan kaldırılacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2017 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2017 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sağlık için ‘Yoga’

Serhat Şanlı

(ÖZEL HABER)

ADANA (İLKHABER) - Yoga eğitmenliği yapan Handan Eroğlu, günlük yapılan yoga egzersizleriyle daha sağlıklı yaşamanın mümkün olduğunu ve birçok hastalık riskinin de ortadan kaldırılacağını söyledi.

YOGA SAĞLIK KALİTESİNİ ARTTIRIR

Yoganın organlarımızın daha sağlıklı çalışmasını sağladığını belirten Eroğlu, her gün bir saat egzersiz ile kontrol mekanizmamızı çalıştırabileceğimize vurgu yapan Handan Eroğlu, ‘’Hayat kalitesini artırmak isteyenler yoga yapsın. Çünkü yoga, sağlık kalitesini artırır. Doğru nefes almak çok önemlidir. Hareketler ile birlikte, kasların ve kemiklerin güçlenmesi sağlanır ve bakış açılarınız değişir’’ dedi.

Adana’da yoga ile sağlıklı kalan çok sayıda kişi olduğunu belirten Handan Eroğlu sözlerine şöyle devam etti;

YOGA BİR HİNT FELSEFESİDİR

‘’Yoga, bedeni bir takım yöntemlerle zihinsel ve fiziksel disiplin ile eğiterek, ruhsal yaşama kapı açan ve sonrasında ruhsal yaşamın keşiflerine giden, böylelikle bedene ve ruha hâkim olmayı amaçlayan Hint felsefe sistemidir.

Yoga ile daha iyi görebiliyor ve daha iyi duyabiliyorsunuz. Günde sadece bir saat kendinize ayırmanız yetiyor. Yoga ile gözleriniz daha iyi görüyor, kulaklarınız daha iyi duyar. Adana'da yoga ile sağlıklı kalan çok sayıda kişi var.

Yoga, önce iyi yaşam, sonra iyi sağlık, sonra daha iyi bilgi akışına neden oluyor. Daha iyi görüp algılayabildiğiniz sürece de insanlara bunu geri nasıl yansıttığınız önemli. Onlara hangi bakış açısıyla yaklaşacağınızı biliyorsunuz. Bakış açınızda gelişiyor ve görmeyi düzelttiği gibi bir de bakış açınızı genişletiyor. Çünkü beyninize giden oksijen seviyesini arttırıyorsunuz. Oksijen seviyesi arttığı zaman beyni besliyorsunuz. Beyin beslendiği içinde bu tür fonksiyonları daha iyi faaliyete geçirebiliyorsunuz. Sağlıklı ve zinde kalmak isteyen herkes yoga yapmalıdır.

Yoganın tarihi çok eski zamanlara kadar gider. Yoga, Sanskrit dilinde yaşam sanatı veya yaşam felsefesi anlamına gelir. Birçok anlamları vardır, kontrol etmek, birleştirmek, bir araya getirmek, yöntem, öğreti, karşılaşma, kavuşma, denge, disiplin gibi insan geliştiren bir öğreti sistemi olarak bilinir. Yoga uygulayan ve felsefesini yaşama geçiren eril enerjiye yogi, dişil enerjiye de yogini sıfatı verilir.

Tarihte Yoga ile ilgili ilk metin, Milattan sonra (MS) 400 yılından günümüze kalan, Maharishi Patanjali'nin Yoga Sutralarıdır. ‘Sutra' adı verilen 195 kısa aforizma içeren bu metinde yoga ‘zihin aktivitesinin tamamen durulması(sakinleşmesi)’ olarak tanımlanmıştır 

Zihinsel disiplin yüksek şuur deneyimlerini geliştirir bunun yolu da medidatif halden geçer. Upanishad ve shramana gelenekleri tarafından geliştirilmiş. Upanishadların kozmolojik ifadeleri modern geleneğe de yansıtılmış ve ışık tutmuştur.

Patanjalinin yoga okulu Samkhya psikolojisi ve metafiziğini kabul eder. Ancak Patanjali gerçeğin 25 elementine ilahi varlığı da ekler ve Patanjali Samkya’ya nazaran Teistik bir durum oluşturur.

Patanjali yogada sekiz basamaklı bir aydınlanma yolu vardır bunlar;

1 - YAMA; Kişinin kendi dışında diğer insan ve canlılarla ilişkilerimizi ayarlayan beş ahlaki disiplin noktası vardır.

Evrensel doğa yasasına göre bizim düşünce tohumlarımızı doğru insan olmak adına etnik disiplinlerin oluştuğu ruhsal arınmanın gerçekleştiği ilk basamaktır.

Ahimsa; Şiddetsizlik. Bu sadece fiziksel şiddetsizliği içermez aynı zamanda düşüncelerimiz de dahi gereken ahlaki bir disiplin kuralıdır.

Satya; Doğruyu söylemek. Asteya; Çalmamak. Brahmacharya; Yaşam enerjisini spirit alana kaydırmak. Aparigraha; Mütevazilik.

2 - NİYAMA: Kişisel disiplinle ilgilidir. Kendi bedenine, sesine, nefsine ve nazarına her koşulda hâkim olma durumudur. Temiz zihin, arı ve saf bir beden, kabule geçmiş yeterlilik kavramına ulaşmak – kanaatkârlık, inançla yolunda yürümek ve teslimiyetle kişisel disipline ulaşmak.

3 – ASANA; Yoga duruş pozisyonudur. Toksinler vücuttan kolaylıkla atılır, cilt parlaklaşır ve canlanır Güçlü kaslara ve güçlü kemik yapısına sahip olursunuz. Başlangıç zor gelebilir bedendeki dönüşü hissettikçe hücrelerinle arzu edersin ki, bu da akıllı temizler, gelişimi huzurlu saflığa ulaştırır.

4 - PRANA-YAMA; İki kelimeden oluşan muhteşem bir kontrol seviyesini anlatan Prana enerji, canlılık, yaşam anlamına gelir. Ayama ise genişlemek, büyümek, kontrol ve düzenlenme disiplinidir.

Her gün sabah aç karna yapılan ‘Pranayama’, kişinin günlük yaşam enerji akışını düzenler. İçsel enerjimizle çevresel dünya arasında bağlantı kurarak enerji akışımızı rahatlatır ve yaşam enerjimizi genişleterek bizi canlı tutar.

5 – PRATYAHARA; Aklın kontrolü dediğimiz duygulara hâkim olma, yanıltmasına izin vermeden iç kontrolü iç görü ile sağlayıp tahribat yapacak düşüncelerden arınmayı sağlayan basit bir yoldur. Sakince sırt üstü yatıp kolları bedenden yaklaşık 45 derece açıyla, bacakları da birbirinden yaklaşık 45 derece açıyla mesafe ayarlayarak sadece uzanmak ve nefesi takip ederek çöplük yaratan düşüncelerden uzaklaşmaktır. Bu kadar basittir.

6 – DHARANA; Meditasyona hazırlık aşamasıdır. Odaklanırsınız, ne yapacağınızın farkına varırsınız bu dikkati kavrama halidir ardından konsantrasyona geçersiniz ve bir bakmışsınız ki, kendi içinizde hiçliğin sesine hazırsınız ve iç bağlantınızı kurmuşsunuz.

7 – MEDİTASYON; Sanıldığı gibi düşünmeden durmak demek değildir. Derin düşünme anlamına gelmektedir. Hindistan’da Budizm, Çin’de Taoizim, Tibet’te Bön, Japonya’da Zen ve İslami inancında ‘Tefekkür’ anlamına gelmektedir.

Meditasyon; Sükunet, kendi zihnini denetleme, öz varlığa ulaşma ve farklı zihin hallerinde aşkın alana yükselme ile iç huzuru yakalamaktır.

8 – SAMADHİ; Patanjali’nin son basamağı yoganın temelinde varılmak istenilen noktadır. Samadhi, nesne ile öznenin birleşmesi, kavrayış ile bütün olma hali, algılananın algılayanın tek olma halidir. Tüm bunlar bir bütündür, biri olmadan diğeri olmaz. Eksik tamlık değildir. Bu nedenle tamlık sadece ve sadece samadhi’dir. Nefes farkındalığıyla zihin kirlerden arınır, sakin sessiz ve sükunet içerisinde berraklığa ulaşılır ve şefkat-merhamet duygusu gelişirken ilahi gözünüzle duyguların, düşüncelerin asıl kavrayışına varırsınız. Bilgelik ahlak ve erdemle kol koladır.

İyi bir yaşam için yoga yapalım. Hem fiziki, hem de ruhsal yönden sağlıklı ve zinde kalmak isteyen herkes yoga yapmalıdır.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.