TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’de sert kabuklu ürünler için en uygun iklim Çukurova’dadır

Adana’da açık alanda yetiştirilen erkenci ve orta erkenci nektarinin hasadına başlandı. Nektarin için en uygun iklim koşullarına sahip Çukurova’da her geçen yıl ekim alanları daha da artıyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2017 15:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2017 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Türkiye’de sert kabuklu ürünler için en uygun iklim Çukurova’dadır

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Adana’da açık alanda yetiştirilen erkenci ve orta erkenci nektarinin hasadına başlandı. Nektarin için en uygun iklim koşullarına sahip Çukurova’da her geçen yıl ekim alanları daha da artıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, bu yıl nektarinde verimin iyi olduğunu söyledi.

Çukurova’nın iklim koşulları nedeniyle erkenci ürün yetiştirilmesine uygun olduğunu ve üreticilerin alternatif ürün olarak bu tür erkencilere yöneldiğini belirten Karademir, bunun daha da artması gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti;

ÇUKUROVA SERT KABUKLU ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ İÇİN UYGUN BİR İKLİME SAHİPTİR

‘’Çukurova Türkiye’nin en verimli topraklarının yer aldığı bir ovamızdır. Yılda 2 hatta 3 ürüne kadar tarımsal üretimin yer almasının yanında, sert çekirdekli ürünler içinde uygun iklim koşullarına sahiptir.

MEYVECİLİĞE YÖNELMELİYİZ

Çukurovalı çiftçiler, nektarin ve ya sert çekirdekli meyvelere yabancı değiller. Çukurova bölgesi erkenci ürüne uygun bir iklime sahiptir. Önceki yıllarda Çukurova’nın yüzde 15’nin meyveye geçmesini planlamışlardır. Tarım Bakanlığı verilerine göre bugün bu oran yüzde 8’lerde kalmıştır. Bölge üreticilerimizin biraz daha tarla tarımından çıkarak, bölgenin erkenci ürün yapısını dikkate alarak, meyveciliğe yönelmesi gerekmektedir.

Çukurova’da sert çekirdekli meyvelerin hasadı yaklaşık bir önce başlamış olup, Temmuz ayının ortalarına kadar da devam edecektir. Çukurova’nın iklim koşulları, sert çekirdekli dediğimiz, erik, şeftali ve nektarin gibi meyvelerin yetiştirilmesine çok uygundur. Bugün ülkemizin diğer bölgelerinde bu ürünlerin hasadı daha başlamamış iken, bizde bir ay öncesinden hasadın başlaması bunun en iyi göstergesidir.

SERT ÇEKİRDEKLİ ÜRÜNLERİN İYİ GETİRİSİ VAR

Çukurovalı üreticimiz bu avantajı iyi kullanmalı ve ekim alanlarının bir kısmına sert çekirdekli meyve ekmelidir. Sert çekirdekli ürünlerin maliyeti biraz yüksek ancak, getirisi de ona göre fazladır.

Bölgemizde daha eski dönemlerde sert çekirdekli ürünler yetiştirilmekteydi ancak, alan bazında çok fazla yoktu. Son yıllarda ise biraz artış görebilmekteyiz. Ayrıca şeker oranı, meyve eti sertliği, raf ömrünün uzun olduğu çeşitlerde de artış gözlenmektedir.

Bölgemizde erkenci ve orta erkenci türler ekilmektedir ve bunlar sofralık türlerdir. Çukurovalı üreticimiz, ülkemizin diğer bölgelerinden daha önce hasada başladığından dolayı, ürünlerini hem iç, hem de dış piyasada değerlendirebilmektedir.

ZARARLILARA DİKKAT EDİN

Son dönemlerde üretimi tehdit eden birkaç zararlı söz konusu olmaktadır. Bunlar çiçeklenme dönemlerinde trips ve hasat zamanında da Akdeniz meyve sineği ile sirke sineğidir. Üreticimiz bu zararlılara dikkat etmelidir.

Üreticimizin pazarlama konusuna dikkat çekmekte fayda vardır. Her tarımsal üründe olduğu gibi, üreticilerimiz bir araya gelerek, kooperatifçilik anlamında birliktelik sağlamaları gerekir.

 

Ayrıca üreticilerimiz çok erkenci türler değil, orta erkenci ve orta geç ürünleri yetiştirmeleri yararlarına olacaktır. Biz bu yıl Çukurova’da bunun yararını gördük. Bu yıl kış mevsiminde yaşanan zirai don konusunda sıkıntı yaşamadık. Bölgemizde bu yıl verimlerimiz gayet iyiydi.’’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.