TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süt içelim sağlıklı olalım

Her yıl 21-28 Mayıs tarihleri arası süt haftası olarak kutlanarak sütün, yaşamımızdaki yeri bir kez daha vurgulanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2017 15:14
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2017 15:14
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Süt içelim sağlıklı olalım

Süt içelim sağlıklı olalım

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Her yıl 21-28 Mayıs tarihleri arası süt haftası olarak kutlanarak sütün, yaşamımızdaki yeri bir kez daha vurgulanıyor. Uzmanlar süt ile ilgili ortada dolaşan yanlış bilgiler hakkında uyarılarda bulunuyor.

Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, sütün beslenmedeki önemini anlatmak için ortada dolaşan bilgi kirliliğine değinerek uyarılarda bulundu.

SOKAK SÜTLERİ ORGANİİK DEĞİLDİR

Sokak sütlerinin organik olduğu bilgisinin yanlış olduğunu belirten Köse, ‘’Sokak sütlerinin organik olduğu konusunda yanlış bir bilgi mevcuttur. Organik sütler sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilmiş organik logosunu taşıyan sütlerdir.’’ Dedi.

Açıkta soğuk zincire uyulmadan satılan sütlerin hijyen koşullarına uymadan yapılan sağım ve sağımdan tüketime soğuk zincirin sağlanamaması nedeniyle birçok zararlı mikroorganizmalar taşıdığına değinen Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse sözlerine şöyle devam etti;

ORTADA BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR

Her yıl 21-28 Mayıs tarihleri arası sütn önemine değinmek için, süt haftası olarak kutlanmaktadır. Sütün beslenmedeki önemini anlatmak için ortada yetkisiz kişilerce verilen bilgiler bilgi kirliliğine neden olmaktadır. Bu konuda vatandaşlara uyarılarda bulunmak bizim görevimizdir.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETELİM

Süt ve süt ürünleri birçok farklı besin öğesi içerirler ve düşük kalori ile birlikte alınmasına olanak sağlarlar. Süt ve süt ürünleri kalsiyum, fosfor, magnezyum, protein, A, D, E, K, B12, B2, folikasit gibi mineral ve vitaminleri bileşende bulundurur. Bu vitamin ve mineraller kemik diş sağlığı, enerji dengesi, kas işlevi, büyüme ve gelişme, bağışıklık gibi insan yaşamı için çok önemli sağlık sorunlarının önlenmesinde önem arz eder. Süt ve süt ürünlerini mutlaka tüketmeliyiz.

Sütün içerdiği besin öğeleri 11-18 yaş arası gençlerde bu öğelere yönelik günlük ihtiyacın önemli bir bölümünü karşılamaktadır. Örneğin; 1 bardak süt (200ml ) belirtilen yaş grubunda genç kızların kalsiyum ihtiyacının yüzde 25 ini, erkeklerin ihtiyacının yüzde 31 ini karşılamaktadır. B2 vitamini için bu oranlar sırasıyla yüzde 38, yüzde 45; B12 vitamini için ise her iki cinsiyette yüzde 127 olmaktadır. 200 ml süt 150 gr yoğurda ve 30 gr peynire denk gelmektedir.

Halkımızın kafasında marketten alınan yoğurtlar neden ekşimiyor, sokak sütü organik mi? Evde yapılan yoğurtlar neden daha kolay ekşiyor?

Yoğurt ekşimesinde sütün kalitesi, yoğurdun kuru madde oranı, kullanılan mayanın özellikleri ve hijyen koşulları yoğurdun ekşimesinde önemlidir. Yoğurdun ekşimesi asit miktarının artması ile oluşmaktadır. Asitlik geliştirme özelliği daha yavaş olan mayalar kullanıldığı zaman yoğurdun ekşimesi gecikebilir. Yoğurdun istenilen lezzet, kıvamda ve besleyicilikte olması için mikroorganizmalardan arınmış süt kullanılması, taze maya kullanılması ve mayalamanın uygun sıcaklıkta ve sürede yapılması gerekir.

Ev yapımı yoğurtlar bu koşullarda üretilemeyeceği için ve yoğurt yapılan kaplar, ortamda bulaşan mikroorganizmalar nedeniyle alkol fermantasyonu yaparak ekşimektedir. Ambalajlı yoğurtlarda ise kullanılmayan saf olması dışında üretim ortamlarında hava filtreden geçmekte ve kontrollü dolum yapılmaktadır. Bu nedenle de ekşime daha da geç olacaktır. Ama her yoğurt bir noktadan sonra ekşir ve bozulur.

Sokak sütlerinin organik olduğu konusunda yanlış bir bilgi mevcuttur. Organik sütler sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilmiş organik logosunu taşıyan sütlerdir. Açıkta soğuk zincire uyulmadan satılan sütler hijyen koşullara uymadan yapılan sağım ve sağımdan tüketime soğuk zincirin sağlanamaması nedeniyle birçok zararlı mikroorganizmalar taşır ve mikroorganizmalar üreyip çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bazı mikroorganizmaların ürettiği toksinler evde sütü kaynatmakla olmaz.

GÜNDE İKİ BARDAK SÜT TÜKETMELİYİZ

Bu nedenle halkımızın en az günde iki bardak süt ya da denk düzeyde süt ürünü tüketmeye davet ediyoruz.  Süt içelim sağlıklı olalım. Ama tükettikleri sütün menşeinin neresi olduğu ve Tarım Bakanlığı’ndan izinli olup olmadığı konusunda dikkatli davranmaya çağırıyoruz.’’

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.