TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Azmin başarısı

Adanalı genç, hayalindeki motosikleti alamayınca, hurdacılardan topladığı parçalarla hayal ettiği bisikletini ortaya çıkardı

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2017 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2017 14:32
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Azmin başarısı

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-İzlediği filmdeki motosikletten etkilenen Adanalı genç, pahalı olması nedeniyle alamadığı motosikletin benzerini bisiklet olarak yaptı. Üstelik yaptığı bisikletin parçalarını hurdacıdan satın aldı.

 

Son dönemde bisiklet tutkunlarının tercihi el yapımı bisikletten yana oluyor. El yapımı bisiklet yapanların ise her birinin ayrı ayrı hikayesi bulunuyor. Bu kişilerden bir tanesi de Adana’da yaşayan Özcan Mert. Özcan Mert Adana’da bir dönem yerel gazetelerde muhabir olarak çalıştı. Ardından ise matbaa personeli olarak özel bir şirkette çalışmaya başladı. Bir gün evde canı sıkılan Özcan Mert, çocukluk yıllarının filmlerinden olan Easy Rider isimli izlemeye başladı. Film için özel tasarlanmış Kaptan Amerika adında bir chopper motosikleti gördü ve çok beğendi. Ancak bu motosikleti gören Mert, satın almak için fiyat araştırması yaptı. Oldukça yüksek fiyatlarla karşılaşan Adanalı genç, bu motosikleti alamayacağını anladı. Ancak aklından hiç çıkmayan motosiklete sahip olma duygusunu kafasından atamayan genç, bu kez farklı bir düşünceye girerek motosikletin aynısını kendisi yapmaya karar verdi.

 

PARÇA FİYATLARI ÇOK YÜKSEK

Ancak parçaların fiyatının oldukça yüksek olduğundan Özcan Mert, hurdacılara yöneldi. Daha önce kendisi binmek için tasarladığı bisikletinin parçalarını aldığı hurdacıları Mert tek tek dolaştı. Aldığı parçalarla bir çatı oluşturdu. Motosikleti yapmasının maliyetli olduğunu gören Mert, bu motosikletin benzerini bisiklet olarak tasarlamaya karar verdi. Yaklaşık 2 ay boyunca işten arta kalan vaktini bu bisikleti yapmak için harcayan Mert, sonunda güzel bir eser ortaya çıkarttı.  Kaptan Amerika adında ki motosikletin, pedallı halini ortaya çıkartan Özcan Mert, hayalini kısmen gerçekleştirmiş oldu.

 

MOTOSİKLET GÖRÜNÜMLÜ BİSİKLET YAPTI

Adanalı gencin yaptığı motosiklet görünümlü bisiklet çevre sakinleri tarafından da yoğun ilgi gördü. Bisikletini sürerek Adana sokaklarında dolaşmaya başlayan Özcan Mert’i herkes ilk önce şaşkın bakışlar altında izledi. Ancak yapılan işin güzelliğini fark eden Adanalılar zaman zaman yolda ilerleyen Özcan Mert’i durdurarak bisikletiyle hatıra fotoğrafları çektirmeye başladı. Durumdan memnun kalan Özcan Mert, yaptığı işin beğenilmesinin kendini de mutlu ettiğini dile getirdi.

 

İKİNCİ BİSİKLETİNİ YAPTI

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Özcan Mert, kendi elleriyle yaptığı 2 bisikletinin olduğunu söyledi. Bisikletin tüm parçalarını hurdacılardan aldığını vurgulayan Mert, “Bisikleti 2 ayda yaptım. Bisikletimin hemen hemen tüm parçalarını hurdacılardan aldım. Yani atık kullanılamaz demir parçalarından yaptım. Bunu yapmak nerden aklına geldi derseniz. Çocukluk yıllarımda Amerika tarihinin en eski filmlerinden biri olan Easy Rider adında bir sinema filmini izlemiştim. O film için özel tasarlanmış Kaptan Amerika adında bir chopper motosiklet vardı ve bu motosiklet beni çok etkilemişti. O günden sonra chopper motosikletlere yoğun ilgi duymaya başladım. Böyle bir motosiklete sahip olabilmek için çok büyük bütçeye sahip olmak gerekiyordu ama bu mümkün değildi. Bende ne yapabilirim diye düşündüm. Chopper motosiklet hakkında araştırmalar yaptım, standart ölçülerini araştırdım. Chopper motosiklet görünümlü pedallı bisiklet yaptım.” dedi.

 

BİSİKLETİ İNSANIN KENDİSİ YAPMASI ÇOK GÜZEL

Bisiklet yapmanın çok güzel olduğunu anlatan Özcan Mert, “Bisiklet yapmaya devam etmek istiyorum fakat bunun için maddi devlet desteğine ihtiyacım var. Ayrıca bu tür bisikletlerin seri imalat olma gibi özelliği , yani fabrikasyon olmaması gerekiyor. Çünkü seri imalat ve fabrikasyon oldukları zaman, chopper özelliğini kaybediyor. Chopperın özelliği tüm parçalarının el yapımı olmasıdır. Bu benim ikinci bisikletim. İlk yaptığım bisiklet başta bahsettiğim gibi, Easy Rider filmindeki Kaptan Amerika motosikletin birebir benzerini pedallı bisiklet olarak yapmıştım. Bu bisiklet insanlar tarafından çok yoğun ilgi gördü. Ulusal basında yer aldı. Bu bisikleti yapmaktaki ikinci asıl mesele çevremdeki tanıdığım insanlara böyle bir bisiklet yapmak istediğimi söylediğimde benimle dalga geçtiler. Yapamazsın dediler, olmaz dediler. Bende inat ettim ve yaptım.” diye konuştular.

 

ÇOK YÜKSEK FİYATA SATIYORLAR

El yapımı bisikletleri yapanların çok yüksek fiyata sattıklarını dile getiren Özcan Mert, “Adana ve birçok illerde bu tür bisiklet yapan insanlar var. Yapıp satıyorlar. Fakat istedikleri fiyat çok yüksek. Aslında onlarda kendilerine göre haklılar. Nede olsa tamamen el yapımı. Bunun mutlaka bir karşılığı olmalı. Fakat benim ve benim gibi bu tür bisiklet yapan insanlara destek verilirse, chopper kültürünü yaygın hale getirebiliriz diye düşünüyorum. Chopper bisiklet ile dolaşırken insanlardan olumlu eleştiriler alıyorum. Hatıra fotoğrafı çektiriyorlar. Bisikletimle birlikte selfi yapıyorlar. Israrla satmamı istiyorlar. Yani olumlu açıdan güzel şeylerle karşılaşıyorum. “ifadelerini kullandı.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.