TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suyu ihmal etmeyin

Uzman Diyetisyen Cavlak, oruç tutan vatandaşları su konusunda uyardı

Haber Giriş Tarihi: 30.05.2017 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 30.05.2017 19:10
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Suyu ihmal etmeyin

 

(ÖZEL HABER)

 

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Ramazan ayının yaz sıcaklarına denk gelmesi nedeniyle oruç tutarken yaşanan en büyük sorun susuzluk olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar ramazan ayında su içmek konusunda uyarılarda bulunuyor.

Uzman Diyetisyen Serap Cavlak, Yaz sıcaklarında oruç tutarken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan birinin vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak olduğunu söyledi.

Oruç tutarken aşırı tuz tüketimi, suyun az tüketilmesi ile birlikte vücudun sıvı elektrolit dengesini olumsuz etkileyebileceğini belirten Cavlak, ‘’Aşırı tuzlu gıdalar gün içerisinde daha çok susama hissi yaşanmasına neden olur.’’ Dedi.

Sıvı ihtiyacını karşılamak için en başta su kullanmak gerektiğine vurgu yapan Uzman Diyetisyen Serap Cavlak, sözlerine şöyle devam etti;

‘’Ramazan ayında iki öğün beslenme nedeniyle hem beslenme alışkanlıklarında hem de yaşam biçiminde değişiklikler oluşmaktadır. Günlük 3 öğün olan beslenme düzenimizin ikiye düşmesi nedeniyle metabolizmamızda yavaşlama yaşanabilmektedir. Yaz sıcağı ile oruç tutarken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri vücudun sıvı ihtiyacını karşılamaktır. Uzun açlık ve susuzluk sıcak havanında etkisi ile vücudu olumsuz etkileyebilir.

SICAKLAR SU İHTİYACIMIZI ARTIRACAKTIR

Oruç tutarken su ihtiyacımızın değişmediği unutulmamalıdır. Vücudumuzun yüzde 70’ini su oluşturmaktadır. Normal şartlarda vücut idrar, ter, deri ve solunum yoluyla su kaybeder. Bu miktar yaklaşık 2 litre civarındadır. Sıcak hava bu miktarın artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle iftar ile sahur arasında olan zaman diliminde vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamamız gerekmektedir. Vücudumuz susuz kaldığında baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, halsizlik, bayılma hissi gibi problemlerle bize bir şeylerin yolunda gitmediğinin sinyallerini verecektir.

Oruç tutarken aşırı tuz tüketimi suyun az tüketilmesi ile birlikte vücudun sıvı elektrolit dengesini olumsuz etkileyebilir. Aşırı tuzlu gıdalar gün içerisinde daha çok susama hissi yaşanmasına neden olur.

İftar sonrası keyifle içilen çay veya kahve gibi kafeinli içecekler suyun yerini tutmayacaktır. Yine aynı şekilde kolalı içeceklerde kafein içermektedir. Bu içeceklerin içerisindeki kafein vücuttan suyun atılmasını kolaylaştıracağından içilen 2-3 bardak kafeinli içeceğe karşılık 1 su bardağı su tüketmeye dikkat edilmesi daha uygun olacaktır.

GÜNLÜK 2 – 2,5 LİTRE SU TÜKETMELİ

Sıvı ihtiyacımızı karşılamak için en başta kullanacağımız besin su olmalıdır. Günlük 2-2,5 litre civarında suya ihtiyacımız vardır. Su ihtiyacımızı iftar ile sahur arasında kalan zaman diliminde kullanmak gerekmektedir.

AYRAN ALTERNATİF OLABİLİR

Sıvı takviyesi için ikinci alternatif ayrandır. Ayran hem sıcak havada kaybettiğiniz sıvıyı hem de mineralleri yerine koymaya yardımcı olur. Üçüncü alternatif ise taze hazırlanmış meyve sularıdır. Yine meyve suları da kaybedilen mineralleri yerine koymaya yardımcı olur. Çorbada sıvı ihtiyacımızı karşılama konusunda destek olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bunlar tam olarak suyun yerini tutmayacaktır. Sıvı ihtiyacımızı daha çok su olarak karşılamak en doğru tercih olacaktır.’’

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.