TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özel çocuklara özel bir dokunuş: Fatoş Başak Şen

Fatoş Başak Şen, benim de üyesi olduğum Artı Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin başkanı. Aynı zamanda başarılı bir iş kadını, aynı zamanda 1 çocuk annesi. Sosyal sorumluluk projelerine verdiği desteği, artık başkanı olduğu dernek aracılığıyla sürdürüyor. Dernek yönetimi ile birlikte projeler geliştiriyor, özel gereksinimli çocuklar ve ailelerinin hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştırmak için var gücüyle çalışıyor. Peki bu dernek neler yapıyor, neler yapmayı planlıyor? Hem kendisini biraz daha yakından tanımak hem de bu sorularımızın yanıtlarını almak için teybimizi kendisine uzattık.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2017 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2017 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Özel çocuklara özel bir dokunuş: Fatoş Başak Şen

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

Fatoş Başak Şen kimdir biraz sizi tanıyalım?

Bu güzel Çukurova topraklarında 1969 yılında dünyaya gelmişim. Tarı sektörü ile ilgilenen bir ailenin ilk çocuğuyum.Adana Anadolu Lisesi’ni bitirdikten hemen sonra evlendim ve şu anda bir genç kız annesiyim..Ama dernek başkanı olarak kimim derseniz;engelli insanların ve ailelerinin  ümitlerini, hayallerini gerçeğe dönüştürmeye çalışan milyonlarca insandan biriyim ..

Kaç yıldır sektörün içindesiniz?

12 yıldır organizasyon sektörünün içindeyim.. Bu işi yapma sebebim de bir nevi insanların en özel günlerini, hayallerini  bir  gerçeğe dönüştürmeye çalışıyorum.. 5 yıldır da hem derneğin kurucusuyum hem de üyesiyim.

Çiftçi bir ailenin kızı olup tarımın içinde olmayı düşünmediniz mi?

Kocaman bir ailem var ve aile içinde iş bölümümüz var .Babamdan bizlere miras kalan tarım sektöründeki işimizi  o kadar güzel ve başarı ile büyüten bir annem ve devam ettiren kardeşlerim var ..Tercihimi işim ve kızıma zaman ayırma tarafında kullandım...

 Şu anda başkanı olduğunuz Artı Eğitim Gönüllüleri Derneği hakkında biraz bilgi verir misiniz? Ne zaman ve nasıl kuruldu ?

Kulağıma fısıldayan beni rahat bırakmayan düşüncelerim vardı.Ne yapabilirim, nasıl farkındalık oluşturabilirim , ihtiyaçlarına nasıl dokunabilirim....diye. Çevrem, arkadaşlarım ve ailem ile paylaştım. Hepsi benden istekli çıktı . İlk başta okul arkadaşlarım ile yola çıktık. Sonra kocaman bir aile olduk . Tek yürek olunca engel tanımadık ve 2012 de derneği kurduk... Derneğimizin amacı öncelikle engelli bireylerimizin ebeveynlerinin, eğitmenlerinin yaşadığı sorunlara dokunabilmek ve onları sorunlar hakkında bilgi sahibi yapabilmek.kısacası toplum içinde farkındalık yaratmak.Ekip olarak biz bu duyarlılığın fazlasıyla farkındayız ve bundan sonraki projelerimizde de ARTI ÖZEL EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ olarak da farkımızı göstereceğiz.

Özel gereksinimli çocuklar yararına bir defile düzenlediniz. Bu etkinlikten bahseder misiniz?

Geçen yıl benim de mankenlik yaptığım bir sosyal sorumluluk projesi aslında. Bu yıl mankenlik yerine bizzat organizasyona dahil olmak istedim. Çünkü başkanı olduğum bir dernek var ve gelirimiz gönüllü bağışlarından oluşuyor. Hem özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine destek olmak, hem onlarla birlikte olmak,  hem beraberce eğlenmek hem de tüm bunları yaparken projelerimiz için bir kaynak oluşturmak çok güzel ve keyifli bir duygu.  Bu sene de toplum gönüllüsü kadınlar ve özel gereksinimli çocuklar birlikte podyuma çıktı. Herkes amatör olduğu için bu heyecan herkese geçti. Adana’da iş yaşamları ya da cemiyet hayatındaki yerleri ile tanınmış 27 toplum gönüllüsü kadınımız, farklı engel gruplarından 27 çocuğumuzla birlikte gönüllü mankenlik yaptı. İçlerinde kendi çocuklarıyla podyuma çıkacak kadınlarımız, hatta yeni evlenmiş engelli gençlerimiz de vardı.

Bu proje için yapılan bağışlar ya da sponsorluk katkıları ile neler yapmayı planlıyorsunuz?

Kamuoyunda önemli yankı bulan ve başarılı geçen defile organizasyonunun ardından elde edilen sponsor desteklerinin, engelliler yararına ve toplumda engellilerle ilgili farkındalık yaratılmasına yönelik etkinliklerde kullanılması amacıyla harekete geçtik. Ramazan ayı içinde bir iftar programı yaparak, engelli çocuklar ve ailelerini, defileye manken olarak katılan toplum gönüllüsü kadınların sponsorluğunda iftar yemeğinde bir araya geleceğiz.

Bir de engelli bireylerde ergenlik ve cinsellik konusunda seminer düzenleyeceğinizi duyduk. Bu konu sanki hep öteleniyor gibi ve siz bu konunun üzerine gidiyorsunuz. Biraz açar mısınız bu konuyu?

Evet. Maalesef bu konuda toplum olarak bir bilgimiz olmadığı gibi aileler de ne yapacağını bilemiyor. Çocuk belirli alanlarda engelli ancak fiziksel gelişimi gayet sağlıklı . Yani bir down sendromlu ya da bir otistik çocuk da büyüyor ergen oluyor, belki cinsel anlamda bir şeyler arzuluyor. “Belki” diyorum çünkü dedim ya hiçbirimiz bu konuda yeterli ve sağlıklı bilgiye sahip değiliz. İşte bu nedenlerden ötürü 17-18 Kasım 2017’de, Özel Eğitim Uzmanı Yrd. Doç. Dr.  Ayten Düzkantar’ın,  Engelliler İçin Mahremiyet Eğitimi ve Tacizden Korunma Becerilerinin Öğretimi konularında Adana’da eğitim vermesi konusunda anlaşmaya vardık. 17 Kasım 2017 Cumartesi günü engelli ailelerine, 18 Kasım 2017 Pazar günü de özel eğitimcilere bu çok önemli ve çok hassas konuda sunum yapılmasını sağlayacağız.

Genelde engelli bireylere destek denilince akla hemen tekerlekli sandalye veya buna benzer yardımlar geliyor. Oysa siz daha çok eğitim konusunda ısrarcısınız. Neden?

Çünkü bir tekerlekli sandalyeyle bir ailenin sorununa destek olmuş olabilirsiniz ama çok güçlü bir eğitim programı ile tüm engelli ailelerin sorunlarına çözüm bulabilirsiniz. Dernek olarak bizim de akülü sandalye gibi, engelli öğrencilerimize burs sağlama gibi çalışmalarımız var. Bu konuda desteklerimiz de oldu. Ancak bu tür destekleri, destek olduğumuz kişileri rencide etmeme adına medyada paylaşmayı uygun bulmuyoruz. Bu tür desteklerimizi dernek grubumuzda paylaşıyor ve birbirimizi alkışlıyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.