TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mardin Kalesi turizme açılmalı

AK Parti Mardin Milletvekili Miroğlu, Mardin Kalesi’ni gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı, aksaklıkları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceğini söyledi:

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2017 15:59
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2017 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mardin Kalesi turizme açılmalı

 

Adnan AVUKA

MARDİN (İLKHABER) - AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, Mardin Kalesi’nin turizme açılması gerektiğini söyledi.

Miroğlu, Mardin Müze Müdürü Nehat Erdoğan ile Mardin Kalesi’ne  çıkarak incelemede bulundu ve kendisinden kale hakkında bilgi aldı. İki saate yakın kaleyi gezen kazı ve kayaların düşmemesi için yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Milletvekili Miroğlu, yaptığı değerlendirmeyi şöyle anlattı:

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin  en önemli turizm potansiyeli yüksek kentlerinden biri olan Mardin’deki tarihi kalede yürütülen arkeolojik kazılarda gün ışığına çıkarılan eserler kentin tarihi derinliğine ışık tutuyor.

Yerli ve yabancı turistlerin ilk söylediği şey Mardin Kalesi. “Gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık” diyorlar. Taşın ve hoşgörünün kenti Mardin’de Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin  ediliyor.

Artuklu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalenin ören yeri olarak turizme kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde  4 yıl önce başlatılan güçlendirme, restorasyon ve arkeolojik kazı çalışmaları yapılıyor ama şu anda bu çalışmalara ara verilmiştir.

Mardin Kalesi hazineye ait olan ancak uzun zaman öncesi  askeriyeye tahsis edilen alanda yer almış. Kalede16 uzman ekiple gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda 1860 yılından önceki döneme ait yapıların yanı sıra sikke, savaşlarda kullanılan zırh parçaları, gülle, ok uçları, kap, seramik ve pipo gibi taşınabilir 700’ü aşkın kültür varlığı bulundu.

“MARDİN KALESİ’NİN TARİHİ  ÇIKMIŞ OLACAK”
Tarihi kaledeki arkeolojik kazılar kentin tarihine ışık tutması bakımından önemli bir çalışmadır. Kazılarda Artuklu döneminden Osmanlı dönemine kadar mimari izler ve kalıntılara rastladık. Kalede ayakta olan ve toprak altında bulunan çok sayıda yapı vardır. 9 yıl içerisinde toprak altında kalan yapıların açığa çıkarılması, restore edilmesi, fonksiyon verilmesiyle hem kalenin tarihi ortaya çıkmış, hem de yapıların ayağa kaldırılması sağlanmış olacak.”

KÜLTÜR KATMANLARA ULAŞILDI

Müze Müdürü Nihat Erdoğan ise kazılarda en üst tabakada yakın dönem, aşağıya doğru indikçe de insan elinin değdiği tarihi ve kültür katmanlara ulaştıklarını dile getirerek, şöyle konuştu: 

“Bu kültür katmanlarından Artuklu dönemine kadar belli alanlara sondajla indik. Tarihi kaynaklara göre bu alanda Roma dönemine kadar giden bir kültür katmanı olduğunu düşünüyoruz. Çoğu yapıların fonksiyon değişikliğiyle diğer dönemlerde de kullanıldığını tespit ettik. Yani Artuklu dönemindeki bir yapının genç Osmanlı’da askeri bir mutfağa dönüştürüldüğünü belirledik. Cami ve medreseler ile diğer bazı yapılar da sürekli kullanımdan dolayı fonksiyon değiştirerek mevcudiyetini devam ettirmiş.”

“ESERLER MÜZEDE TEŞHİR EDİLECEK”

Kalede tarihe ışık tutacak çok önemli ipuçlarına ulaştık. Kentin hemen hemen 700-800 yıllık geçmişini kaledeki kazı çalışmaları tamamlandığında izlenebilir hale getirmeyi planlıyoruz. Kale 1860’lı yıllara kadar fonksiyonunu sürdürmüş. Erdoğan, bu tarihten sonra kentteki imarın kalenin eteklerinde devam ettiğini anlattı. Kalede gün ışığına çıkarılan 600’ü aşkın kültür varlığına ulaşıldı. Kazılarda yaklaşık 300 sikke bulundu. Tarihlendirme açısından önemli olan sikkeler bize hangi döneme ait olduğu konusunda bilgi veriyor. Bunun yanı sıra bulunan ok uçları, kaplar, seramikler, pipolar gibi eserler, o dönemdeki yaşama dair ipucu niteliğinde. Ramazan Bayramından sonra devam edecek kazılarla bu eserlerin sayısı daha da artacaktır. Kalede bulunun eserlerin yapılacak incelemenin ardından kale turizme açılana kadar müzede teşhir edilecek.”

DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDEN GELİP KALEYİ GEZECEKLERDİR”

Bir gazetecinin “Sayın Cumhurbaşkanımız Mardin’e her gelişinde Mardin Kalesi turizme açılacak.” diye müjde veriyor ama bugüne kadar kale ne Mardin halkı için ne de turizme açıldı. Burada yapılan çalışmalar hakkında acaba Sayın Cumhurbaşkanı’na bilgi verilmiyor mu?” şeklindeki sorusuna Miroğlu şu yanıtı verdi:

“Ben bunu gündeme taşıyacağım. Ve Sayın Cumhurbaşkanımızın yardımlarını isteyeceğim. Kimse merak etmesin bu sorunu çözeceğiz. Mardin Kalesi’nin turizme açılmasıyla tarihi sevenler Mardin’e akın edecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.