TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zihinsel engelli gençler meslek sahibi oluyor

Zihinsel engelli bir çocuğunuz varsa kafanızdaki en önemli soru “Benden sonra ne olacak” sorusudur.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2017 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2017 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Zihinsel engelli gençler meslek sahibi oluyor

 RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

ADANA (İLKHABER) - İşte bu yanıtı çok zor olan soruyu ve sorunu hafifletebilmek ve bu durumdaki ailelerin sorunlarını çözebilmek için 11 yıldır çaba harcayan, faaliyet gösteren ve kısıtlı imkanlarla zihinsel engelli gençlere meslek edindirmeye çalışan bir dernek var. Ebimed-Der (Engelli Bireylere İş ve Meslek Edindirme Derneği) zihinsel engelli gençlere atölye çalışmaları yapıyor, kültür mantarı yetiştiriciliği, takı, ahşap, aksesuar, keçe ve galoş yapımı gibi meslekleri edindiriyor. Derneğin 11 yıldır Kurucu Başkanlığını yürüten Sabiha Taciser Derici, kendisi de zihinsel engelli bir çocuk annesi olarak neredeyse hayatını bu yönde adamış durumda. Gazetemize konuşan Taciser derici, “Biz sevgi ve sabır mucizesiyiz” diyor.

 

Derneğinizin amaçları nedir?

Derneğimizin amaçlarını şu şekilde sıralamamız mümkün: Engellilerle çalışanların ve ailelerin yükünü hafifletmek. Engellilerin de normal bir birey gibi yaşama hakkının olduğu ve bu hakkın gereği olan tüm sosyal olanaklardan yararlanması gerektiği bilincinin ve bunun toplum tarafından kabul görmesini sağlamak. Engelli bireylerin yetenek ve becerilerinin geliştirilerek toplumsal üretime katkıda bulunmalarını sağlamak. Engellilerin çalışmalarını atölye faaliyetleri kapsamında yarı korumalı işyerinde çalışmaya kaydırarak sigortalı işçi olmalarını sağlamak. Eğitim programını tamamlayan, belli bir süre çalışarak bunu geliştiren engellinin uygun koşullarda benzer iş kollarında istihdam sağlamak. Üretimden sunuma kadar olan aşamalarda engellilere eğitim vermek, üreten ve çalışan bireyler olarak toplum içerisinde sorumluluk almalarını sağlamak. Engellilerin ve ailelerin bilinçlenmeleri için zemin hazırlamak. Engelli bireylerin meslek edinmelerini sağlayarak kendi kendilerine yetecek ekonomik bağımsızlığını kazanabilecek, bağımsız yaşama uyum sağlayabilecekleri alt yapıyı hazırlamak. Öncelikle hedefimiz toplumun katılımını sağlamak ve engellinin toplum tarafından kabulünün sağlanarak entegrasyon sürecisini başlatmak. Engellilere yönelik yapılacak olan düzenlemelere ve oluşturulacak politikalara daha farklı bir bakış açısı getirilerek sunulan hizmetlerin çeşitliliğinin arttırılmasını sağlamak.

Derneğiniz ne zaman kuruldu ve nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?

Derneğimiz 2006 yılında  kuruldu. Engelli bireye sahip ailelerin bir araya gelerek kurduğu bir derneğiz. Kurucularımızın tamamı zihinsel engelli bireye sahip gönüllü ailelerdir. Kurucu başkan olarak halen yönetim kurulu başkanlığını gönüllü olarak devam ettirmekteyim. Uzun yıllar rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan çocuklarımızın meslek ve toplum hayatına kazandırılmaları büyük bir gereklilikti, biz de bu gereklilikten yola çıktık ve 11 yıldır devam ediyoruz.

Derneğinizde ne tür eğitimler ya da kurslar veriyorsunuz?

Dernek binamızda kültür mantarı yetiştiriciliği,  galoş yapımı, takı aksesuar yapımı, keçe, aksesuar,  ahşap boyama kursları ile eğitimlere devam etmekteyiz

Kurs vermek istediğiniz engelli gençleri nasıl buluyorsunuz?

Kurslarımızda 15 yaş üzeri ellerini kullanabilen gençlerimizle çalışıyoruz. Çoğunluğu dernek üyelerimizin çocukları, İşkur’a kayıtlı engelli gençler ve çalışmalarımızı duyarak başvuran ailelerin gençleriyle eğitimlere devam ediyoruz.

Bu konuda devletten aldığınız yardımlar ya da proje destekleri var mı?

Projelerle çalışıyoruz. Bugüne kadar 3 ÇKA projesi, 3 AB projesi 1 ulusal ajans projesi, 10 işkur projesi gerçekleştirdik. Seyhan Halk Eğitim Merkezi eğitici destekli kurslarımız da devam etmektedir

Mesleki eğitimden geçen engelli gençlerin iş yaşamında yer almaları için faaliyetleriniz oluyor mu?

El sanatları kurslarında eğitim alan gençlerimizden yaptıkları ürünleri pazarlar da satarak gelir sağlayanlar var. Kültür mantarı yetiştiriciliği kurslarımızdan sonra ailesiyle birlikte kendi atölyelerini kurarak iş hayatına atılan kursiyerlerimiz var. İşkur’a yönlendirerek  işyerlerinin engelli çalıştırma kotasından faydalanmalarını sağlamaya çalışıyoruz. 2 gencimiz bir plastik firmasında işe başladı, 3 kızımız pizzacıda çalışmaya başladı. Bir insanın hayatına dokunmak büyük mutluluk bizim mutluluğumuz giderek çoğalıyor. Bu çalışmalarımızla özel insanlarımızın toplumsal hayata ve aktif iş gücüne katılımlarını hedefliyoruz.

Bu kurslar için çok talep var mı, fazla talep olduğunda nasıl bir değerlendirmeye gidiyorsunuz?

Kurslarımız için çok talep var. Tek başına gelemeyenler servisle geliyor gelebilenlerle birlikle 50 kişi oluyor. Bazen dernek binamız yeterli olmuyor çok sıkıntı yaşıyoruz. Yeri gelmişken yöneticilerimize ve hayırseverlerimize duyurmak isterim, büyük atölyelerimizin, binamızın olmasını istiyoruz lütfen elimizden tutsunlar daha çok insanımızı birlikte hayata kazandıralım.

Kimler kurs veriyor, eğitmenlerinizi nasıl buluyorsunuz?

Eğitimcilerimiz Seyhan Halk Eğitim Merkezi’nden başarılı ve donanımlı eğitmenlerden oluşuyor.                                                                                                 

Adana'da bu yönde eğitim veren başka dernek var mı?

Zihinsel engellilerle çalışan yok diyecek kadar iddialıyız.

Giderlerinizi nasıl karşılıyorsunuz? Gelir elde etmek için neler yapıyorsunuz?

Üye aidatlarımız, bağışlarımız, ürettiğimiz ürünlerin sergi ve festivallerde sergilenmesi ile karşılanıyor.                                                             

Bundan sonraki hedefleriniz ya da yapmak istedikleriniz nelerdir?

Çocuklarımızın her insan gibi yaşama hakkının olduğu tüm sosyal olanaklardan yararlandığı, toplumsal üretime katıldığı, eğitim haklarının sağlandığı, korumalı iş yerlerinde aktif iş gücüne katılarak sigortalı çalışmalarını sağlamak ve yapılması gereken düzenlemelerle hayatlarını kolaylaştırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Hangi zihinsel engelli bireyi olan aileye sorsanız en büyük sorun ne diye, cevabı benden sonra ne olacak? Sorusu olacaktır. Anne baba gittikten sonra nasıl yaşayacaklar? Bizlerin en büyük hayali bizden sonra yaşayabilecekleri gelişmiş ülkelerdeki standartlardaki bakım evleri, üretim yapabilecekleri atölyeleri, sosyal alanları olan bir yaşam merkezi. Biz hayallerimizi gerçekleştirmek için çalışmaya aralıksız devam edeceğiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.