TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çekirdeksiz karpuz, Adana Karpuzuna rakip oluyorAnchor

Türkiye karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin karşılandığı Çukurova bölgesinde üretimine başlanan çekirdeksiz karpuz tanıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2017 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2017 13:36
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çekirdeksiz karpuz, Adana Karpuzuna rakip oluyorAnchor

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Türkiye karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20’sinin karşılandığı Çukurova bölgesinde üretimine başlanan çekirdeksiz karpuz tanıtıldı. Adana’da tarla günü düzenleyen özel firmaya ait tohum firmasının Avrupa ve Afrika Ürün Satış Müdürü Juan Sastre Ferrus, çekirdeksiz karpuzun Türkiye'de tutulduğunu söyledi.

BAYER firması tarafından Adana'nın Seyhan ilçesi Mürseloğlu Mahallesi'nde gerçekleştirilen tarla gününde konuşan BAYER sebze tohumları Nunhems Avrupa ve Afrika Ürün Satış Müdürü Juan Sastre Ferrus; ,Avrupa'daki çekirdeksiz karpuz üretiminde sağladıkları başarıyı Türkiye'de de gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ürünlerinin kalitesinin Türkiye’deki tüketicilere de göstermek istediklerini belirten Ferrus sözlerine şöyle devam etti; ‘’Biz yaklaşık 5 yıldır Türkiye’de çekirdeksiz projesi üzerinde çalışıyoruz. Amacımız Avrupa’da sağladığımız başarıyı ve kazandığımız market payını Türkiye’de sağlamaktır. Ayrıca tüketicileri bir şekilde ikna ederek ve ürünümüzün kalitesini göstermek istiyoruz.

Türkiye’de ilk defa ‘Çekirdeksiz Karpuz Tarla Günü’ düzenledik. Ana amaç, çekirdeksiz karpuzun Türkiye’deki tüketicilerin hayatını nasıl daha kolay hale getireceğini ve çekirdeksiz karpuzunda, çekirdekli karpuz gibi klasik ıslah yoluyla yüzde yüz doğal olarak üretildiğini, projenin kapsamı içerisinde, gelecekte çekirdeksiz karpuz çeşitlerinin Avrupa’da özellikle Amerika’da ulaştığı başarıyı Türkiye’ye de taşımak ve uygulamak arzusundayız.

Çekirdeksiz karpuz çalışmaları yaklaşık 25 – 30 yıl önce başladı. Meyve-sebze ıslahı çalışmalarında doğru genetiği ortaya çıkarmak uzun süreli zaman gerekir. Yaklaşık 10-12 yıl önce de İspanya’da bu projeyi başlattık. İspanya’dan sonra sırasıyla İtalya ve Türkiye’de uygulamalarımız devam etmektedir. Mevcut İspanya’daki üretimin Avrupa’da kabul görmesi yani tüketici talebinin olumlu olmasıyla çeşitlerimizde hızla artış oldu. Şimdi bu uygulamayı Türkiye’de de gerçekleştirmek arzusundayız.’’

Bayer Sebze Tohumları Tedarik Zinciri Müşterileri Yöneticisi Mehmet Haşim Çakır, Türkiye'deki önemli süper marketlerde çekirdeksiz karpuzların çeşitli markalarda satıldığını belirtti.

Türkiye’de ilk olarak siyah çekirdeksiz karpuz üretimi yaptıklarını belirten Çakır; ‘’Türkiye’de önemli süper marketler tarafından rafta çeşitli markalarla çekirdeksiz karpuzlar satılmaktadır. Yaklaşık 4-5 yıldır da ciddi bir talep olmaktadır. Ayrıca çekirdeksiz karpuz ticaretin içerisinde önemli bir yer almış durumdadır. Biz Türkiye’de ilk önce siyah çekirdeksiz karpuz uygulamasını başlattık. Bunda belli bir aşama kaydettik ve başarılı olduk. Türk tüketicisinin reaksiyonunu ölçerek bir sonuca ulaştık ve yeni çeşitlerinde bu pazarda yer bulabileceğini düşünüyoruz.’’ Dedi.

İnsanların artık kolay tüketebilecekleri karpuz çeşitlerine yöneldiklerini ifade eden Bayer Sebze Tohumları Tedarik Zinciri Müşterileri Yöneticisi Mehmet Haşim Çakır sözlerine şöyle devam ettİ;

‘’Türk tüketicisinin trendlere çok hızlı reaksiyon verdiğini görmekteyiz. Türk tüketicisi yenilik ve kolaylık arayan tüketicidir. Bunun örneklerini farklı sektörlerde de görebiliyoruz. Özellikle sebze-meyve sektöründe insanlar artık daha kolay tüketebilecekleri ve ortalama boylarda ürünleri tercih etmektedirler.

Çekirdeksiz karpuzun en önemli özelliklerinden bir tanesi de 5-7 ya da 4-6 kilogram bandında olmasıdır. Bu tüketicilere kolay kullanım sağlamaktadır. Çünkü bu tür karpuzları hem buzdolabında saklamak daha rahat oluyor, hem de 4 kişilik bir ailenin hızlı bir şekilde tüketebilmesine olanak sağlamaktadır. Biz ülkemizde de çekirdeksiz karpuzun Avrupa’daki gibi gelişeceğine inanmaktayız. Yaptığımız araştırmalarda süper marketler, ihracatçılar ve üreticilerin bizim ile aynı fikirde olduklarını gördük. Ülkemizdeki süper marketlerde çekirdeksiz karpuz çeşitlerimizi görebilirsiniz.

Bu bir trenddir ve zamanla gelişecektir. İspanya’da 10 yıl öncesi Pazar payı ile şuandaki Pazar payı aynı değildir. Çekirdeksiz karpuzun İspanya’daki Pazar payı yüzde 90’dır. Türkiye’de yaklaşık yüzde 4-4,5 civarındadır. Her yıl bunu daha da arttırmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Sektör paydaşlarının tüm ayakları ile çalışmalar yapmaktayız. Karpuz ekimi ve satışı yapılan tüm bölgelerde çalışmalarımız devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda da bu projenin ciddi ilerleyeceğine inanıyoruz.’’

Tanıtım etkinliğine katılan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir ise Adana'da yaklaşık 100-120 bin dekar alanda karpuz tarımı yapıldığını, bunun sadece yüzde 2-3'ünün çekirdeksiz karpuz üretimi olduğunu söyledi. Karademir, ‘’Dünyada üretilen 104 milyon tonluk karpuz üretim içerisinde Türkiye, Çin’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. Karpuz üretimi ile birlikte, karpuz ihracatından getiri sağlayamamaktayız. İspanya karpuz üretiminde bizden çok geride olmasına rağmen, çekirdeksiz üretiminde yüzde 90’lardadır ve Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmına bunu ihraç etmektedir. Üreticimiz özellikle ihracat potansiyeli düşünerek çekirdeksiz karpuzu üretmelidir.’’ Dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.