TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çalışarak geçen hayatlar

Maddi sıkıntılardan dolayı kimi okulunu bırakmış, kimi ise çocuklarının okuması için tarla işlerine giderek geçimlerini sağlıyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2017 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2017 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çalışarak geçen hayatlar

 BAYRAM BULUT /ÖZEL HABER

 

Adana’da havaların ısınmasıyla tarlalarda çalışan mevsimlik tarım işçileri işlerinin başlarına döndü. Tarım işiyle uğraşanların arasında en fazla kadınların olması ise dikkatlerden kaçmazken, her kadının farklı bir hikayesinin olduğu gözlendi.

 

Tarım diyarı Çukurova’da çalışan mevsimlik tarım işçisi kadınlar günlerinin 11 saatini tarlalarda çalışarak geçiriyor. Geri kalan vakitlerini ise ev işleriyle uğraşan ve var ise çocuklarına bakan kadınlar günlerini böyle bitiriyor. Yaptıkları iş o kadar meşakatli bir iş ki, çalıştıkları sürelerde sosyal hayatları hiç kalmıyor. Sofralarımıza gelen, meyve ve sebzelerin görünmez kahramanları olan bu kadınlar sabah 6’dan akşam geç saatlere kadar tarlada çalışıyorlar. Çalışmalarının karşılığını ise bu kadınlar yevmiye olarak alıyor. Tarım işçisi kadınların günlük yevmiyeleri ise 55 TL.

 

12 YILDIR ÇALIŞIYOR

Maddi imkansızlıklardan dolayı kimi okulunu terk edip gelmiş yıllardır bu tarlalarda çalışarak alın teri döküyor. Kimileri ise, çocuklarını okutabilmek için bereketli topraklarda çalışıyor. Her birinin ayrı bir hikayesi bulunuyor. Bunlardan birkaç tanesi ise Sevda Zamir, Fatma Yıldız, Ayşe Ertaş ve Güle Kaya. Ayşe Ertaş, eşi rahatsız olduğu için kendisi çalışmak zorunda olduğunu anlatıyor. Kendisinin 12 yıldan buyana tarla işinde çalıştığını vurgulayan Ertaş, çalışma şartlarının çok zor olduğunu söyledi. Daha önce eşinin çalıştığını ancak rahatsızlığının başlamasıyla kendisinin çalışmaya başladığını anlatan Ertaş, “Eşim rahatsızlandıktan sonra benim çalışmam gerekiyordu. İş aradım bulmadım. Elimden zaten başka bir iş gelmediğinden dolayı tarla işine gelmeye başladım. 12 yıl oldu. Aldığımız yevmiye emeğimizin karşılığı olmasa da mecburiyetten çalışıyoruz. Evimizi geçindirmemiz lazım.” dedi.

 

KAHVALTILARINI TARLALARDA YAPIYORLAR

Sabah kahvaltılarını bile evden getirdikleri yemeklerle tarlada yaptıklarını söyleyen tarım işçisi kadınlardan Güle Kaya ise, işlerinin zorluklar dolu olduğunu vurguladı. Sabah 06:00’da evden çıktıklarını anlatan Kaya, “ 10 yıldır tarım işinde çalışıyorum. Sabah saat 6'da evden çıkıyorum. Erken çıkmamız gerektiği için kahvaltımızı bile tarlada yapabiliyoruz. Tarla da ne iş olsa yapıyorum. Tabi ki zorlanıyorum. Seraları kaldırdıktan sonra geri de kalan demirleri toplamak çok zor bir iş. Çünkü o demirleri omuzumuz da taşıdığımız için kollarımız ağrıyor. Tarlada çalıştığımızın yanı sıra birde akşam eve gidip evimizin işini yapıyoruz. Çocuklarımıza bakıyoruz. Onca yıldır çalışmamıza rağmen kimsenin sigortası yok. Yeşil kartımızda olmasa hiçbir sağlık güvencemiz olmayacak.” diye konuştu.

 

OKULLARINI BIRAKTILAR

Sevda Zamir ve Fatma Yıldız isimli kadınlar ise, maddi imkansızlıklar nedeniyle okullarını bırakarak, gelip yıllardır tarlalarda çalışmış isimlerden sadece 2 tanesi. Okullarını ve okumayı çok seven kadınlar aradan yıllar geçmesine rağmen hala bıraktıkları okullarının hayallerini kuruyorlar. Sevda Zamir isimli tarım işçisi kadın, çok sevdiği okulunu maddi imkansızlıklar nedeniyle bırakmak zorunda kaldığını anlattı. Kendisinin 7 yıldır tarla işinde çalıştığını belirten Zamir, “Günlük 11 saat çalışıyoruz. Aldığımız yevmiye ise günlük 55 TL. Ekonomik nedenlerden ötürü kulu bırakmak zorunda kaldım. Tabi ki bir tek bende değil benim gibi çok kişi var. Sabahın 6'sından akşamın 6'sına kadar tarla da emek veriyoruz, Ancak emeğimizin karşılığı bu olmamalı. Yevmiye fiyatı biraz daha yüksek olmalı. Yaptığımız iş gerçekten ağır iş. Eve gittiğimizde zaten yorgun argın olmamıza rağmen birde ev işleriyle uğraşıyoruz. Çocuğu olanlar çocuklarına bakıyor, yemeklerini yapıyor” şeklinde konuştu.

 

EKMEK PARASI KAZANMAK ÇOK ZOR

Ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan ailesi için hayatını feda eden kadınlardan bir tanesi de Fatma Yıldız. Fatma Yıldız’da liseye başlamış ama birinci sınıfı bile bitiremeden tarla işlerinde çalışmak zorunda kalmış. Yıldız, çok zor şartlar altında çalışmalarına rağmen aldıkları yevmiyenin düşük olmasından dert yakındı. Yevmiyelerin fiyatlarının biraz daha yükseltilmesi gerektiğini aktaran Yıldız, “Burada çalışmaya başladım. Ekmek paramızı kazanmak gerçekten çok güzel ama gerçek hakkımızı almak istiyoruz. Zaten sosyal güvencesiz çalışıyoruz. Aileme destek olmak için çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.