TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Stil danışmanlığının marka ismi: Cenk Saat

Başarılı bir stil danışmanı, iyi bir editör, aynı zamanda da gurme Cenk Saat. Kendisiyle moda, tarz, stil, şıklık konularını biraz detaylı konuştuk. Yapılan yanlışlar, doğrular üzerine fikirlerini aldık. Ve anladık ki bilmediğimiz çok şey varmış. Onları da kendisi aracılığıyla öğrenmiş olduk.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2017 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2017 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Stil danışmanlığının marka ismi: Cenk Saat

Stil danışmanlığının marka ismi: Cenk Saat

 

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

Stil danışmanlığı nedir tam olarak? Kimlere ya da hangi özellikteki insanlara danışmanlık yapıyorsun?

Stil danışmanının görevi, insanlara iyi görünmeleri ve kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olmaktır. Stil danışmanı sizinle ilgili tüm bilgileri toplar; renk, vücut tipi, oranlar, kişilik, uygun aksesuarlar ve bütçe bilgisini birleştirir, içinizdeki gerçek tarzı ortaya çıkarır.

Stil Danışmanınızın sizin için yapacağı çalışmalar şunlardır:

*Renk Analizi

*Vücut Analizi

*Gardırop Düzenleme

*Alışveriş Danışmanlığı

Genel olarak giyinmeyi bilmeyen, zevk sahibi olmayan kişilerin stil danışmanına başvurduğu görülmekte, bu yüzden konuya ilgi duyan insanlar dahi gelme konusunda endişe duyuyorlar. Ayrıca sadece ünlülerin stil danışmanı olur gibi bir imaj yaratılmış. Bu iki düşüncenin de doğru solduğunu söylemek  mümkün değil tabi ki. Burada doğru soru şu: “Neden stilimi değiştirmek istiyorum?” Stil danışmanının görevi bu sorunun cevabına, kişinin karakterine, özel, profesyonel ve sosyal hayatına uygun stili bularak kişinin potansiyelini en üst seviyede gerçekleştirmesini sağlamak. Tabii ki bu süreçte vücut tipinize göre ve size uygun renklerde giyinmenin kurallarını da öğreniyorsunuz, bir stili başka türlü hayata geçiremezsiniz. Ancak örneğin bazı danışanlarım zamanla kendilerine uygun renk ve kalıpları keşfetmiş oluyor, buna rağmen kendisini en doğru şekilde yansıtacak ve işine yarayacak stili bulamıyor. İşte burada en baştaki sorunun ne kadar doğru bir soru olduğunu anlıyorsunuz.

Bu iş ne kadar yaygın? Meslek olarak, bilinçli bir şekilde stil danışmanlığı yapan çok fazla insan var mı?

Şu sıralar gözlemlediğim kadarıyla modayı çok seviyorum diyen herkes stil danışmanlığı yapabileceğini düşünüyor. Zaten bizde “modayı çok seviyorum”dan kasıt “alışverişi çok seviyorum”. Modayı seviyorum diyen 10 kişiden biri ne moda tarihi biliyor, ne bu tarihin oluşmasında yer alan ünlü tasarımcıları, ne de neden yer aldıklarını, vs. vs. Başında da söylediğim gibi zaten moda, işin belirli bir kısmını oluşturuyor. Olayın kişisel gelişimle ilgili kısmını bir kenara bırakın, farklı beden insanları giydirmek bile dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir iş değil. Dergilerde okudukları basmakalıp bilgilerle bu işi yapabileceğini düşünenler yanılıyor. Kendiniz üstünde harikalar yaratıyor olabilirsiniz ancak hiç alışık olmadığınız bir vücut üstünde çalıştığınızda bu durumu anlıyorsunuz. Bütün bunların yanı sıra bilinçli bir şekilde stil danışmanlığı yapanlar da var, ancak sayıları diğerlerine göre çok az. Sıkıntı da burada zaten. Stil danışmanı olmayanların sayısı daha yüksek olunca bu işin onların yaptığından ibaret sanılması da kaçınılmaz. Bu da işimizi yaralıyor fakat bunun birçok sektörde söz konusu durum olduğu yadsınamaz bir gerçek sanıyorum.

Stil danışmanlığı İstanbul dışında hangi şehirlerde ilgi görüyor? İş için şehir dışına çıkmanız gerekebiliyor mu?

Belli bir bölge olmadığını söyleyebilirim. Ankara’dan da müşterim var, İzmir’den de, Samsun’dan da. Birçok ilde müşterim mevcut....Tabi ki ağırlık İstanbul ancak bunun lokasyonla ilgisi olduğuna inanıyorum. Şehir dışında hizmet daha masraflı olduğundan müşterilerim hafta sonlarını ayırarak İstanbul’a gelmeyi tercih ediyorlar. Ancak kimi zaman eğitim vermek, marka ve AVM projelerinde stil danışmanı olarak yer almak amaçlı farklı şehirlere gidiyorum. Bu durumlarda danışanlarımı haberdar ediyorum. İhtiyacı olanlar için bir veya bir kaç gün daha konaklıyorum.

Türk kadınının ya da erkeğinin belirli bir tarzı var mı sizce? En çok yapılan yanlışlar nedir mesela?

Araplar ve Ruslar gösteriş, dekolte ve abartı konusunda bizim üç gömlek üstümüzdeler ama biz Avrupa kadar yalın ve sofistike çizgide de değiliz. Aslında biz arada kalmanın verdiği iki farklı temayı birlikte kullanıyoruz.Tarz sahibi olan kadınlar mutlaka var ama ne yazık ki azınlıkta... Bizim kadınlarımız genel olarak tarzdan ziyade tartışılmaz şıklar, şık olmak tarz olmak değildir. Erkeklere gelince ise ne bulursa giyiyor tarz ve stil onlara çok uzak olan şeyler(belki bir kısmı haricinde), tabi bu eskidendi, şuan baktığımda erkekler bayanları şıklık konusunda solluyor... Erkekler, kadınlardan daha bakımlı ve daha araştırmacı, modayı da iyi takip ediyorlar... Ancak belli bir tarza sahip değiller alışılmışın dışında tarzı olan kişiler hariç, çoğunluk taklit etmekte stil sahibi olan insanları veya stayling yapan insanların kombinasyonlarını... Moda ve trendler söz konusu olunca özellikle de kadınlar kendilerini çok kaptırırlar. Herkes modaya uygun giyinmek ve tabi ki de mükemmel görünmek ister. Moda için kendi tarzından vazgeçip, sadece trend kıyafetler giymeye çalışan büyük bir hataya düşüyor... Giyim hataları hepimiz yapabiliyoruz, ancak kendimize itiraf etmekte biraz zorlanıyoruz sanırım. Unutmamak gerekiyor ki, yaptığımız en ufak moda hatası görünümümüzü mahvedebilir. işte en çok yapılan hatalar;

+Yanlış Kıyafet SEçimi

+Baştan Aşağı Trend Görünmeye Çalışmak

+Yanlış İç Çamışırı Seçimi

+Çok Renkli Giyinmek

+Karışık,Farklı Desenleri Bir Arada Kullanmak

+Yanlış Aksessuar Kullanmak

+Gözü Rahatsız Eden Trend Ayrıntılar

Stil danışmanlığı gibi bir hizmeti alma şansı pek olmayanlara çok genel bir şekilde bir iki ipucu vermenizi rica etsek, ne söylersiniz?

Önce neden stilinizi değiştirmek istediğinizi düşünün. Hayatınızda nasıl bir noktadasınız? Bir değişim süreci içinde misiniz? Yeni bir iş, yeni bir pozisyon mu söz konusu? Yeni mi evlendiniz? Yoksa yeni mi boşandınız? Bu yeni hayatınızda nasıl biri olmak size güç verecek? Nasıl biri olmanız talep ediliyor? Bu sizin için uygun mu, değil mi? Kendinize sorduğunuz sorular, başka sorulara yol verecek. Bu sorular da sizi neden değişmek istediğinize ve ne yönde değişmek istediğinize götürecek sorular. Peki bunları başaracak kadını  veya erkeği aynada görüyor musunuz? İşte yeni stiliniz size o kadını ya da erkeği aynada göstermeli.

Televizyonlardaki stil programlarını destekliyor musun ya da eleştirdiğin noktaları var mı?

Aslında bir konuda destekliyorum , bir konuda eleştiriyorum... Genel olarak belli bir tarzı olan kadınlar göremiyorum, sadece şık olanlar var, ancak şıklık tarz olmak değildir... Herkes şık olabilir güzel bir kıyafetle veya özel bir tasarımla ama tarz olmak bambaşka bir olaydır... Şık olmak için biraz bigi sahibi olmak için izleyebilirler, görsel olarak. Ancak bu tür programlar şov amaçlı reyting için kullanılan amaç dışı basitleşmiş durumlardır... Bu duruma çok kızıyorum ve jüri diye çıkan insanların hiç biri profesyonel insanlar değil... Nerde şovcu nerde fenomen olmuş, bilgisi olmayan insanlar bir araya toplanmış reyting peşindeler. Camianın içerisinde olduğum için kimin ne olduğunu iyi biliyorum o yüzden hayırlısı diyorum.

Aynı zamanda bir derginin Moda ve Magazin editörüsün. Üstelik 23 yaşında editör olmuşsun. Nasıl oldu bu süreç?

Evet Ünlülerin Menejeri Olan Erhan Arı'nın Kurmuş Olduğu Arimagazin haber kanalının editörlüğünü yapıyorum...Belli bir takipçi kitlesine sahip bir insanım, insanlar bilgilerimi ve fikirlerimi oldukça benimsiyorlar sağ olsunlar. Ve moda ile güzellik konularında fazlaca sorular almaktayım, bu durumu ben alıp sosyal hesabıma taşıdım genel olarak moda ve güzellik konularına bilgilerimi paylaşıp, insanların sorularına cevap vermeye başladım. Erhan Arı benim çok sevdiğim bir arkadaşım, kendisini çok seviyorum. Bir gün kendisi beni aradı ve arimagazini kurduğunu ve bu konuda moda konusunda yazımla destek vermemi rica etti, ben de seve seve destek olacağımı söyledim. Moda yazım paylaşıldı ilk olarak daha sonra, ünlü sanatçılar hakkında haberler yapmaya başladım ve Erhan çok beğenildiğimi söyleyerek artık editörsün hayırlı olsun diyerek müjdeyi verdi. Anlık gelişen bir olaydı, bir kaç haberden sonra editör oldum. Sanırım Türkiye' de genç yaşında editör olan yok. Buda bana gurur veriyor.

Başka özelliklerin de var. Mesela gurmesin. Gurme olmak için ne yapmak gerekir? Bunun bir okulu var mıdır? İyi bir gurme iyi yemek yapmak zorunda mıdır?

Gurme, damak tadına sahip, tat alma ve tatları ayırt etme duyusu gelişmiş, iyiyi, vasatı, kötüyü, sıradan ya da sıra dışı olanı tanıyabilen kişidir. Zaman zaman “yemesini bilen” anlamına da geldiği söylenir. Gurme olabilmek uzun ve zahmetli bir yolculuktur. Buna karşılık insana sadece keyif verir. Yoksa gurme olmakla ne bir ünvan, ne de bir kazanç sağlayabilirsiniz. Aksine bu iş için elinizdeki avucunuzdakini de harcamaya hazır olmalısınız. Kendi tecrübemden söyleyeyim: Karşılığını mutlaka alacağınız bir alışveriştir bu!”. Gerçekten de gurmelik öyle basitçe açıklanabilecek ve hemen olunuverilecek bir şey değil. Gurme demek sürekli farklı ve pahalı restoranlarda yemek yiyen, kaliteli ve pahalı şaraplar içen veya çok yemek yiyen, iyi yemek yerim diyen demek de değil. Maalesef çoğu insan bunu böyle zannediyor. Bir başka yanlış bilenen de aşçıların gurme olduğu veya gurme özelliğine sahip insanların aynı zamanda bir aşçı kadar iyi yemek pişirebileceği. Asla böyle bir şey söz konusu değildir. Aşçılık bir zanaat ve sanattır. Gurmelik tamamen kişisel bir özellik, bir sıfattır.  Profesyonel olarak gurmeliği meslek olarak yapmıyorum, böyle bir özelliğim olduğu için sadece yakın çevremde restaurant, cafe , bar vs sahiblerine yardımcı olmaktayım... Yıllar önce alkolü bıraktım, alkol hariç diğer içeceklerde daha profesyonelim özellikle çay ve kahve çeşitlerinde. Gittiğim mekanlarda fikirlerimi beyan etmekten kaçınmadan yardımcı olamaya çalışıyorum ama bir meslek haline getirmeyi düşünmüyorum şuan için ... mutfağı, aşçılığı daha çok seviyorum, aşçılık ile tecrübem ve eğitimim var, yalnız belgem yok, orası sıkıntı :)

Çalıştığın ünlü isimler var mı?

Evet çalıştığım ünlüler oldu geçmişte, profesyonel olarak çalışmadım bir profesyonelin yanında başasistan olarak çalıştım... Şu an ise çalıştığım bir ünlü isim yok. Daha çok yeni single, klip çıkarmış arkadaşlara yardımcı oluyorum. Yeni imaj, tarz, stilleri konusunda, kliplerinde nasıl bir kombin yapacaklar, saç, makyaj, duruş, bakış vb konularda elimden geldiğince memnun etmeye çalışarak profesyonelliğimi ortaya koyuyorum. Sözleşmeler nedeniyle şuan çalışmış olduğum ve çalışmakta olduğum şahısların ismini veremem, inşallah başka bir röportajda.. ;)

Bu yılın modasını senden alabilir miyiz?

Geçmişle geleceğin, maskülen ile feminenin ya da kırmızıyla pembenin mücadelesinin bu sezon bir kazananı yok. Çeşitliliği kutlayan 2017 İlkbahar/Yaz sezonu farklı dönemlerde, farklı bölgelerde yaşayan birçok farklı kadın olma lüksü tanıyor.

1-) Ön Plan

Yükselen katmanlarla iddiasını katlayan, bu sezon her zamankinden yüksek sesli.

2-) Sağlam Duruş

Büyüyen kalıpların etkisiyle gittikçe genişleyen omuzlar, 2017 İlkbahar/Yaz kadınına sarsılmaz bir portre çiziyor.

3-)Popülaritesi Yüksek

Bu sezon Prada, Céline, Alexander Wang, Alexander McQueen, Giambattista Valli ve Versus Versace şovlarında iyi bir çıkış yakalayan büstiyerler, sıcak havaları kolluyor.

4-)Spor Lüksü

Spora ayrılan kısıtlı saatlerden taşan atletik parçalar, gösterişli aksesuarlarla günlük hayata karışıyor.

5-)Her Havaya Uygun

Kararsız havalara karşı temkinli kollar, bu sezon hem içerde hem dışarda.

6-)Oldies but Goldies

Işıltılı ve gösterişli sezon siluetleri, dönemsel referanslarla 80’ler ruhunu canlandırıyor.

7-)Sezonun Rengi

2017 İlkbahar/Yaz’ını pembe düşleyen tasarımcılar, naif tasarımlarıyla optimist bir sezonun habercisi.

(DEVAMI YARIN)

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.