TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sulama işçilerinin zor hayatı

Ekmek paralarını uğruna geldikleri Adana’da zor şartlar altında yaşayan sulama işçileri yılmadan çalışmalarına devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2017 17:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2017 17:40
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sulama işçilerinin zor hayatı

   

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Her yıl yaz başında Kahramanmaraş’tan Adana’nın Ceyhan İlçesi’ne gelerek tarım sulama işinde çalışan mevsimlik işçiler bu yılda ilçeye gelerek çalışmalarına başladı. Memleketlerinde iş bulamadıkları için çoluk çocuklarına bakabilmek uğrana yollara düşen mevsimlik sulama işçileri ellerinde kazma küreklerle işlerini yapmaya çalışıyor. Tarlaların dönümünü 6 ila 8 TL arasındaki bir rakamla sulayan sulama işçileri kalacak yer sıkıntısı da çekiyor. Otoparklarda ve benzeri yerlerde yataklarını sererek kalan sulama işçileri küçük tüp üzerinde yanlarında getirdikleri tencere ve tabakları kullanarak yemeklerini yapıp besleniyor. Suma işçilerinin banyo gibi zorunlu ihtiyaçları ise kısıtlı imkanlar nedeni ile güçlükle gerçekleşiyor.

 

İŞLERİNE OLUMSUZ YANSIMALAR OLDU

Suma işinin de teknolojiyle geliştiğini ve bu nedenle kendilerinin artık eskisi gibi iş bulamadıklarını anlatan sulama işçileri, durumlarının iç açıcı olmadığını savundu. Suriyeli mültecilerin de işlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan sulama işçilerinden Durdu Kır, düşük ücretle çalıştırılan Suriyeli işçilerden kaynaklı kendilerinin iş bulmaktan zorlandıklarını dile getirdi. Kır, “ Çocuklarımıza bakmaya geldik ama iş yok” dedi.

 

NE BULURSAK SULUYORUZ

Sulama işçilerinden Arcem Güneş ise iş bulamadığı için memleketlerinden Çukurova’ya geldiklerini, burada otopark ve sokaklara yatarak yaşam mücadelesi verdiklerini öne sürdü. Güneş, ellerinde kürekleriyle her gün iş aradıklarını anlatarak, “Ne bulursak o küreklerimizle suluyoruz. Bir dönümünü 6 ila 8 TL'ye suluyoruz. Ama iş yok. Bir aydır, buradayız. Çoluk çocuğumuza bakmak için yollara düştük.  Mecburiyetten buraya geliyoruz. Ailemize ekmek götürmek için buradayız. 40 -50 kişi geldik. Maraş'ta iş yok, bazen yevmiyelik işlere gidiyoruz. Eğer o işte varsa. Bak dışarıda yerde yatıyoruz. Bir sürü insan var o şekilde. Şimdi nasıl eve gideceğimizin düşüncesi içerisindeyiz. ” diye konuştu.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.