TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğle saatlerinde dışarı çıkmayın

Adana Tabip Odası Başkanı Ökten, son günlerde etkili olan bunaltıcı sıcaklar hakkında uyarılarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2017 17:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2017 17:49
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Öğle saatlerinde dışarı çıkmayın

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Haziran ayının sonuna yaklaştığımız şu günlerde, Libya üzerinden gelen çöl sıcakları ülkemizi etkisi altına aldı. Uzmanlar, yapılan tahminlere göre son 30 yılın en sıcak yazının yaşanacağı belirtiyor. Uzmanlar sıcak havada dışarı çıkılmaması ve bol su tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Yaz döneminde boğulmaların da arttığına vurgu yapan uzmanlar, tedbirli olunması gerektiğini belirtiyor. 

Bunaltıcı sıcakların sağlık açısından oluşturduğu tehlikeler hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtiyor.

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, bunaltıcı sıcakların başlaması ile vatandaşların sağlığını korumaları için daha duyarlı olması gerektiğini belirtti. Özellikle tansiyon, kalp ve akciğer hastalarının sıcaklardan daha fazla etkilendiğine dikkat çeken Ökten, ‘’Aşırı sıcaklar başladı. Son günlerde yaşanan bunaltıcı sıcaklar en fazla çocuklar, yaşlılar ve hastaları etkilemektedir. Bu konuda çok duyarlı olalım.’’ Dedi.

Aşırı terleme sonucu vücuttaki su kaybının telafi edilmesi gerektiğine de değinen Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten sözlerini şöyle sürsürdü:

‘’Son bir hafta öncesine kadar havalar gayet normal seyrediyordu. Ancak, son günlerde aşırı sıcaklar ile karşı karşıya kaldık. Özellikle hem Avrupa, hem de ülkemiz son günlerde Libya üzerinden gelen çöl sıcaklarının etkisi altına girdi ve sıcakların daha da artacağı hatta son 30 yılın en sıcak yaz mevsiminin yaşanacağını belirtmektedirler.

ÖĞLE SAATLERİNDE DIŞARI ÇIKMAYIN

Normalde yaz ayları bölgemiz için çok sıcak geçer. Sıcaklar ile beraber, nem oranı da yüksek olur. Kavurucu sıcaklar özellikle tansiyon, akciğer ve kalp hastalarını oldukça olumsuz etkiler. Bu hastalar sıcakların çok yüksek olduğu öğlen saatleri yani 10:00 ile 16:00 arası dışarı çıkmamalı, güneş altında kalmamalıdır.

Malum yaz aylarında sıcak havalarda, aşırı terleme ile birlikte vücudumuzda elektrolit ve su kaybı meydana gelir. Bu gibi dönemlerde su tüketimine dikkat etmeliyiz. Günde en az 3-4 litre su tüketilmelidir.

ÇOCUK VE YAŞLILAR DİKKAT!

Sıcaklar çocuk, yaşlı ve hasta vatandaşlarımızı çok etkilemektedir. Bunlar öğlen saatlerinde dışarı çıkmamalıdır. Özellikle küçük çocukların beslenme ve sıvı almasına dikkat edilmelidir. Güneşin zararlı etkenlerinden korunmaları gerekir.

Sıcaklar diyabetik hastaları da çok etkilemektedir. Diyabetik hastalar, aşırı sıcak havaların yaşandığı yaz aylarında ilaçlarını hiç aksatmamalı, düzenli kullanmalıdırlar.

Spor yapanlar da dışarıda değil de kapalı spor salonlarında çalışmaları daha iyi olur. Çünkü dışarıda yapılacak sporlarda hem aşırı ısınma hem de aşırı terleme olur.

EBEVEYNLERE DİKKAT!

Aşırı sıcakların başladığı son günlerde özellikle Adana’da kanalet ve baraj gölünde vatandaşlarımızın yüzdüklerini görmekteyiz. Özellikle çocukların daha fazla bu tür yerlerde serinleme amaçlı girdiklerini görmekteyiz. Malum geçtiğimiz yıllarda bu tür yerlerde birçok boğulma vakası ile karşı karşıya kaldık. Burada ebeveynlere büyük iş düşmektedirler. Anne babaların çocuklarına dikkat etmesi gerekir. Kent merkezinde geçen kanaletlere girmemeleri konusunda uyarılarda bulunup takip etmelidirler.

Belediye ve diğer resmi kurumların havuzları kentimizde mevcuttur. Vatandaşlarımız havuzlarda hem yüzme eğitimi alıp, hem de serinleyebilirler. Yüzme havuzları daha sağlıklıdır. Ayrıca, ebeveynlerin de kontrol altındaki bu havuzlarda güvenlik konusunda endişeleri kalmaz.

BALIKLAMA ATLAYIŞ TEHLİKELİ

Yaz mevsimi nedeniyle insanlar, serinlemek için denize, göle veya havuzlara gider. Ancak bu gibi yerlerde en büyük tehlike halk arasında 'balıklama atlayış’ olarak bilinen yüksekten atlamadır. Kanal, deniz ve derinliği olmayan sulara yüksekten atlamak büyük bir risk oluşturur. Suya atlarken yapılan bir hata boyun kemiğinin kırılmasına, ardından da omurilik yaralanmasına yani büyük travmalara neden olabilir.

Bu travma vakaları ile aşırı sıcakların olduğu yaz döneminde daha fazla karşılaşmaktayız. Özellikle boyun kırıkları meydana gelmektedir. En fazla da genç vatandaşlarımızın vakaları olmaktadır. Çünkü gençler yüksekten suya atlamayı daha fazla yapmaktadırlar. Bu konuya çok dikkat etmeliyiz. Böyle bir durumda geri kalan yaşamımızı felç olarak geçirebiliriz. Özellikle sığ sularda yüksekten atlama çok tehlikelidir. Adana’da en fazla kent merkezinden geçen kanallarda yüksekten atlama nedeniyle çok vaka meydana gelir. Atlanmaması gerekmektedir.

BOĞULMALARA DİKKAT ETMELİYİZ

Adana’da sıcaktan bunalan insanlar, şehrin ortasından geçen DSİ'ye ait sulama kanallarının yanı sıra yine Seyhan Nehri, Baraj Gölü ve sulama kanallarını serinlemek için kullanıyor. Çocuklar ve gençler, bilinçsizce kullandıkları bu alanlarda çoğu zaman boğularak hayatlarını kaybediyor.

Denizde bilinçsizce açılmak çok tehlikelidir. Kıyıdan uzaklaşmamak gerekir. Güvenli bölgeler tercih edilmeli. Eğer yüzme bilmiyorsanız, yanınızda iyi yüzme bilen birinin yanında yüzülmelidir. Çocuklara mutlaka kolluk takılmalıdır.’’

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.