TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sahte vekalet çetesine dikkat!

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar uyardı:

Haber Giriş Tarihi: 29.06.2017 18:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.06.2017 18:32
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sahte vekalet çetesine dikkat!

Sahte vekalet çetesine dikkat!

 

Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar’la emlakçılık sektörünün yaşadığı sıkıntıları konuştuk. Emlakçıları, vekâletle iş yaparken dikkatli olmaya çağıran Uçar, düzenlenen vekâletin, alındığı noterden mutlaka sorgulanmasını istedi. Uçar, Adana’da konut kiraların yüksekliği konusuna da değindi.  İmar sorunu, alt yapı sorunu, kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm konuları üzerinde de görüşlerini açıklayan Uçar, gayrimenkul konusunda merak ettiğiniz tüm konulara açıklık getirdi.

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

‘SAHTE VEKALET ÇETESİ TEKRAR İŞBAŞINDA’

Ev almak, satmak veya kiralamak isteyen aracılar vekâletle iş yürütüyor. Bu işin bir de çetesi olduğu son günlerde gündeme düşen haberler arasında. Emlakçıların da zaman zaman bu durumdan mağdur olduğunu görüyoruz. Sahte vekâletle iş yapan dolandırıcılara nasıl mani olunabilir?

Sahte vekâletten son zamanlarda emlakçı arkadaşlarımız da mağdur olmakta.  Özellikle emlakçı arkadaşlarımızı arayarak, sahte vekâletle başkasının mallarını satmak isteyen çete tekrardan iş başında. Burada hem emlakçı esnaf hem vatandaş mağdur oluyor. Emlakçı arkadaşımızın hiçbir suçu yokken sorgulanıyor, hapse girebiliyor. Emlakçı arkadaşlarımız bu konuda çok dikkatli davranmalı. Mümkün olduğunca vekâletle iş yaparken çok  dikkat edilmeli. Ayrıca, kiralamalarda da yine böyle sıkıntılar yaşanıyor. Mutlaka, burada da vekâlet varsa dikkat etsinler. Ev sahibiyim diyerek kiralama yapmak isteyenler de mutlaka sorgulanmalı. Ev sahibi olduğundan emin olunmalı. Vekâletin doğruluğu, böyle bir vekâlet var mı yok mu diye noterden mutlaka sorgulanmalı. Gerçekten zor bir dönemden geçiliyor. Ortalıkta oldukça fazla sahtekâr türemiş durumda. Mağdur olmamak için çok dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü; Biz insanların paralarını yöneten kişileriz. Parayı, belki evladına teslim etmiyorlar, bizlere teslim ediyorlar. Birikimleri vardır, kiralık ev tutup veya satın alacaklardır. Bu konuda çok hassas olunması gerekiyor. Emniyet güçlerinin kendilerine gelen her ihbarı değerlendirdiğinden eminim. Buradan, çok hassas davrandıklarını bildiğimiz emniyet güçlerimize de teşekkür ediyorum.

‘KAYIT DIŞI GÜNÜBİRLİK KİRALAMA YAPANA 5 BİN LİRA CEZA’

Son zamanda moda olan evlerinin tamamını veya bir odasını günübirlik kiralama revaçta. Sosyal medyada da sıkça reklamlarına rastlanmakta. Bunlar denetim altına alınabiliyor mu?

Günübirlik kiralıklar da bir başka sorun. Bu konuyu, Türkiye geneli bütün oda başkanlarımız da dile getiriyor. Günübirlik kiralama sisteminde kayıt dışı kiralamalar yoğun olduğundan vergi dahil bir çok kalemde devletimizin kaybı oluyor. Günübirlik kiralamada; Terörist midir, başka bir şey mi yapıyor, yasa dışı işler mi yapıyor, bilinmiyor. Çünkü kayıt altına alınmıyordu. Ama, son çıkan ceza kanununa göre kayıt dışı yapılan kiralamalara cezaların getirilmesi isabetli oldu. Günübirlik kiralama reklamları bile azaldı. Az da olsa denetim altına alınmaya başlandı. İleriki dönemde bu denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Evlerini pansiyon gibi kayıt altına almadan kiraya verenlere 5 bin lira para cezası da verilebilecek. Günübirlik kiralama yapanların kimlik bilgileri, otellerde olduğu gibi en yakın karakola bildirilmesi gerekiyor.  Bu da hepimizin olduğu gibi özellikle biz emlakçıların rahatsız olduğu bir konuydu. Oda olarak bu işi takip ederek denetimlerin artırılmasını sağlama yönünde çalışmalarımız sürecek.

‘EMLAKÇILIK YASASI SEKTÖRÜ DENETİM ALTINA ALACAK’

Üzerinde çalıştığınız Emlakçılık Yasası konusu ne durumda? Yasa TBMM’den çıkacak mı?

En büyük sıkıntı sektörümüzün bir yasasının olmamasıydı. Emlakçıların uymak zorunda olduğu bir yasa olsa birçok sorunun önüne geçilebilir. Çıkacak yasa ile emlakçılar da denetim altına alınabilecek. Emlak Yasası, bizim uzun yıllar uğraş verdiğimiz bir konu. Emlakçılar Yasası’nın çıkarılması için Adana Emlakçılar Odası olarak, diğer illerin oda başkanları ile birlikte bakanlık nezdinde çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu konudaki en büyük sıkıntımız da, sona doğru gelmiş olmamıza rağmen, ülke olarak çeşitli badireler yaşamamız oldu. 15 Temmuz Kalkışması başta olmak üzere ülkemizin her yerinde yaşanan terör olayları, son olarak İstanbul’da gencecik polislerimizin katledilmesi yasa ile ilgili bürokrasideki görüşmelerimizi geriye attı. Öncelik vatan olduğu için, bizim randevularımızı da etkiledi. Emlak Yasası ile ilgili çalışmalarımıza ara verdiğimiz yerden yeniden başlayacağız. 2017 yılında Emlak Yasası’nın çıkmış olacağını düşünüyorum.

‘EMLAKÇILAR, YAPTIĞI İŞTEN DİREKT SORUMLU OLACAK’

Emlakçılık Yasası’nın içeriği hakkında bilgi verir misiniz?

Yasa çıktığında işini iyi yapan ve yanlış yapan ayrılmış olacak. Yasa, çok ciddi yaptırımlar içeriyor. Çıkacak yasaya göre emlakçılık yapacakların en az 2 yıllık Emlak Yüksek Yönetimi’ni okuması veya 4 yıllık üniversite bitirmiş olması gerekiyor. İlkokul, ortaokul veya lise mezunu olanlar emlakçılık yapamayacak. Kaçak iş yapan emlakçılara çok ciddi para ve hapis cezaları var. Emlakçılar, yaptığı işten direkt sorumlu tutulacak. İşini doğru-dürüst yapmayan emlakçı bu cezaları ödeyecek. Şu anda oda ve maliyeye kayıtlı olan emlakçılar bir kereye mahsus olmak şartıyla işlerine devam edebilecek. Dört yıllık üniversite mezunu olsa bile, 3 ay teorik ve 3 ay pratik staja tabii tutulacak. Teorik eğitimi oda olarak biz vereceğiz. Pratiği de odamıza kayıtlı emlakçıların yanında yapacaklar. Emlak şirketlerinde de imza yetkisi olan arkadaşımız bu haklardan faydalanacak. Bu şirketler de yasadan sonra açıldıysa veya yeni bir şube açacaksa yasaya göre lisanslı emlakçı çalıştırmak zorunda olacak.

‘DÖVİZİ BOZDURUP, GAYRİMENKULE YATIRIM YAPIN’

Doların yükselmesi ve bankaların konut kredilerini düşürmesi emlakçılara nasıl yansıdı? Adana’da kiraların artmasını neye bağlıyorsunuz?

Adana’da kiralar ciddi olarak arttı. Yoğun gelen göç, özellikle Suriyelilerin gelmesi, memurların tayin dönemlerinde gelmesi, öğrencilerin gelmesi ciddi anlamda kira fiyatlarını artırdı. İnsanların alım gücü de sıkıntılı olduğundan, gayrimenkul satın alamayan mecburen kiralama yöntemini seçiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine bankaların konut kredilerinde, faiz oranlarını düşürmesiyle de emlakçı sektöründe ciddi hareketlenme yaşandı. Bizim açımızdan yerinde bir çağrı oldu. Piyasaya oldukça hareketlilik getirdi. Ancak, dolardaki artış yeniden piyasayı durgunlaştırsa da, vatandaşlara ‘dolarınızı bozdurun gayrimenkule yatırın’ çağrısı yapıyoruz. Gayrimenkul, her zaman için en iyi yatırım aracıdır. Yapılan hiçbir konut boş kalmaz. Bütün konutlar bir şekilde alıcı veya kiracı bulur. Boş kalan konut görmedim. Dövizde  risk vardır ama gayrimenkulde her zaman kazanırsınız. Hiçbir zaman yatırımınızın değeri düşmez, Prim yapar, değer kazanır. Dövizinizi bozdurup gayrimenkul alın diyoruz.

‘ORTA SINIFIN EV ALMASI ZORLAŞTI’

Adana’daki konut kiraları ve gayrimenkul fiyatları Türkiye ortalamasının neresinde?

Adana’daki konut fiyatlarını değerlendirirken Türkiye ortalamasına bakacak olursak rakamların yüksek olduğunu söyleyebilirim. Yani, eskiye göre kıyaslıyoruz, ama artık eski Adana yok. İmarın kapalı olması ayrı bir sıkıntı. Adana’da konut yapılacak yer sıkıntısı da var. Sarıçam’da biraz hareketlilik oldu ama orada da şuan imar kapalı durumda.  İmarın kapalı olmasıyla birlikte inşaat maliyetlerinin yükselmesi de sektörü olumsuz etkiliyor. Konut yapılacak alan ise çok kısıtlı. Olan yerlerde çok ciddi yüksek rakamlı oranlar havada uçuşuyor. Arsa sahiplerinin istediği oranlar, kat karşılığı yüzde 60-70’leri bulmuş durumda. Bu da fiyatlara yansıyor. Bu sebeplerle de Adana’da konut fiyatları İstanbul, Ankara ve Bursa ile yarışır duruma geldi. Adana, orta sınıfın ev alabileceği yerdi. Şu anda orta sınıf vatandaşın bile ev alması bir hayli zorlaştı. Bunun da en büyük etkeni, imarın kapalı olması, maliyetlerin çok yüksek olması. Belediyelerin imarı açması gerekir. Kabasakal ve Şambayat bölgesinin imara açılması gerekir. O bölgede tarıma elverişli olmayan alanlar çok.

‘YERİNDE DÖNÜŞÜM, ŞEHİR MERKEZİNDEN BAŞLAMALI’

Adana’nın birçok noktasında kentsel dönüşüm altında yeni yerleşim yerleri oluşturuluyor. Bu yapılırken izlenen yöntem sizce doğru mu?

Kentsel dönüşümden çok yerinde dönüşüm yapılmalı. Bu vesile ile tarımsal araziler korunurken daha yaşanır konutlar yapılabilir. Varoşlarda 50 metrekare arsa üzerinde 3-4 hane var. Bu bölgelerde dönüşüm yapılırken sıkıntılar yaşanıyor. Buna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el atmalı. Belediye ve müteahhitlerle de işbirliği yapılarak bu sorun çözülebilir. Yerinde dönüşüm şekliyle insanların nefes alabileceği konutların yapılması gerekiyor. Bu da, o bölgeye artı değer katar. Yerinde dönüşüm şehir merkezinden başlayarak yapılmalı.

‘ALTYAPI ÇÖZÜLMEDEN YERİNDE DÖNÜŞÜM YAPILMAMALI’

Kentsel veya yerinde dönüşümün başarılı olması için neler yapılabilir?

Alt yapı belediyenin görevi ama, özellikle Şambayat’ta yapılan kentsel dönüşüm, aslında kentsel dönüşüm de değil. Yerinde dönüşüm. Apartmanlar yenilendi. Burada şöyle bir sıkıntı ortaya çıkıyor. Önceki yerleşim alanında 12 daire varken, 24 daireye çıkıyor. Alt yapı aynı. kanalizasyon aynı, yol aynı. 12 kişi otoparkta yer bulamazken, 24 dairenin sıkıntısı had safhaya yükselmiş oluyor. Ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bölgede yaşayan insan sayısı arttığı için alt yapı sorunu çözülmeden yerinde dönüşüm yapılmamalı. Yerel yönetimler buna dikkat etmeli. Mesela Sarıçam’da apartmanlar yapılıyor ama altyapı sorunu halledilmemiş. Yolları bile yok. Önce altyapı yapılmalı, sonra binalar dikilmeli. Yerel yönetimler yeni yerleşim alanlarında öncelikle altyapı hizmeti vermeli. Sadece Seyhan gelişmesin. Biz istiyoruz ki, Sarıçam da, Yüreğir de gelişsin. Oralarda da güzel konutlar yapılsın. Altyapıda sıkıntı var, sokak lambalarında sıkıntı var. Evlerde oturum başladı ama ulaşım sıkıntısı var. Bütün bunlar konutlar yapılmadan bu sıkıntılar ortadan kaldırılmalı.

‘SİNANPAŞA, ADANA’NIN EN GÜZEL YERLERİNDEN BİRİ’

Sinanpaşa Mahallesi’ndeki yerinde dönüşüm projesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Aslında orası dönüşemedi. Yıllardır ciddi sorunlardan birisi bu. Şimdiye kadar çoktan yapılması gerekirdi. Sinanpaşa’da yaşayan halk bize de gelip, buranın ne olacağını soruyorlar. Biz de Büyükşehir Belediyesi’ne gönderiyoruz. Aslında çoktan anlaşılması gerekirdi. Yanılmıyorsam, proje başlayalı 10-11 yıl oldu. Ama şu ana kadar önemli bir şey yapılmadı. Daha önce Sinanpaşa için çok ciddi çalışmalar yapılıyordu. Nedense ara verildi. Orada yaşayan insanlar gerçekten mağdur. Evini satan gitti, yıkılan yıkıldı. Yıkılmayanlara ise birileri gelip işgal etti. Orada yaşayan insanların can ve mal güvenliği de sıkıntıda. Sinanpaşa, şehir merkezine yakınlığıyla Adana’nın en güzel yerlerinden biri.

‘AVM YERİNE İNSANLARIN NEFES ALABİLECEĞİ PARK YAPILMALI’

5 Ocak Fatih Terim Stadı’nın yıkılarak yerine AVM yapılması planlanıyor diye haberler çıkıyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

AVM yapılmasına şiddetle karşı çıkıyorum. Yerine kent meydanı yapılabilir. Oraya, neden insanların nefes alabileceği, mesela Amerika’nın ünlü Central Park’ı gibi bir yer yapılmıyor? Yurt dışına gittiğimizde görüyoruz, çok büyük parklar var. İnsanlar gidip özgürce oturabiliyor. AVM yerine, özellikle gençlerin zaman geçirebileceği, kötü alışkanlıklardan uzaklaşabileceği mekânlar da yapılabilir. Çocukların enerjilerini iyi şeylerde harcayabilecekleri alanlar da oluşturulabilir. Mesela, Adana’da bir kongre merkezi yok. O parkın içerisine bir kongre merkezi de yapılabilir. Gençlik merkezleri de yapılabilir. Ama, bu kesinlikle AVM olmamalı. Adana’da zaten çok sayıda AVM var.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.