TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıcaklar sağlığınızı bozmasın

Sıcak yaz günleri başladı. Özellikle kavurucu sıcakların başlaması, beraberinde önemli gıda sorunlarını da beraberinde getirir.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2017 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2017 17:47
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sıcaklar sağlığınızı bozmasın

Sıcaklar sağlığınızı bozmasın

 

(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Sıcak yaz günleri başladı. Özellikle kavurucu sıcakların başlaması, beraberinde önemli gıda sorunlarını da beraberinde getirir. Yaz sıcaklıklarında gıda kaynaklı sağlık sorunlarının yaşanmaması için uyarıda bulunan uzmanlar, özellikle gıda zehirlenmelerinin en sık yaşandığı yaz aylarında sağlıklı beslenme konusunda dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, yaz mevsiminin başlaması ile birlikte, gıdaların daha erken bozulabileceğinin altını çizerek, vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Özellikle yaz aylarında açıkta gıda satışının ciddi sorunlara yol açabileceğine değinen Alparslan, ‘’ Genelde gıdaların uygun muhafaza ve sıcaklık ortamında tüketime arz edilmesi kuralı bir yana özellikle yaz aylarında açıkta gıda satışı ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu konuda en çok riski ise semt pazarlarında görmekteyiz.‘’ dedi.

Gıdaların alınması ve korunması hakkında uyarılarda da bulunan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, tüketicilere şu uyarılarda bulundu;

‘’Tükettiğimiz gıda çeşitleri birçok nedene bağlı olarak mevsimine göre değişiklik gösterir. Bu nedenlerden bazıları gıda maddelerinin edinimi ile ilgili olanakların farklılaşması ve alışkanlıklar ise bir diğer önemli nedeni çoğunlukla göz önünde bulundurulmayan metabolizma ve vücudun ihtiyaç duyduğu besin çeşitleri ile ilgili nedenlerdir.

Vücudumuzun sağlığını koruması ve devam ettirebilmesi, bu etkenler nedeniyle maruz kaldığı kayıpların telafisi ile mümkün olabilmektedir. Yazın sıcaklarında vücudumuzun sıvı ve elektrolit (mineral) kaybını telafi etmemiz gerekir. Terlemeye bağlı olarak su, tuz ve diğer mineral kayıplarının yerine konmasını sağlayacak şekilde gıda seçimini yapmamız doğru olur. Ayrıca vitamin ve protein ağırlıklı yiyecekler enerji kaynağı karbonhidrat ve yağlara oranla tercih edilmelidir.

Bunların yanı sıra gıda güvenliği boyutuyla, yani gıdaların bozulmaması ve dolayısıyla sağlığımızı riske atmamamız için dikkat etmemiz gereken bazı hususlara değinecek olursak;

AÇIKTA SATILAN ÜRÜNLERE DİKKAT!

Genelde gıdaların uygun muhafaza ve sıcaklık ortamında tüketime arz edilmesi kuralı bir yana özellikle yaz aylarında açıkta gıda satışı ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Bu konuda en çok riski ise semt pazarlarında görmekteyiz. Buralarda uygun olmayan şartlarda baharat, yufka, kuru meyve ve sebzeler, peynir, lor gibi süt ürünleri, yumurta ve hatta balık satıldığını biliyoruz. Kapalı dolaplarda ve soğutuculu dolapta muhafaza edilmesi gereken bu tür ürünler sıcakta çok çabuk bozulmakta, baharat, kuru meyve gibi ürünler ise toza, toprağa, sinek-böcek gibi kirletici unsurlara maruz kalmakta ve dolayısıyla tüketen kişide çeşitli hastalıklara sebep olabilmektedir.

Bu durumda Semt Pazarlarından yaş sebze ve meyve dışında herhangi bir gıda maddesinin alınmaması ve tüketilmemesi şeklindeki uyarımızı yapmayı görev biliyoruz. Semt pazarlarının bu açıdan tahkim edilmesi ve bu tür ürünlerin uygun şartlarda satışını sağlayacak düzenlemeler elbette yapılabilir ve yapılmalıdır. Pazar yerlerindeki ürün çeşitliliğinin devamından yanayız.

ERKEN BOZULAN ÜRÜNLER ALIŞVERİŞİN SONUNDA ALINMALI

Yaz aylarında market alışverişinde soğukta muhafaza edilmesi gereken, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yaş pasta vb ürünlerinin markette uygun sıcaklıkta sergilendiğine dikkat edilmeli ve bu tür ürünler alışverişin sonunda alınmalı ve en kısa sürede buzdolabına konmalıdır.

ET, BALIK, TAVUK BUZDOLABINDA İKİ GÜN BULUNDURULABİLİR

Bilindiği gibi bazı ürünler dondurularak bazıları ise soğutularak korunmalıdır. Kısa sürede tüketilecek olan et, balık, tavuk gibi ürünler normal buzdolabı ortamında 1-2 gün bulundurulabilir. Ancak bu ürünler daha uzun süre tüketilmeyecek ise tercihen birer defalık kullanım miktarı kadar porsiyon haline getirilip dondurulmalıdır. Dondurulmuş olan bu ürünler kullanılacağında önce buzdolabının normal ortamına alınarak kısmen çözündürülmeli daha sonra kullanılmalıdır.

DONDURMAYA DİKKAT EDİN

Dondurma özellikle çocukların severek tükettiği ve oldukça besleyici içeriğe sahip bir gıdadır. Ancak dondurmanın bizler için besleyici olduğu kadar mikroorganizmalar için de besleyici olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle dondurma alırken uygun şartlarda üretilmiş, depolanmış ve satışa sunulmakta olduğuna dikkat edilmesi önemlidir. Bilinen yerlerden alınması, seyyar satılan veya nerede üretildiği belli olmayan ürünlerin tüketilmemesine dikkat edilmesi gerekir.

Ayrıca son zamanlarda dondurma benzeri ürünleri piyasada görebilmekteyiz. İçeriği bakımından dondurma kadar besleyici olmayan ancak dondurma yerine tüketilebilen bu ürünlerin tercih edilirken bu noktaya dikkat edilmesi tüketici yanılgısına uğranılmaması bakımından önemlidir.

MEYVE SUYU

Yaz sıcaklarında diğer mevsimlere göre özellikle sıvı alımını arttırmalıyız. Yukarıda belirtmeye çalıştığımız gibi mevsimsel olarak farklı besin ihtiyacımız söz konusu olabilmektedir. Vitamin, mineral yönden zengin ürünlerin tüketimi bu bakımdan yaz aylarında daha da önem kazanmaktadır.

Vücutta su-elektrolit dengesinin korunması, sıcak etkisi ile oluşan yorgunluk hissine karşı daha dinç kalabilmenin beslenme tarzı ile ilgili olduğu bilinmektedir. Meyve suyu ürün olarak bu ihtiyacı karşılayacak başlıca ürünlerdendir.

Dondurma için bahsettiğimiz “benzeri ürünler” konusu meyve suları için de geçerlidir. Yani piyasadan meyve suyu olarak aldığımız her ürünün meyve suyu olmadığı bilinmelidir. Meyve suyu olarak aldığımız ürünler karşımıza; meyve nektarı, meyveli içecek ve meyve aromalı içecek olarak çıkmaktadır. Bu ürünlerin arasındaki fark ise içerdikleri meyve miktarı ile ilgilidir. Meyve suları, %100 meyveden veya meyve konsantresinden elde edilirken diğer ürünlerde meyve miktarı değişmekle beraber aromalı içecekler su, aroma ve diğer bileşenlerin karışımı ile elde edilen ve gazlı veya gazsız içecek olarak piyasaya sürülen içeceklerdir. Bu ayrımın birçok tüketici tarafından yapılamadığını gözlemekteyiz.’’

                                   

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.