TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İneklerin süt verimi yüzde 50 arttı

Hava sıcaklıklarının rekor derecelere yükseldiği Adana’da, durumdan insanlar kadar hayvanlarda olumsuz etkileniyor. Hayvanları üzerindeki sıcaklık etkisini en aza düşürme çabasından olan hayvan besicileri çözümü dev vantilatörler ve duş sisteminde buldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2017 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2017 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İneklerin süt verimi yüzde 50 arttı

BAYRAM BULUT

ADANA (İLKHABER)-Hava sıcaklıklarının rekor derecelere yükseldiği Adana’da, durumdan insanlar kadar hayvanlarda olumsuz etkileniyor. Hayvanları üzerindeki sıcaklık etkisini en aza düşürme çabasından olan hayvan besicileri çözümü dev vantilatörler ve duş sisteminde buldu.

Adana’nın merkez Sarıçam İlçesi’nde bulunan Ali Baba Çiftliği isimli bir süt üretim merkezinde bulunan inekler bunaltıcı hava sıcaklığından etkilenmeye başlayınca işletme sahipleri çözüm arayışına girdi. Ardından çözüm dev vantilatörler ve duş sisteminde bulundu. İşletme sahipleri hemen düğmeye basarak gerekli sistemi kurdurdu. Yapılan bu sistemle ineklerin süt verimlerinde de artış yandığı öğrenildi. Kurulan sistemle duşlama yapıldıktan sonra dev vantilatörlerle devreye giriyor ve buharlama yöntemiyle hayvanlar serinletiliyor.

AŞIRI SICAKTA YEM TÜKTİMİ AZALIYOR

Konuyla ilgili bilgiler aldığımız Veteriner Hekim Umut Taşçı, bu yöntemi kullanarak hayvanların sıcak havalarda serinlemesini sağladıklarını söyledi. Daha önce sisleme yöntemi kullandıklarını dile getiren Taşçı ancak sisleme sistemin nem oranını arttırdığını fark ettiklerini bu nedenle bu sisteme dönüş yaptıklarını hatırlattı. Çiftlikte yaklaşık bin 400 hayvanın bulunduğunu anlatan Taşçı, aşırı sıcaklarda yem tüketim miktarlarının düştüğünü belirterek, “Hayvanların yaşam verimliliği için gerekli enerjiyi tüketmeleri için yem yemeleri gerekiyor. Bu sıcaklıklarda yem tüketimi ise fazla miktarda düşüyor. Bunun önüne geçebilmek için serinletme sistemlerini kullanıyoruz. Daha önceden sisleme yöntemini kullanıyorduk ama Adana'da sisleme yöntemi nem oranını artırıyordu o da hayvanlardaki istenen etkiyi sağlamıyordu. Şimdiki sistem ise, bir dakika duşlama yapıyor ve ardından 5 dakika boyunca fanlar çalışıyor. Buharlaşma yöntemiyle hayvanları serinletiyoruz. Hayvanın vücut sıcaklığını kullanarak su buharlaşıyor ve hayvan serinliyor.” dedi.

SÜT VERİMİ AZALIR

 

Hayvanların 27 derece sıcaklıktan sonra strese girdiklerini savunan Taşçı, bu sistemle ineklerin süt verimliliğinin de arttığını söyledi.  Strese giren hayvanın süt miktarında düşüş yaşandığını da belirten Taşçı, “Hayvanlar 27 dereceden sonra sıcaklık stresine giriyorlar. Bu da hem süt hem döl veriminde negatif etkilere sebep oluyor. Bunlara önlem alabilmek için bu sistemleri kullanıyoruz. İşletmemizde bu sistemler yokken geçen sene sıcaklık stresine bağlı olarak hayvan başına 4-5 litre kadar kayıp oldu. Bu kayıplar olmayınca hayvan başına 9-10 litrelere kadar süt verimi sağlandı. Yani süt veriminde neredeyse yüzde 50 kadar etkisi oluyor. Döl veriminde de hayvanların gebe kaldıktan sonraki ilk sürecinde sıcaklık stresine bağlı büyük kayıplar oluyor. Bunlar yüzde 20-25'lere kadar çıkabiliyor. Bu sistemleri kullanarak bunları yüzde 5-10 arasında tutmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.