TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mezopotamya’nın buğday kraliçesi

Konya’da tahıl üreticisi ve işletmecisi bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Aysun Çınar, 4. nesil olarak dedelerinin mesleğini 15 yıldan beri Mardin’de sürdürüyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2017 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2017 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Mezopotamya’nın buğday kraliçesi

 

 ADNAN AVUKA

MARDİN (İLKHABER)- Konya’da tahıl üreticisi ve işletmecisi bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Aysun Çınar,  4. nesil olarak dedelerinin mesleğini 15 yıldan beri Mardin’de sürdürüyor.

Konya’nın  tahıl ticaretinin duayenlerinden olan  ve un sanayi sektöründe büyük başarılara imza atan Hanefi Çınar’ın kızı Aysun Çınar, Mezopotamya Ovası’nda buğday ticaretinde erkeklere kök söktürüyor. Babasının adına yaşatma hedefi ile yola çıktığını ifade eden Aysun Çınar, binlerce erkek arasında tek kadın olarak tahıl ticareti ile uğraşmanın zorluklarını kararlıkla aştığını söyledi. Çocuklarını da ihmal etmediğini, anne olarak çocuklarına en iyi şekilde baktığını ifade eden Aysun Çınar “ Dedemin dedesi tahıl ticareti ile uğraşıyordu. Babam dedemden mesleğin bayrağını aldı. Babam 18 yıl  Konya’da ticaret Borsası Başkanlığını yaptı. Bende tahıl ticareti bayrağını babamdan aldım ve gururlu ileriye doğru taşıyorum. Vefat eden babamın ulaşmak istediği hedeflere doğru ilerleyerek anılarını yaşatmayı amaçlıyorum. Dededen toruna kadar gelen tahıl ticaretini 4. Nesil olarak sürdürmekteyim.” dedi.

UN FABRİKASINDA GENEL MÜDÜRLÜK

 Konya’da 2008 yılına kadar babasının adını taşıyan Hanefi Çınar Un Fabrikasında genel Müdür olarak çalıştığını hatırlatan Aysun Çınar, “Bu süre zarfında Orta Anadolu Un Sanayiciler Derneği Başkan Vekilliği yaptım. 2008 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin yol yapımı için fabrikamızı kamulaştırması sonucunda Hububat Sektörü’’ne yöneldim. Yüküm ağırdı. 19 yıldır felçli olan annemin ve çocuklarımın sorumluluğunu, en önemlisi de Çınar soyadının bayrağını taşıma sorumluluğu bendeydi. Çıktığım yolda çok zorluklar yaşadım. Özellikle bu sektörde tek kadın olmanın hem gururunu hem de sıkıntılarını yaşadım. Konya merkezli tüm Güneydoğu, Doğu Anadolu, iç Anadolu, Akdeniz, Ege ve Trakya Bölgelerinde 19 yıldır çalışıyorum.””şeklinde konuştu.

YILDA 50 BİN TON TAHIL TOPLUYORUM

15 Yıldan beri Mardin’in Kızıltepe İlçesinde Hububat Ticaret Merkezinde bulunan ve buğday ticaretine yön veren Aysun Çınar, Türkiye’nin 7 bölgesinde buğday alımları yaptığını ifade etti. Çınar “ Ben büyük firmalarla iş yapıyorum. Onun için buğday ve mısır üretimi olan bölgelerde ticaret yapıyorum. Türkiye’de bu işle uğraşan tek kadın olmanın hem gururunu hem de zorluklarını yaşıyorum. Zaman zaman tehditler aldım, önümü kesmek isteyenler oldu. Ama ben yılmadım, yoluma devam ettim. TOBB Konya Kadın Girişimciler Kurulu İl Başkan Vekili olarak görev yapmaktayım. Konya Ticaret Borsası üyesiyim. Mardin Kızıltepe Hububat Borsası üyesiyim. Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu üyesiyim. Güneydoğu Un Sanayicileri Derneği üyesiyim. Türkiye Un Sanayiciler Federasyonu üyesiyim. İşimi çok seviyorum. Köylerde; buğday ve mısır tarlalarındaki mutluluğumu kelimelerle ifade edemem” diye  konuştu.

15 YILDIR BÖLGEDEYİM

Güneydoğu Anadolu Bölgesine 15 yıl önce yöneldiğini ifade eden Aysun Çınar, “15 yıldan beri çalışmakta olduğumuz Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde en son  Mardin Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezinde 2 yıl şube açılışımızı da gerçekleştirdik. Bir kadın olarak kendimi bölgeye ve buğday ticareti sektörüne  kabul ettirmede zorlandım. Bölgenin tek bayan hububat tüccarı olmaktan gurur duyuyorum. Türkiye’nin en verimli topraklarında ekmeğimi kazanıyorum. Bölgede desteğini esirgemeyen tüccar ve sanayici arkadaşlarıma, özellikle Güneydoğu Un Sanayiciler Dernek Başkanı Erhan Özmen’’e teşekkür ediyorum. Ticaret hayatımda iki kez ticari darbe yedim, ama Çınar soyadını dedelerimden gelen ticari ahlak ve anlayışını, çocuklarıma dedelerinden kalan bayrağı yücelterek devretmeyi istiyorum” şeklinde sözlerini sürdürdü.

DÜNYANIN EN KALİTELİ BUĞDAY MEZOPOTAMYA TOPRAKLARINDA

Konya ovasının buğday ve tahıl ile anıldığına dikkat çeken Aysun Çınar “Dünyanın en kaliteli buğdayının Konya Ovasında yetiştiğini biliyordum. Mardin geldikten sonra düşüncem değişti. Dünyanın en kaliteli ve insan sağlığına yararlı buğdayın bu topraklarda yetiştiğine tanık oldum.”” dedi.

ÖLÜRSEM BUĞDAY TARLASINDA GÖMÜLMEYİ İSTERİM

Türkiye genelinde buğday ve mısır tarlalarında gezmek ve buğdayın her aşamasında tarlada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Çınar” Toprak ile tarlada buğday ile öylesine haşır neşir oldum ki, vasiyetimde ölürsem, buğday tarlasında bir ağacın gölgesinde gömülmeyi tavsiye ettim. Araçların gitmediği buğday ve tahıl tarlalarına hayvan sırtında gittim.” Şeklinde konuştu.

MARDİN BENİM SEVDAM

Mardin’e geldikten sonra, şehrin tarihi, kültürel, dil ve din zenginlikleri karşısında büyülendiğini söyleyen Çınar, ömrünün  geri kalan kısmını tarihi kentte geçirme kararında olduğunu sözlerine ekledi.

MARDİN DE ÇOK AYSUN ÇINARLARIN OLMASINI İSTERDİM

Aysun Çınar Mardin bereketli topraklarında yaşayan Kadınların sadece eşleri ile toprakta uğraş verdiklerini belirtirken şöyle belirtti” Mardin genç kızları anne olmadan önce bile ellerine kına yerine kırmızı topraklarda kına yaparak ellerini süslerdi. Ama  genç kızlar evlendikten sonra toprak işleri eşlerine bırakırlar keşke öyle olmasa Mezopotamya bereketli topraklarında yaşayan her kadın mutlaka toprakla uğraş vermesini isterdi. Mezopotamya toprakları ile uğraş verenler mutluluklarını hayatları boyunca devam ettirirler. Bunu ben değil ecdatlarımız bile söylerlerdi.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.