TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yılların sorunu çözülüyor

Adana’nın tarihi okullarından olan ve geçtiğimiz yıllarda yıkılmaya yüz tutması nedeniyle eleştirilere maruz kalan Tarihi Tepebağ Ortaokulu binasında restorasyon işlemleri devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2017 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2017 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Yılların sorunu çözülüyor

Yılların sorunu çözülüyor

 

 

Bayram BULUT –ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER)-Adana’nın tarihi okullarından olan ve geçtiğimiz yıllarda yıkılmaya yüz tutması nedeniyle eleştirilere maruz kalan Tarihi Tepebağ Ortaokulu binasında restorasyon işlemleri devam ediyor.

Adana Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yüklenici firmaya verilen Tepebağ Ortaokulu Derslik Kısmı Restorasyon işlemi 15 Mayıs 2017 tarihinde başlamıştı. 500 gün süre verilen derslik ve idari binanın restorasyon çalışmaları güvenlik önlemleri altında devam ediyor. Daha önce binanın üzerinden çatı ve beton parçalarının düşmesi nedeni ile vatandaşlar ve öğrenciler üzerinde bulunduğu Cemal Gürsel Caddesi ve ara sokağını korku içerisinde kullanıyordu. Çevre esnafı düşen beton ve çatı parçaları nedeniyle işyerlerine gidip gelmekte güçlük çekiyordu.

VATANDAŞLARDAN TEŞEKKÜR

Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan tarihi okulun durumunu gören Adana Valisi Mahmut Demirtaş hemen düğmeye bastı ve çalışmalar başladı. Yapılan çalışmalardan memnun kalan çevre esnafı, “Binadan neredeyse her gün beton parçaları, çatı parçaları düşüyordu. 2013 yılında başlarına beton parçaları düşen kişiler yaralanmıştı. Yine geçmiş yıllarda rüzgarlı havadan çatının bir bölümü uçup yola düşmüştü. Şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı. Ama müşterilerimiz bile iş yerlerimize gelirken yıkılmaya yüz tutmuş bina nedeniyle tedirgin oluyordu. Çok şükür Adana Valiliğimiz durumu gördü ve tarihi binayı restore etmeye başladı. Başta sayın valimize başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

TEPEBAĞ ORTAOKULU’NUN TARİHİ

Dünyanın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Tepebağ Höyüğü’nde bulunan ve ismini de Cumhuriyet döneminde buradan alan Tepebağ Ortaokulu, 1880 yılında Osmanlı Devleti tarafından daha çok gayrimüslim öğrencilere dönük ortaokul olarak yapıldı. O dönem ismi Amerikan Kız Koleji binası ve onun yatakhanesi olan yapı, 1923 yılından sonra çeşitli eğitim kurumlarına ev sahipliği yaptı. İki binadan oluşan okulun cadde tarafındaki tarafı 1814, doğu tarafındaki binası ise 1880 yılında yapıldı.

1932’DEN SONRA KIZ LİSESİ OLARAK KULLANILMIŞTI

1932’den itibaren kız lisesi olarak kullanılan bina, 1934’te de kız öğretmen okulu olarak da hizmet verdi. 1937 yılına kadar Adana’nın tek ortaokulu olan bina, İstiklal Ortaokulu’nun da açılmasıyla ismi birinci ortaokul olarak anılmaya başlandı. 1950 yılından itibaren ise okulun ismi Tepebağ Ortaokulu olarak değiştirildi. Okulda, 1998 Adana depremine kadar eğitim hizmeti verilmeye devam edildi. Ancak yaşanan depremde büyük hasar gören bina o tarihten sonra boşaltılarak eğitime ara verildi. O günden bugüne kadar da kullanılmayan bina çürümeye terk edilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.