TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Acil servislere rekor başvuru

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, geçen yıl acile başvuran hasta sayısının ülke nüfusundan fazla olduğunu belirterek, toplam başvurunun 110 milyon olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2017 15:55
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2017 15:55
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Acil servislere rekor başvuru

 

BAYRAM BULUT-ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER)-Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten,  geçen yıl acile başvuran hasta sayısının ülke nüfusundan fazla olduğunu belirterek, toplam başvurunun 110 milyon olduğunu söyledi.

Acile başvurma oranları gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Hastanelerin acillerinde aşırı başvurulardan dolayı zaman zaman gözlem odalarında yer bulunmadığı görüldü. Bir çok hastane de durum böyleyken, konuyla ilgili Adana Tabip Odası Ali İhsan Ökten, ülke genelinde acillere başvuru yapılan rakamı açıladı. 80 milyon nüfusa sahip Türkiye’de acille başvuranların sayısının geçen yıl 110 milyon olduğunu savunan Ökten, “Bir yılda nüfusundan fazla acile başvuran bir ülkedeyiz. Geçen yıl Acile başvuru sayısı 110 milyon. Bu oranlar her geçen yıl artıyor maalesef. Salgın hastalıklar maalesef artıyor.” dedi.

KİŞİ BAŞI HASTANEYE YILDA BAŞVURU ORANI 10.2

Hastaneye ve hekime kişi başı yılda başvuru oranının ise 10.2 olduğunu ifade eden Başkan Ökten, “Bir kişinin hastaneye hekime başvurma oranı Avrupa Birliği ülkelerinde 8, bizde bu oran 10.2 civarında ve her geçen gün bu artmakta. 2002 yılından beri sağlıkta dönüşüm programı var. Sağlıkta dönüşümün ilk gerçekleştiği zaman bu oran yaklaşık 3 civarındaydı ama şimdi 10’un üzerinde. Yani bir yılda bir kişinin hekime yada bir sağlık kuruluşuna başvurma oranı 10.2 oldu.” diye konuştu.

POLİKLİNİK VE AMELİYAT ORANLARINDA CİDDİ ARTIŞLAR YAŞANDI

Poliklinik ve ameliyat oranlarında da ciddi artışlar yaşandığına dikkat çeken Başkan Ökten, “Son 12 yılda poliklinik oranları 5 kat arttı, ameliyat oranları 5 kat arttı. Ama hekim sayısında ve hemşire sayısında bir artış olmadı. Bu durum koruyucu sağlık hizmetlerinin iyi uygulanmadığından kaynaklı. Hastaneye başvuran kişilerin aslında büyük çoğunluğunun sorunun aile hekimlere çözebilecekken yinede hastanelere başvuruyorlar.” şeklinde konuştu.

İLK GİDİLECEK YER AİLE HEKİMLİĞİ OLMALI

 

Vatandaşların önce aile hekimine başvurması gerektiğini, burada çözüm bulunamazsa hastanelere gidilmesinin daha doğru olacağını savunan Başkan Ökten, “Bir kişi istediği zaman istediği hastaneye başvuruyor. Önce aile hekimliğine başvuru yapmalı orada sorun çözülmezse ikinci basamağa gitmeli, sorun orada da çözülmezse üçüncü basamağa geçilmeli. Basamak sistemi budur. Ancak böyle daha nitelikli bir sağlık hizmeti verilebilir. Yoksa her isteyen istediği hastaneye istediği doktora başvursa şuan olduğu gibi bir günde 5 kişi, 5 hastaneye, 5 ayrı doktora gidebilir.”ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.