TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Beyin en fazla 3 dakika oksijensiz kalır

Yaz mevsiminde, artan sıcaklıklardan bunalan insanlar serinlemek için deniz, göl, nehir, sulama kanalı ve havuzları alternatif olarak kullanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2017 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2017 16:53
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Beyin en fazla 3 dakika oksijensiz kalır

Beyin en fazla 3 dakika oksijensiz kalır

(ÖZEL HABER)

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Yaz mevsiminde, artan sıcaklıklardan bunalan insanlar serinlemek için deniz, göl, nehir,  sulama kanalı ve havuzları alternatif olarak kullanıyor.

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, boğulma tehlikesi yaşayan birinin bilinci kaybolmuş ise önemli bir durum olduğunu, bu durumlarda öncelikle solunum ve kalp masajına başlamak gerektiğini belirterek, beynin oksijensizliğe dayanıklığının en fazla 3 dakika olduğunu söyledi.

 

Yüzmek ya da serinlemek için suya girenlerin çoğu yüzme bilmeden, güvenliğin bulunmadığı veya can yeleği bulundurmadığı için boğularak hayatını kaybediyor. Yüzme bilmeyenlerin boğularak hayatını kaybetmesine karşılık, yüzme bilenler ise akıntıya kapılma, adaleye kramp girmesi, sara nöbeti, sarhoşluk veya kalp krizi sonucu hayatını kaybediyor.

 

Bu yıl hem Avrupa hem de ülkemizde aşırı sıcaklar yaşandı. Türkiye’de ise sıcaklıkların en fazla hissedildiği illerinden biri olan Adana'da sıcakların başlamasıyla birlikte sık sık boğulma vakaları görülüyor. Sıcaktan bunalan insanlar, şehrin ortasından geçen DSİ'ye ait sulama kanallarının yanı sıra yine Seyhan Nehri, deniz, baraj gölü ve sulama kanallarını serinlemek için kullanıyor. Çocuklar ve gençler, bilinçsizce kullandıkları bu alanlarda çoğu zaman boğularak hayatlarını kaybediyor.

 

BOĞULMA 30 SANİYE 1 DAKİKA GİBİ KISA SÜREDE MEYDANA GELİR

 

Uzmanlar özellikle yüzme bilmeyenlerin bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Özellikle yüzme bilmeyenleri bu konuda uyaran yüzücü antrenörü Onur Özer, yanınızda yüzmeyi bilen birileri olmadan ve bilmediğiniz yerlerde kesinlikle suya girmeyin diyor.

Sağlık açısından da yüzmenin önemli olduğuna değinen Özer, ‘’Yaz aylarında sıcaklardan dolayı serinlemek için çocuklar su kanalları, baraj gölü gibi yerlere gitmektedir. Birçoğu yüzme bilmediğinden boğulma vakaları ile karşılaşmaktayız. İlimizde, özellikle çocuklar için hem yüzme eğitimi hem de boş zamanlarını değerlendirmek için havuzlar var. Yüzme sağlık açısından çok önemli bir spor dalı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ebeveynler çocuklarını havuzlara götürsünler. Yüzmeyi öğrensinler. Ne kadar yüzmeyi iyi bilseniz de kanal ve göletlere girmeyin. Çok tehlikelidir.’’ Dedi.

 

Diğer yüzücü antrenörü Hatice Güneri, okulların tatile girmesi ile birlikte 6-16 yaş arası çocuklara eğitim vermeye başladıklarını söyledi. Havuzların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirten Güneri, ‘’Boğulma sanıldığı gibi çok uzun sürelerde çığlıklar ile boğuluyorum imdatlar ile olmayan bir durumdur. 30 saniye 1 dakika gibi kısa sürede meydana gelir. Siz arkadaşınızın serinlemek için daldığını zannederken, o an yaşam mücadelesi veriyordur. Adana’da hem serinlemek, hem de yüzme eğitimi için çok sayıda havuz bulunmaktadır. Vatandaşlar bu yerleri değerlendirmelidir.‘’ diyerek ayrıca aç veya fazlasıyla tok olarak yüzülmemesi konusunda uyardı.

 

HER YIL TÜRKİYE’DE BİN, DÜNYADA İSE YARIM MİLYON BOĞULMA VAKASI OLUYOR

Türkiye’de yaklaşık bin kişi, Dünya geneli ise yarım milyonu bulan boğulma vakası olduğunu söyleyen Adana Tabib Odası Başkanı Doç.Dr. Ali İhsan Ökten bazı hastalıkları olan kişilerin kesinlikle yüzmemesi gerektiğini söyledi.

‘’BEYİN EN FAZLA 3 DAKİKA OKSİJENSİZ KALABİLİR’’

 

Ökten; ‘Sara, beyin tümörü ve alkollü kişiler yüzmemelidir. Boğulma tehlikesi yaşayan birinin bilinci kaybolmuş ise önemli bir durumdur. Öncelikle solunum ve kalp masajına başlamak gerekir. Çünkü beynin oksijensizliğe dayanıklığı en fazla 3 dakikadır. Bu süreyi çok iyi kullanmak gerekir. Kişi sırt üstü yatırılıp başı arkaya doğru tutulur. Ağızdan ağıza en az 5-6 kez solunum yapar. Eğer kalp durmuş ise birde kalp masajı yapmalı. Kalp çalışıyorsa yan yatırılıp karın bölgesine bastırılıp suyu dışarı atması sağlanır. Özellikle boğulmalarda su akciğerlere değil mideye birikir. Bunlara dikkat edilmelidir. Sonrasında acilen 112 acil aranmalı veya en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.’’ Diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.