TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Buğday çiftçinin elinde kaldı

Toprak Mahsulleri Ofisi Serbest Piyasanın altında fiyat açıklayınca, buğday çiftçinin elinde patladı..

Haber Giriş Tarihi: 21.07.2017 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 21.07.2017 16:54
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Buğday çiftçinin elinde kaldı

 ADNAN AVUKA

MARDİN (İLKHABER)- Toprak Mahsulleri Ofisi Serbest Piyasanın altında fiyat açıklayınca, buğday çiftçinin elinde patladı..

         Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter ve Kızıltepe Buğday Pazarında buğday ticareti yapan Aysun Çınar, Toprak Mahsulleri Ofisinin fiyat girdilerinin katlanmasına rağmen, geçen yılın fiyatı ile alım yapacağını açıklamasını çiftçinin umutlarını kırdığını söyledi.

        TMO’nin fiyat açıklamadan önce  ekmeklik buğdayın tonunu 1060, makarnalık buğdayın tonunu 990 liradan aldıklarını söyleyen Kızıltepe Zahiriciler Dernek Başkanı M.Şerif Öter   ve Buğday tüccarı  Aysun Çınar, Ofisin fiyat açıklaması ile şok olduklarını söyledi. Çınar, ”TMO Buğday alım fiyatlarını açıklayınca çiftçi mağdur oldu. Mazot, elektrik ve girdilerde fiyatlar katlanırken Ofis geçen yılın baş fiyatı ile alıma başladı. Bu çiftçiye haksızlık. Gerçekten çiftçi mağdur oldu. Biz tüccar olarak Buğdayı 1060  tan almaya başladık. Ofis fiyat açıklayınca  960 ‘lara çektik alımları. Çiftçi arada kaldı.”” dedi.

                        BU TOPRAKLAR DESTEKLENMELİ…

 Türkiye’nin hatta Dünyanın en kaliteli Buğdayının Mardin Ovasında yetiştiğine dikkat çeken  Öter ve  Çınar “İddia ediyoruz ki , dünyanın en kaliteli buğdayı Kızıltepe,de yetişiyor. Buradan İzmir,e Gaziantep,e ve batı illerine makarnalık buğday gönderiyoruz. Mardin Ovasındaki çiftçiler desteklenirse üretim katlanır ve bölge halkının refah düzeyi yükselir. Yılda iki kaliteli ürün alınıyor. Bu değerli toprakların kıymeti bilinmeli” şeklinde konuştular.

                                          BÖLGEDEKİ ELEKTRİK SIKINTISI CANIMIZI BEZDİRDİ

      Gerek sulama döneminde gerekse sonrasında aşırı elektrik kesintileri ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden  Öter ve Çınar Buğday ölçüm ve kontrol laboratuarlarını elektrik kesintisi dolayısıyla çalıştıramıyoruz. Geç saatlere kadar elektrik kesintisi nedeniyle yükleme yapamıyoruz. Bazen kamyonlar yüklemeyi bırakıp gidiyor. En büyük sıkıntılarımızdan biri elektrik kesintileridir.” ifadelerini kullandılar

          Kızıltepe Hububat ve Zahireciler  Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter , tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Öter “TMO’nun bir yıl önceki fiyat ile alım yapacağını açıklarken, girdileri dikkate alması gerekirdi. Şimdi keşke fiyat açıklamasaydı diyoruz. Piyasa rayına oturduğu bir anda Ofisin düşük fiyat açıklaması çiftçiye darbe vurdu. Bir anda serbest piyasa fiyatları 1060 liradan 960 liraya çekildi. Buğday çiftçinin elinde kaldı. “ dedi.

                TARIM BAKANINDAN BEKLENTİLERİMİZ VAR

 

       Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına atanan, Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yöre çiftçisinin sorunları yakından bildiğini, sorunlara çözüm üreteceğine inandığını ifade  eden Öter “ Tarım Bakanlığına atanan Ahmet Eşref Fakıbaba, bölgedeki çiftçilerin sorunlarına vakıf ve hizmet sevdalısı bir kişi. Kamu görevi yanında belediye başkanlığı yapmış ve temel sorunları yakından bilen biri. Çiftçilerin sorunlarına da çözüm bulacağına inancım tamdır. Mardin eşiğindeki köylerdeki hayvan üreticileri desteklenirse Türkiye’nin et ihtiyacını karşılayacak bir yapıdadır. Türkiye’nin tahıl  ve et ihtiyacını karşılayabilecek bir bölgedeyiz. Yeter ki, sağlık politikalarla, çiftçiler ve üreticiler destelensin” dedi

          BAKANI KIZILTEPE HUBUBAT MERKEZİNE BEKLİYORUZ.

 

     Bölgede Buğday ve hububat ticaretinin kalbinin Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi’nde attığını söyleye Öter, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızı Hububat Ticaret Merkezine davet ediyoruz. Sorunlarımızı ve çalışmalarımızı yerinde görmesini istiyoruz.” “şeklinde sözlerini sonlandırdı.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.