TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Borç şoku

Ceyhan depreminde evleri hasar gören vatandaşlara verilen kredi borcunun parası, 19 yıl sonra faiziyle geri istendi

Haber Giriş Tarihi: 27.07.2017 14:48
Haber Güncellenme Tarihi: 27.07.2017 14:48
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Borç şoku

 

 


ADANA (İHA) - Adana'da, 1998 yılında meydana gelen Ceyhan depremi sırasında evinde hasar gören vatandaşlara verilen kredi borcunun, olaydan 19 yıl sonra faiziyle birlikte geri istenmesi tepkilere neden oldu. Vatandaşlar verilen paraların kredi değil, yardım olduğunu savunurken, resmi makamlar bu paranın borç olarak senetlendirildiğini ifade etti.
27 Haziran 1998 yılında Ceyhan merkezli meydana gelen 6.2 şiddetindeki depremde Adana'da 128 Osmaniye'de 7 Mersin'de 4 Hatay'da 5 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından evleri zarar görenler, onarım için devletten para aldı.
Evi zarar görüp devletten para alan vatandaşlar, 19 yıl sonra gelen tebligatla şoke oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) başlığıyla gelen yazıda, borçlarının faizleriyle birlikte 20 gün içerisinde Ziraat Bankası'na ödenmesi gerektiği yazıyordu.
Depremden sonra 750 lira para alan ancak bugün kendisinden bin 300 lira istenen, Seyhan ilçesindeki Dağcı Mahallesi'nde yaşayan vatandaş Ahmet Akgün, olaya tepki göstererek, “Bazı arkadaşlarımız ödüyor ancak bazı arkadaşlarımız ödemiyor. Bankaya gittiğimiz zaman belirsiz açıklamalar yapıyorlar, kimse bir şey bilmiyor. Borcu 5 bin olan var 13 bin olan var. İnsanlar ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Olaydan 5 yıl sonra olsa öderdik ancak 19 yıl sonra para istenmesi yanlış. 20 gün içinde ödemezsek icra gelecek. Bizim durumumuz yok” dedi.
Süleyman Sihil isimli vatandaş ise depremin ardından Dünya Bankası'ndan para yardımı yapıldığını anlattı. Mahallede deprem nedeniyle 2 kişinin öldüğünü hatırlatan Sihil, “Ben bin 100 lira emekli maaşı alıyorum, ödeme gücümüz yok. Büyüklerimiz, milletvekillerinin, bakanların buna çare bulması lazım. Orta hasar hariç 70 depremzede var mahallemizde” diye konuştu.
Konuyla ilgili bir AFAD Müdürlüğü yetkilisi ise verilen paraların yardım değil, senetlendirilmiş borç olduğunu ve konuyu araştırdıklarını bildirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.