TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sinemaya şimdi uzaktan bakıyor

Yeşilçam'ın önemli isimleri arasında gösterilen ve 120'yi aşkın filmde rol alan 70 yaşındaki Cevdet Arıkan, yaşamını üç ayda bir aldığı 65 yaş maaşı ve çocuklarının yardımıyla Mersin'in Tarsus ilçesinde sürdürürken, eski filmlerini gördükçe hüzünleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2017 15:35
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2017 15:35
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Sinemaya şimdi uzaktan bakıyor

 MERSİN (AA) -   Yeşilçam'ın önemli isimleri arasında gösterilen ve 120'yi aşkın filmde rol alan 70 yaşındaki Cevdet Arıkan, yaşamını üç ayda bir aldığı 65 yaş maaşı ve çocuklarının yardımıyla Mersin'in Tarsus ilçesinde sürdürürken, eski filmlerini gördükçe hüzünleniyor.

Kemal Sunal'ın "Tosun Paşa", "Kibar Feyzo", Ferdi Tayfur'un "Çeşme", "Ben de özledim", Cüneyt Arkın'ın "Gırgır Ali" ve "İstasyon" filmleri başta olmak üzere 120'nin üzerinde filmde rol alan, Ediz Hun, Erol Taş, Ayhan Işık, Murat Soydan ve Kadir İnanır gibi birçok ünlüyle aynı sette çalışan Cevdet Arıkan, yıllardır beyaz perdeden uzak bir hayat sürüyor.

İstanbul'da geçimin zorlaşması ve sinema sektörünün eskisi kadar hareketli olmaması üzerine 1990'lı yılların başında 6 çocuğu ve eşiyle Mersin'in Tarsus ilçesine yerleşen Arıkan, burada yeni bir yaşam kurdu.

Çocuklarının ve eşinin tekrar İstanbul'a dönmesi nedeniyle tek başına kalan Arıkan, şu an 3 ayda bir verilen 65 yaş aylığı ve çocuklarının yardımıyla geçimini sağlamaya çalışıyor.

- "Sinemaya çok emek verdim"

Arıkan,   yaptığı açıklamada, 1948 yılında Adana'da doğduğunu, sinema hayatına da 1964'de figüran rolleriyle başladığını anlattı.

Daha sonra tanınırlığının artmasıyla Yeşilçam'da 120'nin üzerinde filmde rol aldığını belirten Arıkan, şöyle konuştu:

"Sinemaya çok emek verdim. Sinemaya nankör bir meslek diyorlar. Her meslek gibi bunun da yanlışları oluyor. Çok arkadaşımız sokaklarda vefat etti. Huzurevlerinde ölenlerimiz var. Sanatçının geliri az. Türk sinemasında bizim kazancımız yoktu. Yani sanatı sanat diye yaptık. Şimdikiler gibi para için değil. Gerçekten sanatı sanat olsun diye yaptık. Bunun karşılığında aldığımız çok cüzi bir para. O para da işte benim gibi 6 çocuklu bir aileyse yandın. Hele İstanbul'da kiran, gıdan, giyimin var. Baş edemiyorsun." 

O zamanlar sosyal güvenceleri de olmadığını anlatan Arıkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha sonra bir sosyal güvence hakkı tanındı ondan da ben yararlanamadım. Benim şu an emekli olmam için 35 bin liraya ihtiyacım var. Devlet kredi veriyor ancak onun da ödemesi 4 yıl. Bu şartlar altında emekli olamıyorum. Şu anda geçimimi 3 ayda bir aldığım maaşla sağlıyorum. Çocuklarım da kendi geçim derdindeler ama ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Tek yaşadığım için fazla paraya ihtiyacım yok. Sadece sağlığım bozulmasın vücut direncim olsun diye gıdaya harcadığım para gerekiyor. Onun dışında keyfi bir masrafım yok."

Arıkan, sinemayı geçmiş yıllarda büyük bir tutkuyla yaptıklarını anlatarak, uzun yıllardır ise herhangi bir filmde rol almadığını söyledi.

Eski filmlerini büyük bir özlemle izlediğini ifade eden Arıkan, genç ve yakışıklı olduğu günlerin artık geride kaldığını anlattı.

Arıkan, şu an teklif gelse dahi kendisine yakışacak bir rol olması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.