TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ASKİ Genel Müdüründen sulama tepkisi

Adana Büyükşehir Belediyesi, Su ve Kanalizasyon İdaresi(ASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Oprukçu, su depolarının kifayetsizliği ve basınç eksikliği nedeniyle bazı yüksek yerlere su çıkaramadıklarını, gündüz saatlerinde suya çok ihtiyaç olması nedeniyle bahçe ve benzeri sulama işi yapacak olan vatandaşların işlerini gece 24:00'ten sonra yapmalarını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2017 15:27
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2017 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
ASKİ Genel Müdüründen sulama tepkisi

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) - Adana Büyükşehir Belediyesi, Su ve Kanalizasyon İdaresi(ASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Oprukçu, su depolarının kifayetsizliği ve basınç eksikliği nedeniyle bazı yüksek yerlere su çıkaramadıklarını, gündüz saatlerinde suya çok ihtiyaç olması nedeniyle bahçe ve benzeri sulama işi yapacak olan vatandaşların işlerini gece 24:00'ten sonra yapmalarını istedi.

ASKİ Genel Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen ASKİ Genel Müdürü Oprukçu, Adana’nın su ve kanalizasyon ile ilgili bilgiler paylaştı.

Kayıp-kaçakların engellenmesi için yeni nesil su saatlerine ilişkin bilgiler aktaran Obrukçu, ‘’10 yılı doldurmuş 3 bine yakın su saatini değiştirdik. Ayrıca yüksek tüketimli saatlerin değiştirilmesi sayesinde 1 buçuk milyon lira gelir elde ettik. Yılını dolduran sayaç değiştirme işlemleri halen devam ediyor.’’ Dedi.

Adana’nın herhangi bir olumsuzluk yaşamadan huzuruna katkı sağlamak için gece gündüz çalıştıklarını belirten (ASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Oprukçu, sözlerini şöyle devam etti;

‘’Son 2 ayı asaleten olmak üzere toplam 7 aydır Adana’da görev başındayım. 7 aydır Adana’nın ASKİ ile ilgili hiçbir sorunu kalmasın ve bu manada Adana’mızın herhangi bir olumsuzluk yaşamadan huzuruna katkı sağlayalım diye gece gündüz çalışıyoruz. Çalışmaya başladığım 7 aylık süresince izin kullanmadım.

Ereğli Belediye Başkanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter Yardımcığı ve ASKİ Genel Müdür Yardımcılığı görevleri ardından da Adana Su ve Kanalizasyon İşleri(ASKİ) Genel Müdürlüğüne atandım.

Adana’ya hiçbir hesabın sahibi olarak gelmedim. Dünyalığa ihtiyacım yok, dünyalıkla da işim yok. Adana güzel ve sevilesi bir kenttir. Hizmet etmeye mahkûm olduğumuz bir şehirdir.

Sabırla hukuki ve ahlaki zemini yitirmeden, sorunları çözülmüş, maksimum memnuniyet sağlanmış bir kent olmalıdır. Arkadaşlarıma hep söylerim. ‘Bir saat susuzluğa tahammülünüz var ise, vatandaşı 2 saat susuz bırakın. Ancak kendinizin tahammül edemediğiniz bir hususta, vatandaşın susuzluğuna asla meydan vermemelisiniz. Vatandaşa hizmet ile mükellefsiniz. Bir sorun varsa çözümsüzlüğü dayatamazsınız. Sorunu mutlaka çözmelisiniz.’

Bu bağlamda tüm ekibimizle Adana’yı içme suyu, akabinde kanalizasyon problemi olmayan, kanalları kapatılmış bir kent haline getireceğiz. Eğer bir sorun var ise çözülmelidir. Allah’ın hesabı galip gelen hesaptır. Yol arkadaşlığı yaptığımız ne partimiz, ne de Belediye Başkanımız Sayın Hüseyin Sözlü’ye ihanet gibi bir ayıbın sahibi asla olamayız.

AMELE GİBİ ÇALIŞMAYI SEVERİM

Çalışmayı severim ve kendimi bildim bileli de çalışırım. Amele gibi çalışmayı severim. Takım elbise ile elime kazmayı, küreği alır toz toprak demeden çalışırım.

Yatırımın önü açılmıştır. Büyükşehir belediyelerinin devraldığı tarım ve hayvancılığın desteklenmesine ilişkin olarak, hayvan sulama göletleri, içme suyu göletleri, kapalı sulama sistemleri, sulama göletlerinin iyileştirilmesi ve sulama kanallarının yapılmasına kadar çok sayıda hizmeti eş zamanlı olarak yürütmekteyiz. Tüm bunları içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarına ilaveten yürütmekteyiz.

BAHÇE SULAMALRI GECE YAPILMALIDIR

Halkımızın suyla bağlı olarak bütün ihtiyaçlarının karşılanmasında varız. Aşırı sıcakların yaşandığı bu sıcak yaz günlerinde zaman zaman depolarımızın kifayetsizliği ve basınç eksikliğinden dolayı kimi yüksek noktalara su çıkaramıyoruz. Vatandaşlarımız bahçe sulama yapmaktadır. Bahçelerini sulasın ancak, gece 24’ten sonra yaparsa daha iyi olur. Çünkü vatandaşların maksimum su tüketim saatlerinde bahçeler sulanmamalıdır. Hatta damla sulama sistemleri kullanılırsa daha verimli olur.

Köyden mahalleye dönüştürülen yerlerde 6360 sayılı yasaya göre vatandaşın su parasıyla oynayamıyoruz. 5 yıl boyunca böyle olacak. Oralarda su 60 kuruştur. Su parası çok ucuz olduğundan daha hesaplı geliyor.

ASKİ BAŞARILI OLURSA, ADANA VE ADANALI KAZANIR

Adana’nın merkezinde yenilenmesi gereken hatlar ve çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle kuzey bölgesi için önemli bir proje için çalışmalar yaptık ve önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak. Adana’nın yeni gelişen bölgelerinde ilave şebekeler ile su sorununu önemli ölçüde çözülecektir. Bununla birlikte Yedigöze içme suyu projemiz ile İmamoğlu, Kozan, Yumurtalık ve Ceyhan’ın içme suyu sorununu çözeceğiz. Bu bağlamda yatırımlarımız kararlı bir şekilde devam ediyor. ASKİ başarılı olursa Adana ve Adanalı kazanır. Buna vesile olursak ne mutlu bize.

ESKİ SAATLER DEĞİŞTİRİLMELİ

Yasal olarak 10 yıllık ömrünü dolduran su saatlerin değiştirilmesi gerekmektedir. Bugün örneğin 8 yılını dolduran bir su saati miktarı doğru ölçme ihtimali yüzde 30’a düşmektedir. Ayrıca 10 yılını dolduran saat yüzde 50 suyu kaçırıyor demektir. Bugün teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda yaşıyoruz. Bizde bu gelişen çağa ayak uydurmalıyız. Adana ASKİ hizmetleri ile örnek alınacak bir kurum haline gelmiş durumdadır. Uzaktan okumalı saatler 8-10 yıldır hayatımızda yer almaktadır. Artık uzaktan açma-kapama sistemleri geliştirilmektedir.

YENİ SAYAÇLAR İLE 1 BUÇUK MİLYON EK KAZANÇ ELDE EDİLDİ

Bu nedenle eskiyen saatler mutlaka değiştirilmelidir. Kayıp kaçakların önlenmesi, bu anlamda teknolojinin kullanılması ile ilgili Çevre Bakanlığı’nın yayınladığı bir genelge var. O yönetmeliğe uygun olarak bizde iş ve işlem yapmak zorundayız. Bu nedenle ekonomik ömrünü dolduran saatler değişiyor. Ayrıca 75 metreküpün üzerinde su kullanan saatler değişiyor. Yüksek tüketim sayaçlarını yaklaşık iki yıldır değiştirmeye başladık ve bununla bir milyonun üzerinde ilave gelir elde ettik. Şuan da 1 buçuk milyon liraya yakın sadece yüksek tüketimli sayaçların, nitelikli sayaçlarla değiştirilmesinden dolayı kurumun kazancı var.

ADANA’DA 839 BİN ABONE

Bugün Adana’da 839 bin abonemiz var. Adana’da 3 bine yakın yüksek tüketimli, 20 bin civarı da diğer eski saat değiştirildi ve değiştirilmeye devam ediliyor. Yani 10 yılını dolduran saatler eski veya yeni fark etmez değiştirilecektir. Yeni saatleri de maliyetine ve 12 taksitle vatandaşlara yansıtıyoruz.

Adana’ya su sağlayan en önemli yer Çatalan Barajıdır. Adana’da karpuz yenir. Adana’dan su soğuk içilir. Bugün aşırı sıcakların yaşandığı Adana’da musluklardan soğuk su içebilirsiniz. Bizim farklı kotlardan almak süretiyle 15 dereceye kadar suyu soğutma imkânımız var. Günlük su alma kapasitemiz de günlük 500 bin metreküptür. Normal günlerde 450 bin metreküp su alırken, bu miktar, sıcak havalarda da 480 bin metreküpe çıkmaktadır.

‘’TEMMUZ İTİBARİ İLE SU MİKTARINI ARTIRDIK’’

 

Temmuz ayında aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte 450-480 bin metreküp aralığında ilimize su vermeye devam ediyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.