TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AYD Tekstil Mardin markasıyla Avrupa’da

Mardin’in Savur İlçesine bağlı Armutalan Köyü’nden İstanbul’a giden Aydın ailesi azimli çalışmalarının semeresini görerek, kurdukları AYD Tekstil ile Avrupa kapılarına dayanmaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2017 16:59
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2017 16:59
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
AYD Tekstil Mardin markasıyla Avrupa’da

Adnan AVUKA

MARDİN (İLKHABER) – 1986’da, Savur’un Armutalan Köyü’nden İstanbul’a göç eden Aydın ailesinin reisi Ramazan Aydın, Esenler semtinde bir tekstil atölyesinde çalışmaya başlar. Dürüstlüğü, çevresine verdiği güven duygusu, diğer aile bireylerinin de atölyede iş bulmalarını sağlar. Böyle başlar Aydın ailesinin tekstil ile tanışma öyküsü.

Ve 1990 yılında, sağlam bir çevre edinen Aydın aile fertleri Esenler  Dört Yol Mevkiinde 10 makineli ufak bir atölye kurar. Aradan geçen zaman Aydın kardeşlerin azimli çalışmaları ile başarı çıtaları yükselir. Ve 2000 yılında 70-80 kişinin çalıştığı bir atölyeleri olur.

Süleyman Aydın, babası Ramazan Aydın’ın vefatından sonra kardeşi ile işlerini büyütmeye karar verir. Dış ülkelere çeşitli markalarla açılır, isteyen firmalara da kendi markalarında ürün hazırlar.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi’nde  bir milyon 200 bin liralık başlangıç yatırımı yapan Süleyman Aydın ve kamu yönetimi mezunu kız kardeşi Leyla Aydın atölyelerini gezdirerek, çalışmalar ile ilgili bilgi erdi.

 İşçi olarak başladıkları tekstil işinde patron olmanın yol hikayesini anlatan Süleyman Aydın şöyle dedi:

“Doğduğumuz köyde (Ziving Mendan) iş imkanı yoktu. Köylünün geçim kaynağı birkaç keçi-koyun ve yiyebileceği ekmek kadar buğday tarımından ibaretti. Babam İstanbul’a göç etmeye karar vermiş. Belki de geleceğimizi garanti altına alma düşüncesiydi göç etmenin nedeni. İstanbul’da tekstil işinde çalıştı babam. Sonra biz çalışmaya başladık. Babam çok dürüst bir insandı. Kimsenin malına göz dikmeyen, verdiği sözü senet olan biriydi. Öyle olunca kısa sürede sektörde güven kazandık.

1986 yılında tekstil ile tanışan babam, sağlam bir çevre edindi. Sonra biz çalışmaya başladık. Sektörde güven önemlidir. Aile fertleri olarak birkaç makine alıp atölye kurma kararı aldık. 5-10 makine ile kendi işimizi yapmaya başladık. Çalıştıkça çevremiz ve müşterilerimiz artmaya başladı. İş geldikçe makine sayısını arttırdık, makine sayısı arttıkça işler genişledi.

İç pazarda yerimiz sağlamdı. Ama biz yetinmedik. İsteyen müşterilerimize kendi markaları ürün hazırladık. Bu arada kendi markalarımız da yaratmaya çalıştık. İlçemizin Baş harflerini SVR markası ile başladık, ardından Ero 1961 ve Çekur adı altında markalarla hem iç piyasaya hem de ihracata yöneldik.

Fransa, Almanya, Hollanda ve İtalya ülkelerine ihracat yapmaya başladık ülkelerden  gelen marka taleplerini de karşılamaya başladık. Ha bu arada Atölyemizi 70-80 makineye çıkardık, çalışan sayımız da artıkça arttı.

 

 Dedelerimizin, babalarımızın yapamadıklarını, biz yapmaya karar verdik. Doğup büyüdüğümüz bu topraklara vefa borcumuz var. Onu ödemeye geldik.  Memleket özlemi çekti buralara. Hemşerilerimize iş imkânı sağlamak istedik. Çalışma ortamı yaratmak istedik. Hemşerilerime örnek olmak ve hizmet etmek için geldik. Sıkıntılarımızı atlattık, bundan sonra farklı alanlarda genişleme ve istihdam yaratma hedefimiz var.

 İlk etapta 80 makine ile işe başladık. Şu anda 70-80 kişi çalışıyor. Yakın zaman için çalışan sayısını 200 yükseltmek ardından bu sayıyı katlamak istiyoruz.

 

Çalıştıracak eleman arıyoruz. Eleman bulsak biz yetiştireceğiz. 80 kişi çalışıyor. 120 kişi daha işe alacağız. Müracaat bekliyoruz, başvuruları değerlendiriyoruz.

Çalışanların genç kızlardan oluşmasını istiyoruz. Ama müracaat eden herkesin başvurusunu değerlendireceğiz. Neden genç kız derseniz, kızlarımız ayakları üzerinde dursun istiyoruz. Babalarının aldığı elbiseleri değil, kendilerinin beğendiği elbiseleri giysin istiyoruz. Kadının toplum içindeki yeri sağlam olması için hepimize görev ve sorumluluklar düşüyor. Biz bu yönü ile çalışanları kız-kadın ağırlıklı olsun istiyoruz.

Kendi markamızı yaratmak ve Mardin tanıtımına da katkıda bulunmak için Maden Mardin  etiketi ile ürünlerimizi ihraç edeceğiz.

   Ve İstanbul’da doğup büyümüş, Kamu Yönetimi Mezunu Leyla Aydın. Pırıl pırıl bir genç kız, işe dört elle sarılan heyecanlı bir patron adayı.

   

   Aile bağları kuvvetli. Okuldan arda kalan zamanımı değerlendirirken kendimi tekstilin içinde buldum. Ve bu alanda kendimi geliştirmeye karar verdim

  

Bayanlar birbirlerinin dilinden iyi anlar. Çalışanlar bayan ağırlıklı olunca daha rahat iletişim kuruyoruz.  Sorunlarını daha iyi anlayabiliyorum.

Eğitim gördüğüm Kamu Yönetimi sevdiğim bir alan. Fakat aile bağları benim için daha öncelikli ailemin belli bir seviyeye getirdiği işi daha da büyütüp bölgede markalaşmayı piyasada aranan tekstil fabrikası olmayı hedefliyorum keza mesleki kariyerime ara verip tekstil alanında yenilikçi fikirlerle devam etmek istiyorum. Tekstil Atölyesini geziyoruz. Ustalar çalışanlar, herkes umutlu ve mutlu.”

      Söyleşimizi tamamlarken, Süleyman Aydın, İLKHABER aracılığıyla vatandaşlara bir çağrıda daha bulundu:

“Önce eğiteceğiz, sonra asgari ücret, sigorta, servis ve yemek imkanı sunacağız. Çalışmak isteyenler başvurularını yapsınlar. Meslek öğrenmek ve çalışmak isteyenlere önemle hatırlatmak isteriz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.