TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kurbanlıklara dikkat

Adana Veteriner Hekimleri Odası yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.08.2017 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 12.08.2017 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Kurbanlıklara dikkat

Kurbanlıklara dikkat

 

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER) – Adana Veteriner Hekimleri Odası yaklaşan Kurban Bayramı öncesi uyarılarda bulundu.

Konu ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, vatandaşların kurbanlıklarını belediyelerin belirlediği kurbanlık satış yerlerinden alıp, yine belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde kesmesi gerektiğini söyledi.

Kurbanlıkların sağlık açısından bazı kriterlere uyması gerektiğine değinen Köse, ‘’Kurbanlık alırken hayvanların kulakların küpeli, büyükbaş hayvanların pasaportu ve küpeli ayrıca bütün hayvanların veteriner sağlık raporu ile il içinden gelen hayvanlarında hayvan nakil belgesinin gelmiş olduğuna dikkat edilmelidir. Hayvanların kulaklarının küpeli olması, belgeli olması o hayvanın veteriner hekim tarafından muayene edildiğinin ve sağlıklı olduğunun göstergesidir. Kurbanlık alırken hayvanın çevreye duyarlı, bakışlarının canlı, tüylerinin düzgün ve parlak olmasına, zayıf olmamasına dikkat edilmelidir.’’ Dedi.

Kesimin belediyelerce belirlenmiş kesim yerlerinde yapılmasının sağlık açısından önemine vurgu yapan Adana Veteriner Hekimleri Odası Nihat Köse, açıklamalarına şöyle devam etti;

‘’ Hijyen kurallarına dikkat etmeden ehil olmayan kişilerce yapılan kesimler bir takım kazalara neden olabileceği gibi ete mikrop bulaşmasına ve havaların sıcaklığı da dikkate alınırsa etin çok çabuk bozulmasına neden olabilir. Kesimden sonra etin buzdolabında saklanması, daha uzun sürede tüketilecekse de -18 c de derin dondurucularda saklanması gerekmektedir. Hijyene çok dikkat etmeliyiz. Eti temiz kaplarda muhafaza etmek çok önemlidir.

İlimizde 16-17 bin civarında büyükbaş 130 bin civarında küçükbaş hayvan kurbanlık olarak beslenmektedir. 2016 yılı kurban bayramında 8 bin adet büyükbaş ve 120 bin küçükbaş hayvan kurbanlık olarak kesildiği düşünülürse kurbanlık sıkıntısının olmayacağı söylenebilir.

Kurban satış yerlerinde ve kurban kesim yerlerinde Tarım İl Müdürlüğünce görevlendirilmiş veteriner hekimler bulunmaktadır. Sağlığımız için veteriner hekimlere mutlaka danışın. İşin ehline danışmak ve sağlıklı hayvan almak önemlidir. ‘’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.