TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Duyarlı olalım

Adana’da bunaltıcı yaz sıcakları insanları olduğu kadar sokak hayvanlarını da olumsuz etkiliyor. Parklarda ve benzeri alanlarda olan hayvanlar belediyelerin koydukları suluklar ve yemliklerden faydalansa da mahalle aralarında yaşayan hayvanlar ise hayvan severlerin sundukları imkanlarla hayatta kalabiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2017 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2017 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Duyarlı olalım

Duyarlı olalım

 

 

ÖZEL HABER

 

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER) Adana’da bunaltıcı yaz sıcakları insanları olduğu kadar sokak  hayvanlarını da olumsuz etkiliyor. Parklarda ve benzeri alanlarda olan hayvanlar belediyelerin koydukları suluklar ve yemliklerden faydalansa da mahalle aralarında yaşayan hayvanlar ise hayvan severlerin sundukları imkanlarla hayatta kalabiliyor. Birçok sokak hayvanlarının su bulamadıkları için bitkin halde gölgeliklerde uyukladığı objektiflerimize yansıdı.

 

Sizler için sokak hayvanlarının yaz aylarında yaşadıkları zorlukları araştırdık. Gördüğümüz tablo gerçekten olumsuzdu. Parklarda bahçelerde belediyelerin imkan sağlamasına rağmen sıcağa dayanamayan hayvanlar ağaç gölgelikleri gibi benzeri yerlerde serinlemeye çalıyor. Köpekler susadıklarında süs havuzlarına girerek serinliyor ardından ise ağaç gölgeliklerine geçerek uyuyor. Güvercinlerde de durum değişmiyor. Atatürk Parkı içerisinde bulunan yüzlerce güvercin sıcak havadan kurtulmak için parkın içerisindeki süs havuzlarına girerek yıkanıyor. Parklarda durum böyle iken betonarme binalarla kaplı mahallerde ise durum biraz daha faklı.

 

MAHALLELERDE DURUM FARKLI

 

Köpekler, kuşlar parklarda serinleme imkanı bulurken, mahallelerde ki hayvanlar o kadarda şanslı olmuyor. Köpek ve kuşların yanı sıra mahalle aralarında birde kediler bulunuyor. Açlıktan ve susuzluktan bitkin halde dolaşan kedi ve köpeklerin yardımına zaman zaman hayvan severler yetişiyor. Evlerinin önüne atık yiyecekler, su kapları ve hayvan mamaları koyan vatandaşlar bu hayvanların hayatta kalmalarını sağlıyor. Ancak konulan yemekler ve su kapları pekte yeterli gibi görünmüyor. Hayvan sayılarının fazla olması nedeniyle çok daha fazla su ve yemeğe sokak hayvanları ihtiyaç duyuyor.

 

HEM AÇILIK, HEM SUSUZLUK

 

Sokak hayvanları hem açlık, hem susuzlukla mücadele ederken, bir yandan da aşırı sıcak havayla mücadele etmek zorunda kalıyor. Hayvanlar balkon gölgeliklerine, otomobillerin altına girerek serin bir yer arayışına giriyor. Mahallenin kedileri var ise evlerin bahçelerinde ki ağaçların altında derin bir uyku çekiyor. Kimi kediler ise daha serin ve havadar olduğu için gölgelikte duran otomobillerin tavanlarının üzerinde uyumayı tercih ediyor. Ancak mahalle aralarında olan hayvanların birde mahallenin çocuklarından kaçması gerekiyor. Bazı çocuklar kedi ve köpekleri kovalayarak sıcak havada daha da güç kaybetmelerine neden oluyor.

 

KAPINIZIN ÖNÜNE BİR KAP SU KOYUN

Kapı önüne konulacak su ile sokak hayvanları olan köpekler, kediler ve hatta kuşların bu sulardan yararlanacağını anlatan hayvan severler, “Parklar ve bahçelerde suluklar bulunuyor. Ancak bu suluklar sadece o bölgedeki hayvanların işine yarıyor. Bizler herkesin evlerinin kapılarının önüne bir kap su konmasını istiyoruz. Unutmayın onların ağzı ve dili yok, susuyorlar, konuşamıyorlar” ifadelerini kullandılar.

 

YAZIN ALINAN HAYVANLAR SOKAĞA ATILMASIN

Çocuklara karne hediyesi olarak alınan evcil hayvanların yaz bitiminde sokaklara atıldığını anlatan hayvan severler, “Bu yaz sendromu olarak nitelendirilen durumun, acımasızca terk edilen hayvanların dışında ne yazık ki çok kişi farkında değil. Aldığınız hayvancıklar yaz boyunca sizinle mutlu yasayacak, ama yaz sonunda çok büyük bir ihtimalle terk edilecekler. Aileler bu konuya duyarlı olmalı ve besleye bileceklerse hayvan almalılar. Yoksa sokağa salınması doğru bir şey değil “ şeklinde konuştular.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.