TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tasarım yapmaya aşığım

Tiyatro oyunları için kostüm tasarımı yapıyor Funda Çebi. Yani her karaktere aynı bir tasarım. Keyif alıyor bu işten. Tasarımlarının tamamı tek. Hiçbir tasarımının ikinci bir tekrarı yok. Böyle olunca da yoğun ve oldukça yaratıcı bir dünyası var. Seviyor işini… Aldığı ödüller zaten bunun kanıtı. Alışık olmadığımız bir tarzı var. Sipariş almıyor örneğin. byfundacebi’de kumaşlarla dolu bir hayat yaşıyor ve tasarım yapmaya aşık olduğunu söylüyor. Karşınızda ünlü tasarımcı Funda Çebi…

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2017 17:18
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2017 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Tasarım yapmaya aşığım

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

Sahne kostüm tasarımları yapmak nerden aklınıza geldi? Nasıl başladınız?

Ağabeyim -şu anda İzmir Devlet Opera ve Balesi'nin baş dekoratörü-, evde ağabeyimi seyrederek başladım. Çizimlerine, kurduğu düşlere hayran kaldım. Bu da beni heyecanlandırdı ve okulunu okumaya karar verdim.

byfundacebi 'de her parça tek üretiliyor ve yanılmıyorsam sipariş almıyorsunuz, bu çok alışık olduğumuz bir durum değil. 

Aldığımız her kıyafetin belki de onlarca, yüzlerce, binlerce kopyası, tıpkı basımı var... Oysa benim tasarımlarım tek, aynı giysiyi giymiş bir  başkasıyla karşılaşma şansınız yok. Hepimizin bulmak istediği espriyi arıyorum tasarladığım giysilerde... Tiyatro kostüm tasarımcısı olmam da bu noktada bana kolaylık sağlıyor. Her karaktere ayrı tasarım… Keyifli değil mi? Hem benim için hem sahibi için ... Yıllardır yaptığım karakter çözümlemeleri sayesinde fark arayan küçük bir dokunuş isteyen insanlar için tasarlamak, hayal etmek ve onlara ulaşmak  istiyorum.

Zor bir çalışma değil mi her tasarımdan sadece bir adet yapıyor olmak?

Ben bu işe başladığımdan beri bana en fazla sorulan soru; emin misin?, tek, bir tane, yapamazsın başaramazsın oldu. Belki başaramam, haklı olabilirler daha çok yeniyiz. Kendinize koyduğunuz hedeflerdir zenginliğiniz ve kendime koyduğum bu hedeften  vazgeçemeyeceğimi biliyorum.

Kumaşlarla mutlu bir hayatınız var sanırım

Elbette emek isteyen ve toplum tarafından kolaylıkla benimsenmeyen tüm meslekler gibi, zorlukları olsa da tasarım yapmaya aşık olduğumu söyleyebilirim. Kumaşlara bayılıyorum ; Onlara dokunmak benim için güzel bir müzik dinlemek ya da dans etmenin verdiği haz gibi… Bir yığın kumaş öbeğinin içinden çok kısa bir sürede seçim yaparım Ve o anda nasıl canlandıracağımı bilirim. Bu müthiş bir keyif...

Tiyatro kostümleri yapabilmek için sanırım tiyatroyla ya da sahne tasarımlarıyla ilgili deneyiminiz de olmalı. Var mı böyle bir şey?

Tiyatro kostüm tasarımcısı olmadan önce birçok dizi film ve reklamda sanat yönetmenliği yaptım. O işi de çok severek yaptım ancak çalışma süreleri ve şartları gerçekten ağır ve yıpratıcıydı.

Bu kadar detaylı bir çalışma için sağlam bir ekip gerekir gibi. Sizin ekibiniz nasıl?

Tiyatro için soruyorsanız sayımız oldukça fazla Terzi, şapka, kundura, Peruka  atölyeleri ve daha bir çok bölümden arkadaşımızla yüzlerce kişi oluyoruz. byfundacebi için soruyorsanız henüz 10 kişiyiz, küçük ama inancıyla dev bir ekip olduğumuzu düşünüyorum.

Herkes “Moda insanın kendisine yakışanıdır” der ama herkes modayı takip eder? Moda nedir? Siz takip eder misiniz?

Zor soru :) Hem anlamaya çalışıyorum ; Çünkü sokakta satın alabileceğiniz neredeyse her şey Moda'nın ürünü kısacası kaçış yok. Düşünsenize en şık mağazadan başlayarak pazarda tezgahta bulabileceğiniz ürünlere kadar hepsi; aynı renk, aynı tarz, elbette kalite farkı Ve model farkı olsa da kaçışınız Yok. Ama bu konuda ısrar etmeyi anlamam mümkün değil, dükkanlarda satın alacağınız ürün için söylenen en şık cümle 'O kadar çok sattık ki (?)' İtiraf ediyorum moda olduğunu bilmeden beğendiğim bir şey olsa bile anında oradan yok olurum.  İşte bu yüzden; Benim gibi düşünenler için, bir yolculuğa çıkmak istedim. Aldığınız  her kıyafetin belki de onlarcası, yüzlercesi, binlercesinin kopyası ya da tıpkı basımı var. Ama benim tasarımlarım tek. Modanın dışında kalan, bana cazip gelen tarafı işte bu. Elbette her kostüm benden bir parça, bir bütünün, yaşanmışlığın ve deneyimin ürünü. Kısaca, piyasada sunulanın aksine sizi kategorize etmek yerine tasarımlarım benim gibi düşünenlere bir tercih sunuyor. Her biri sahibinin.

Aldığınız ödülleri bizimle paylaşır mısınız?

2005 'Mem İle Zin've 'Cimri' adlı oyunlar ile Afife Jale En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü kostüm : Funda Çebi Semaver kumpanya

 2005 Cimri adlı oyun ile Tiyatro Dergisi En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü kostüm: Funda Çebi 2005-2006 'Hayatı Yaşamak' adlı oyun ile Sanat Kurumu En İyi Giysi Tasarımı Ödülü : Funda Çebi 

2008-2009 'Deli İbrahim' adlı oyun ile Bursa Lionsları  Tiyatro Ödülleri En İyi Kostüm Tasarımı Ödülü kostüm :Funda Çebi  Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu 

2010-2011 Direklerarası Seyirci ödülü  "Totlar "adlı oyun ile

Kostüm:Funda Çebi  Tiyatro Anadolu 

2014-2015 sezonu Direklerarası seyirci ödülü "Eşeğin Gölgesi " adlı oyun ile

Kostüm:  Funda Çebi   Nilüfer Belediyesi Tiyatro

2015-2016 Sezonu

Direklerarası Seyirci ödülü " Bana Mastika'yı çalsana"adlı oyun ile

Kostüm:Funda Çebi Bursa Devlet Tiyatrosu

2015-2016 Sezonu

Sanat Kurumu En iyi Giysi Tasarımı 

'Kurnaz Aşıklar' adlı oyun ile, kostüm: Funda Çebi Ankara Devlet Tiyatrosu.

Bir çok dizi ve reklam filminin sanat yönetmenliğini yapmıştır.

İşinizi severek yapmak nasıl bir duygu?

Ben bu işe çok emek verdim! Çok acı çektim, her gün kendi kendime öğrendim, öğrendiklerimi saklamadan yanıma gelen gençlere sevgiyle öğrettim. Çok severek yaptım, yapıyorum... Ülkemizde sanata ve sanatçıya verilen  değer artık başımı döndürdüğü içindir sanıyorum  Byfundacebi çıktı. Bu konuyu fazla kurcalamazsak sevinirim. Çünkü içimden bir ejderha çıkabilir, bir yandan da halen devlet memuruyum. Moda ve kostüm tasarımı derken birbirine yakın gibi görünen ancak birbirinden son derece farklı iki meslekten; farklı iki dünyadan  söz ediyoruz aslında.

Moda ister istemez kitleleri peşinden sürüklüyor. Nasıl karşılıyorsunuz bu durumu?

Modanın kitleleri sürükleyen  önemli bir akım olduğu yadsınamaz bir gerçek. Kendi adıma şu gerçeği itiraf etmeliyim, çok küçük yaşlardan beri ben bu akımdan her zaman diyemem ama elimden geldiğince uzak durmaya çalıştım. Aslında modayı takip etmeyi sevmedim demek daha doğru bir tanımlama olacak. Hep birlikte birçok şeyi paylaşmayı seviyorum elbette. Ancak giysilerimizde olsun saç modellerimizde olsun hep birlikteliğin getirdiği monotonluk ve aynılıktan çok hoşlanmıyorum… Ve bu yüzden kendimi hiçbir zaman modacı olarak görebileceğimi  sanmıyorum.Ve şimdi byfundacebi ile birlikte benim gibi düşünen insanlara alternatif bir dünya sunmak istiyorum.Tek kıyafetler tasarlıyorum,bir başkasının üstünde aynısını görme şansınızın olamayacağı... Bütün hedefim de bu. Hiçbir zaman sipariş almayacağım ve hiçbir zaman yaptığımın aynısını yapmayacağım. Başarırsam çok şahane, başaramazsam canım sağ olsun...

Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

En büyük zenginliğin hedeflerimiz olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden kendimi şanslı hissediyorum. Benimki böyle bir yolculuk.Yeterli bilgi oldu mu sizin için bilemiyorum ama sorularınız olursa lütfen çekinmeyin,yine haberleşiriz.

Funda Çelebi kimdir?

1999'dan beri Devlet Tiyatroları'nda kostüm tasarımcısı olarak çalışmakta ve halen Ankara Devlet Tiyatrosu'nda görev yapmaktadır. Ayrıca Semaver Kumpanya, Antalya Devlet Opera ve Balesi, Samsun Devlet Opera ve Balesi,Oyun Atölyesi, Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Tiyatro Anadolu, Eskişehir Şehir Tiyatroları, Tiyatro Stüdyosu,Bursa Şehir Tiyatrosu, Yeni Kuşak Tiyatro,Nilüfer Belediyesi Tiyatro, gibi sanat kurumlarının yapımlarında kostüm tasarımları gerçekleştirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.