TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İngiltere’den Mardin’e kültür koruma hibesi

Mardin Müzesi, Tarih Vakfı ve DİKA ortaklığıyla hazırlanan “Yukarı Dicle Vadisi Somut Olmayan Kültürel Mirasını Koruma Projesi” İngiltere’nin uluslararası eğitim ve kültürel çalışmalardan sorumlu en büyük organizasyonu olan British Council’dan 100.000 pound hibe desteği aldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2017 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2017 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
İngiltere’den Mardin’e kültür koruma hibesi

 

Adnan AVUKA

MARDİN (İLKHABER) - Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt illerini kapsayan proje, dört ilde kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş somut olmayan kültürel mirasının kayıt altına alınmasını, korunmasını ve tanıtılarak görünür kılınmasını hedeflemekte. 

Zengin bir kültürel çeşitliliğe ve bir arada yaşama kültürüne sahip olan Yukarı Dicle Vadisi’nde yaşayan, Türk, Arap Kürt, Süryani, Ermeni, Nasturi, Keldani, Ezidi, Mahalmi, Dom benzeri halkların belleğinde yaşayan, hikâyelerden masallara, geleneklerden, yemeklere, bayramlardan şenliklere, şarkılardan oyunlara kadar somut olmayan kültürel mirasına odaklanan projeye bölgedeki bir çok kurum ve kuruluş desteklerini sunmuş bulunmakta. 

Proje kapsamında 80 genç araştırmacı, sözlü tarih uzmanlarından sözlü tarih yöntem ve teknikleri eğitimlerini alacaklar. Seçilen dört şehirde sözlü tarih çalışmaları yapılacak. Ses kayıtları, fotoğraf ve videolar çekilerek kayıt altına alacaklar. Alınan bütün kayıtlar, Mardin Müzesi’nde altyapısı oluşturulacak büyük bir dijital arşivde toplanıp koruma altına alınacak ve araştırmacılara açılacaktır. Aynı şekilde ilkokul ve lise öğretmenlerine de sözlü tarih çalışmaları ve teknikleri hakkında seminerler verilip, bölgede yaşayan çocukların köydeki masalları, oyunları, şarkıları ve büyüklerinden dinledikleri hikâyeleri kaydetmeyi öğrenecekler. Proje dahilinde somut olmayan kültürel mirasın tanıtımı için kısa filmler ve belgesel yapımlarının yanında Mardin Müzesi’nde çeşitli sergilerin yapılması da ön görülmekte. 

Uzun yıllardır Mardin Müzesi’nde somut olmayan kültürel miras çalışmalarını yöneten Müze Müdürü Nihat Erdoğan, müzenin koruma, araştırma, sergileme ve eğitim işlevinin yanı sıra halkın kültürünün korunması ve yaşatılması için somut olmayan kültürel mirasın da müzenin görev ve sorumluluğu alanında kaldığını belirtti. Mardin Müzesi olarak Masalcılar Buluşması, Bilali Şenliği, Rahvan At Yarışları, Geleneksel Çocuk Oyunları Araştırmaları, Geleneksel El Sanatları Atölyeleri, Uçurtma Festivali, Yaşayan İnsan Hazineleri: Son Meslek Ustaları, Mardin Yemek Kültürü, Mardin’in Sesleri Projesi, Leyli Geceleri gibi somut olmayan kültürel miras çalışması yaptıklarını ifade etti. 

Biritish Council tarafından kabul edilen “Yukarı Dicle Vadisi Somut Olmayan Kültürel Mirasını Koruma Projesi”ni Dicle Kalkınma Ajansı ve Tarih Vakfı’yla birlikte tasarladıklarını ve birlikte yürüteceklerini aktaran Erdoğan, “Emeği geçen ve destek verecek herkese şimdiden teşekkür ediyorum.” dedi. 

British Council 2017 yılı için savaştan etkilenen ülkeleri kapsayan büyük bir fon programı açtı. “Kültürel Mirası Koruma Fonu” olarak adlandırılan bu fona başta Suriye, Lübnan, Irak olmak üzere bir çok Ortadoğu ülkesi çeşitli kültürel miras projeleriyle başvuru yapmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.