TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Telkari sanatını KOSGEB desteğiyle yaşatıyor

Osmaniye'de genç girişimci Mehmet Şükrü Demir, KOSGEB'ten destek alarak, geçmişi MÖ 3 binli yıllara dayanan Mardin’e özgü telkari sanatını ayakta tutmak için gelecek nesillere taşıyor

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2017 16:04
Haber Güncellenme Tarihi: 03.09.2017 16:04
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Telkari sanatını KOSGEB desteğiyle yaşatıyor

Telkari sanatını KOSGEB desteğiyle yaşatıyor

 

 
OSMANİYE (İHA) - Osmaniye'de girişimci Mehmet Şükrü Demir (23), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) destek alarak, geçmişi MÖ 3 binli yıllara dayanan Mardin’e özgü telkari sanatını ayakta tutmak için gelecek nesillere taşıyor.
Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü'nden mezun olan Şükrü Demir, babasının Süryani ustalardan eğitim aldığı telkari sanatına ilgi duydu.
Çırak bulmakta zorlanan meslekler arasında yer alan telkari sanatını yaşatmak isteyen Demir, KOSGEB'den aldığı 43 bin TL destekle babasının tayini nedeniyle bulunduğu Osmaniye'de mesleğini icra etmeye çalışıyor. Demir, "Ben Mardin Midyatlıyım benim bu telkariye öncelikle hevesim küçükken babamın Süryanilerin eğitimine gitmesiyle başladı. Ardından işte içimdeki hobi büyüdü bende bunu fırsat bilip Mardin'de kendi memleketimde takı tasarım eğitimine başladım. 2014 yılında daha sonra ailemin Osmaniye'ye tayinleri çıktı. Mardin Artuklu Üniversitesi Midyat Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü'nden mezun oldum. Eğitimim bittikten sonra Osmaniye'de KOSGEB desteğiyle 3000 yıllık geçmişi olan telkari sanatını yaşatmaya çalışıyorum. Şuanda makineleşmeye yaşansa da el işçiliği ile yapılan işlerde daha sağlam kaliteli ürün çıkıyor. El işçiliğinin ölmemesi için telkari sanatını aslına uygun olarak yaşatmak ve gelecek nesillere taşımaya çalışacağım" dedi.
Şükrü Demir, öncelikli ana hedefinin elinden geldiğince Osmaniye başta olmak üzere Çukurova Bölgesinde telkari sanatını tanıtmak olduğunu kaydetti.
Hüseyin Koç adlı müşteride, çarşıda gezerken tezgahta bulunan telkarinin ilgisini çektiği ifade ederek, "Özellikle özel günlerde yoğunlukla kadınların kullanabileceği çok şık ve kullanışlı bir ürün olduğunu gördüm. Osmaniye'de başka bir yerde bir yerde bunu görmedim. İnsanların özellikle kadınların denemesi ve incelenmesi gerektiği düşünüyorum" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.