TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çanta seçimi sanılandan daha önemli

Ve okulların açılmasına az bir süre kaldı. Her ailede telaş şimdiden başladı. Kıyafetler, kırtasiyeler, servis konuları, beslenme gibi konular bu dönemde ailelerin birincil sorunları haline geldi. Ancak gözden kaçan bir durum var. Nedense bu dönemde çocukların kullanacakları çantalar konusunda aynı titizlik gösterilmez. Oysa uzmanlara göre çanta seçimi en önemli konulardan biri olmalı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, çanta seçiminin sanılandan daha önemli olduğunu söylüyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2017 15:57
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2017 15:57
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Çanta seçimi sanılandan daha önemli

Çanta seçimi sanılandan daha önemli

 

 

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

 

Çanta seçiminde yapılan yanlışlıklar ne tür sorunlara yol açabilir?

 

Yeni eğitim-öğretim yılı heyecanının en yoğun olduğu dönemde öğretmenler, öğrenciler ve veliler büyük bir heyecan yaşarken, bir konu çoğu zaman gözlerden kaçıyor: Çanta seçimi… Oysa okul çantalarının ağırlığı ve yanlış taşınması okul çocuklarında sırt ve bel ağrıları, uzun vadede duruş bozuklukları, kamburluk  ve skolyoz (omurgada eğrilik)  gibi kalıcı problemlere yol açmaktadır. Bu yüzden okul çantası seçimi, sağlık açısından oldukça önemlidir. Ancak maalesef özellikle küçük çocukların aileleri genellikle çanta seçiminde, çocuğun beğenilerine göre hareket etmektedir. Bir çok zaman, çantanın üzerindeki çizgi film kahramanı fotoğrafı, çanta seçimini etkilemektedir.

 

Çanta seçiminde nelere dikkat edilmeli?

 

Öncelikle, aileler okul çantası seçerken hafif malzemelerden yapılmış, yaklaşık 5 cm genişliğinde sünger destekli iki omuz askısı ve bel desteği olan, kalça ve leğen kemiğini saran kemeri olan çantaları tercih etmelidirler. Bel desteği, bel boşluğunu tam doldurmalıdır. Tekerlekli çantalar, sürüklenerek götürülebildikleri için sırt çantalarına iyi bir alternatif gibi gözükse de merdiven inip çıkarken bel ve omuzlara aşırı yük bindirebilir.Çok bölmeli çantalar sağladığı düzenin yanı sıra, ağırlığı eşit dağıtarak sırta fazla yükün binmesini de engeller.

Çocukların yaşlarına göre çanta ağırlığı nasıl ayarlanmalıdır?

 

Dikkat edilmesi gereken diğer konu da okul çantasının ağırlığıdır. Çanta, çocuğun ağırlığının % 15 ini geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklarda çanta ağırlığı en fazla 4 kg 12- 15 yaşındaki çocuklarda çanta ağırlığı en fazla 5 kg olmalıdır. Çanta içine kitap yerleştirirken ağır kitaplar sırta yakın konulmalıdır . Çanta her iki omuzda taşınmalıdır, böylece her iki omuz eşit yük binmiş olur. Bununla birlikte askıların gerginliği yeterli olmalı, boyu ayarlanırken her iki omuzun biraz yukarısında olmalıdır. Ağır kitaplar çantanın sırt tarafına doğru konulmalıdır. Çocuk çantayı taşırken öne doğru eğilmemelidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.