TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Plastik Göğsümüzü Kabarttı

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Türk Yıldızları’nın 25’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle saygı amaçlı oluşturulan albümde Adana’dan Plastic grubu da yer aldı. Manga, Hayko Cepkin, Kurban, Seksendört gibi önemli isimlerin yer aldığı albümün geliri şehit ailelerine bağışlanacak. Böylesine önemli ve anlamlı bir projede “Hadi Durma” isimli parçalarıyla yer alarak göğsümüzü kabartan Plastic grubunun elemanlarıyla Türk Yıldızları projesi ve müzik üzerine konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2017 14:21
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2017 14:21
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Plastik Göğsümüzü Kabarttı

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Türk Yıldızları’nın 25’nci kuruluş yıldönümü nedeniyle saygı amaçlı oluşturulan albümde Adana’dan Plastic grubu da yer aldı. Manga, Hayko Cepkin, Kurban, Seksendört gibi önemli isimlerin yer aldığı albümün geliri şehit ailelerine bağışlanacak. Böylesine önemli ve anlamlı bir projede “Hadi Durma” isimli parçalarıyla yer alarak göğsümüzü kabartan Plastic grubunun elemanlarıyla Türk Yıldızları projesi  ve müzik üzerine konuştuk.

RÖPORTAJ: MURAT YILDIRIM

Türk Yıldızları 25’nci yıl özel albümünde Plastik olarak olarak yer aldınız. Bu proje hakkında bilgi verir misiniz öncelikle?

Bilindiği üzere Türk Yıldızları, Türk Hava Kuvvetleri  Komutanlığı’ na bağlı, 1992 yılında 4 jet uçağı ile eğitimlerine ve çalışmalarına başlamış, günümüzde ise 7 adet jet uçağı ile gösterilerini sürdürmekte olan dünyaca ünlü bir akrotimdir.  Yetenekleri tüm dünya tarafından kabul edilen ve bilinen pilotlara sahip olan ve yetiştiren bu gösteri takımı başta Türkiye’ yi ve ardından da Türk Hava Kuvvetleri’ ni tüm dünyada başarı ile temsil etmektedir. Bu projenin kapsamında ise; içinde bulunduğumuz 2017 senesinin Türk Yıldızları’ nın kuruluşunun 25. yılı olması nedeniyle, bu özel ekibe saygı amaçlı bir toplama albüm oluşturulması ve ardından satış ve konserlerden gelecek olan tüm gelirlerin şehit ailelerine iletilmesi amaçlandı. Dolayısıyla bu proje içerisinde gerek parçalarıyla, gerek tüm grafik ve tasarım işleri içerisinde ve gerekse de prodüksiyon ve albüm oluşturulabilmesi için gerekli çalışmalarda yer alan tüm sanatçılar tamamen gönüllü olarak yer aldılar. Albüm kapak ve kitapçık tasarımını Esi Ofli, albüm için çekilen fotoğrafları Bırazer Seydan, albüm prodüksiyon çalışmalarını Manga grubunda davul çalmakta olan Özgür Can Öney ve 84 grubunun vokalistliğini yapmakta olan Tuna Velibaşoğlu üstlendiler. Albümde yer alan sanatçıların çoğunluğu kayıt çalışmalarını kendi imkanları ile tamamladılar. Dolayısıyla bu proje büyük bir özveri ve hassasiyet ile gerçekleştirildi diyebiliriz.

Size teklif nasıl geldi. Albümde sizin yer almanızı neden istediler?

Bu projenin hayata geçebilmesinde gizli bir kahraman olan, Türk Hava Kuvvetleri’ nde yüzbaşı olarak görev yapmakta olan ve aynı zamanda da bir Adana’ lı olan Emrah Özdemir bize ulaşarak böyle bir projede yer almak isteyip istemeyeceğimizi sorma nezaketinde bulundu. Proje kapsamından bahsettiğinde böyle bir çalışma içerisinde yer almanın bizim için bir onur olacağını belirttik ve büyük bir heyecan ilebu proje için çalışmalara başladık. Adanalı olduğumuz için bizim de bu proje de yer almamızın kendisini mutlu edeceğini iletti bize. Albümde yer alan "Hadi Durma" isimli şarkımız Youtube, Spotify ve itunes platformlarını kullanarak dinlenebilir. Youtube üzerinde bulunan YouMüzik kanalından ulaşılabilir. Albümün adı Yıldızlara Yolculuk.

 

Albümde çok ünlü isimler de var. Bu isimleri öğrenebilir miyiz? Böylesine önemli isimlerle aynı proje içinde yer almak nasıl bir duygu?

Evet albümde oldukça ünlü sanatçılar yer alıyor. Aslı Gökyokuş –“Keşf’i Alem” ile, Direc-t “İstikbal Göklerdedir” ile, Hayko Cepkin bir Yavuz Çetin şarkısı olan “Benimle Uçmak İster misin?” düzenlemesi ile, Manga “Fly To Stay Alive” ile, Seksendört grubu Cazın Kartalları ile birlikte düzenlediği parçaları “Uçalım mı?” ile, Zakkum “Uçuyorum” parçası ile ve Kurban ise “Göç” isimli enstrümental bir parça ile katkıda bulundular.  Elbette ki ülke çapında bilinen böylesine önemli isimlerin yer aldığı bir albümde yer almak bizim için oldukça güzel ve heyecan verici bir durum. Şunu belirtmek gerek ki projenin önemi ve içersinde yer alan isimler bakımından bunu başarabilmiş olmamız da grup olarak motivasyonumuzu önemli ölçüde etkiledi. Öyle sanıyoruz ki; ilerleyen dönemlerde düzenlenmesi düşünülen lansman konseri ya da olası konserler serisinde bu duygularımız katlanarak artacaktır.

PLASTIC olarak müzikal anlayışınızı tam olarak öğrenebilir miyiz? Yaptığınız müziği nasıl tanımlıyorsunuz?

Bu aslında bizim de kendimize sürekli olarak sorduğumuz bir soru. Genel olarak birden fazla müzik tarzını kompoze eden bir anlayışımız var. Bir parça da rock tınıları ile karşılaşabilirsiniz ama bir sonrakinde ise elektronik altyapı ile tasarlanmış bir parça dinliyor olabilirsiniz. Hatta daha önce klibini atom Film’ in çektiği “Bozuk Radyo” ise akustik altyapı ile tasarlanamış bir parça idi. İçerisinde bulunduğumuz dönem ya da parça bize ne hissettiriyor ise veya ne hissettirmesi gerektiğini düşünüyorsak o yolda ilerlemeyi doğru buluyoruz. Fakat bütün bu çerçeve aslında bazı çevrelerce Indie (bağımsız) Rock olarak tanımlanıyor. Eğer mutlaka bir isim vermek gerekirse bu tarz uygun olacaktır diye düşünüyoruz. Geniş kitlelere ulaşma konusunda sosyal medyanın da becerileri ile sunduğu imkanların göz ardı edilemeyecek kadar sınırsız olduğuna inandığımız müziğin,özünde paylaşım ve iletişim olduğunu düşünüyoruz. Müzik, duygulardan tutunda siyasi ideallere kadar, çeşitli temsiliyet biçimlerinden tutun da, propaganda yöntemlerine kadar her alanda geniş kitleler için oldukça kuvvetli bir iletişim yoludur. Her nekadar dönem dönem belirli çevreler tarafından belirli talepler doğrultusunda kazanma ve kazandırma temel amacıyla icraa ediliyor olsa da aslında gerçek sanat eserlerinin kendiliğinden ve kimse ihtiyaç duymadan sanatçı iradesi ile ortaya çıktığında, onu üretenin gerçek hislerini taşdığına inanıyoruz. Dolayısıyla bu tür işlerin de herzaman göreceli de olsa daha başarılı olacağını düşünüyoruz. Sonuçta müzik de estetik değer barındıran diğer tüm sanatlar gibi temelinde öznel bir sanat.

PLASTIC nasıl kuruldu? Kimlerden oluşuyor?

Plastic 2005 yılıda kuruldu. O zamanlardan bu yana çeşitli müzisyenler ile çalıştık. Kimileri şehir değişikliği nedeniyle, kimileri ise yeni projelerde yer alma kararları ile gruptan ayrıldılar. Her birinin ayrı ayrı Plastic’ e oldukça önemli katkıları oldu. Defalarca “Plastic ismi nereden geliyor?” soruları ile karşılaştığımız için isterseniz grup isminin nereden geldiğine de kısaca değinelim. 2005 yılından önce çeşitli grup isimleri deneyip sahnelere çıktık. Fakat sonunda düşüncelerimizi de ifade edebilecek bir grup isminde karar vermemiz gerektiğini düşündük. Tüm grup üyelerinin de dinlediği Radiohead grubuna ait “Fake Plastic Trees” parçasındaki Plastic isminin aslında şarkının da anlamı itibariyle bize ve düşüncelerimize uygun olabileceğine inandık. Özet olarak parça; insanın kendisi dışındaki dünya ile, kendi dışındaki insanlar ile kurduğu ilişkilerin gün geçtikçe yapaylaşması, belirli zorunluluklar çerçevesinde mecburi ilişkilere dönüşmesi ve yapay mutluluklar yaratıyor olması üzerine yazılmış. Hatta parçanın bir bölümünde “gravity always wins...” (yerçekimi daima kazanır) der. Grup üyelerine gelecek olursak; Plastic, Eren Tümer – Vokalist ve gitarist, Arıkan Evren – Klavye ve geri vokaller, Kenan Eren – Davul ve geri vokaller ve Arda Öz – Bas gitarist olarak şekilleniyor. Aynı zamanda Kenan Studio DB ismindeki kayıt stüdyosunda profesyonel işlerinin yanı sıra Plastic’ in ses tasarımını ve tüm parçalarının kayıt ve düzenleme işlerini yapıyor.

“Bozuk Radyo” parçasına çektiğiniz klip çok ses getirdi. Bu klibin hikayesini sizden alabilir miyiz?

Evet oldukça güzel bir klip oldu. Burada alkışlar öncelikle Atom Film’ e, sonrasında klibe görsel anlamda şahane katkılar veren Oben Yılmaz’ a ve etkileyici oyunculuğu ile dostumuz Cevher Hikmet Güzey’ e gidiyor. Aslında klibin hikayesini senaryoyu yazan Tufan Şimşekcan ve Ozan Sihay’ a sormak daha doğru olur. Biz daha çok parçanın hikayesini anlatabiliriz. Bozuk Radyo parçası; son yıllarda git gide agresifleşen, savaşlara, çatışmalara, ayrımlara ve ölümlere neden olan güç ve hakimiyet ihtirasına kapılmış insanların belki de yıkıma sürüklediği dünyada, umudun yavaş yavaş kaybedilişinin hikayesi. Televizyonlarda ve radyolarda sürekli olarak yalanlara maruz kalışın hikayesi. Fakat yine de her şeye rağmen “Belki hiç umut yok..” diye başlayan sözler, bugünlerde içinde bulunduğumuz karanlık günlerin sonunda güneşin doğabileceğini, o güzel günlere insanlığı kavuşturacak birinin özlemini de taşıyor. Klip de genel olarak bu sözler çerçevesinde kurgulandı.

Kendinize ait bir albüm oluşturmayı düşünüyor musunuz?

Elbette. Müzikle uğraşan hemen hemen her grup ya da sanatçının istediği gibi biz de bir albüm yapmak istiyor ve bunun için hazırlanıyoruz. Sonuçta müziği duygu ve düşünlecerimizi kitleler ile paylaşabilmeki kendimizi ifade edebilmek için yapıyoruz.

Artık şarkılar dijital ortamda dinleyicisiyle buluşuyor. Ve tıklanma oranına göre kendine yer buluyor. Bu sistem bir parçanın gerçek kalitesi için yeterli bir ölçüt müdür?

Aslında bu bizce o kadar da kötü bir durum değil. Albüm yapmak eskiden oldukça masraflı ve yoğun uğraşlar gerektiren bir işti. Dolayısıyla eğer bir mekanda sahne almıyor ve bestelerinizi icraa edemiyorsanız, yaptığınız parçaları bırakın geniş kitlelere, yakın çevrenize bile ulaştırabilmek ciddi uğraşlar gerektiryordu. Oysa şimdi geniş kitlelere ulaşabilmek eğer talebi karşılayacak biçimde üretim yapabildiyseniz çok daha kolay ve hızlı. Dolayısıyla kendinizi tanıtabilmek için binlerce lira harcayıp bir albüm yapmak zorunda değilsiniz. Eğer yeterince talep edilen bir grup ya da sanatçı haline gelebildiyseniz zaten sizi buluyorlar. Bunun örnekleri fazlasıyla mevcut.Tıklanma oranlarına gelince bu konuda oldukça söylentiler dolaşıyor. Tıklama ya da takipçi belirli ücretler karşılığında satın alınabiliyor ancak bu yapaylık size geçici bir tanınma vaad eder. Bu işte tıklanma meselesine ihtiyaç duyan sanatçı kitlesi röportajın başında bahsettiğimiz ısmarlama işler ile kazanma ve kazandırma odaklı üretim yapan kitledir diye düşünüyoruz. Dolayısıyla bu satın alma durumları az tıklanıdığında kalitesiz ya da çok tıklandığında kaliteli olabileceği tezini çürütüyor.

Gruplar genelde pek kalıcı olmuyor. En ünlü grupları bile düşündüğümüzde bitakım kopmalar yaşanabiliyor. Sizin birlikteliğinizin temelleri nelerdir?

            Grup müziği yapabilmek cidden zor bir iştir. Birden fazla insanla birlikte yapılan her iş çok zordur aslında. Uyum ve idare çok önemli. Ancak hepsinden öte arkadaşlık meselesi var. Biz çok eski arkadaşlarız. Üstelik Kenan ile Arıkan’ da kardeş. Arda ve ben 20 yıllık arkadaşız, bizde kardeş sayılırız. Burada üretmeye çalıştığımız her işte veya çaldığımız her mekanda önce birbirimizin düşüncelerini ve haklarını gözetiriz. Bu uyum sağlandıktan sonra gerisi teferruat oluyor.

Günümüzde rock müziğin ya da alternatif rock'ın konumu nedir?

            Rock müzik genel anlamıyla en azından Türkiye’ de çok dinleyici bulabilmiş bir müzik türü değil. Diğer ülkelerde dahi popüler müziğin gölgesinde kalmıştır çoğunlukla. Ancak bize oranla batı ülkelerinde çok geniş dinleyicilere ulaşıyor. Buna ragmen burada da bu tür parçalar üreten çok başarılı gruplarda var. Mor ve Ötesi, Reddve Ünlü gibi gruplar bu türün temsilcileri ve geniş bir dinleyici kitleleri var. Rock müziğin konumu ise bize gore tüm dünyada müzik dünyasının ortanca çocuğu olarak kalacaktır.

Şu anda nerede sahne alıyorsunuz? Ne tür bir program yapıyorsunuz?

Yaklaşık bir buçuk yıldır Adana Hayal Kahvesi’ nde Cuma akşamları sahnedeyiz. Genel olarak repertuarda yerli ve yabancı dilde olmak üzere cover (düzenleme) parçalara ve kendi bestelerimize yer veriyoruz. Oldukça eğlenceli geçtiğini söyleyebiliriz. Bizi dinlemek, eğlenmek ve güzel vakit geçirmek isteyen herkesi bekliyoruz...

 

Son olarak bize bu röportaj imkanını verdiğiniz için size çok teşekkür ediyoruz. Sevgiler...

İzmir Sex Shop Alışveriş İçin :

İzmir Sex Shop Alışveriş İçin :

Antalya Sex Shop Alışveriş İçin :

Ankara Sex Shop Alışveriş İçin :

İstanbul Sex Shop Alışveriş İçin :

Vibratör Sex Shop Alışveriş İçin : https://www.noktashop.org/vibrator-ve-dildo

Dildo Sex Shop Alışveriş İçin :

Nokta Sex Shop Alışveriş İçin :

İzmir Sex Shop Alışveriş İçin :

Vibratör Sex Shop Alışveriş İçin : https://www.vibratorum.net

İç Giyim Alışveriş İçin : https://www.ogiyo.com

İstanbul Sex Shop Alışveriş İçin :

Sex Shop Alışveriş İçin :

Saç Bakım Alışveriş İçin : http://www.sacbakim.net

Sex Shop Alışveriş İçin :

Sex Shop Alışveriş İçin :

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.